Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У пошуках кращого життя. Число мігрантів з України збільшується з кожним роком

У пошуках кращого життя. Число мігрантів з України збільшується з кожним роком

Укрінформ
«Добре там де нас немає»

З кожним роком все більше українців виїжджають з країни в пошуках кращого життя. За період 2014-2015 рр. з країни виїхало близько 900 тисяч осіб з метою отримання статусу біженця. У 2015 році громадянам України видано понад 21 тис. дозволів на виїзд за кордон на постійне місце проживання, на вересень 2016 року вже було схвалено 5537 таких заявок.

Головною причиною колосальної міграції українців є критичний рівень економіки: безробіття, зниження рівня життя та девальвація гривні, а також нестабільна воєнно-політична ситуація. Гривня знецінилася в три рази, багато підприємств припинили свою діяльність, більшість громадян не можуть знайти  роботу, а рівень оплати праці дозволяє тільки що не померти з голоду, адже середня зарплата в Україні не сягає навіть 200 $.

Тому молоді фахівці не можуть реалізувати себе в Україні і змушені шукати засоби гідного заробітку за кордоном, де навіть на чорнових роботах оплата праці становить 300-500 €. Безробіття в державі  постійно зростає, а його соціальні наслідки перетворюють Україну на найбільшого експортера дешевої робочої сили.

Охочих виїхати за кордон стає все більше – за соціологічними опитуваннями Українського інституту соціологічних досліджень вже кожен п'ятий українець бажає покинути країну.

Така тенденція міграційних процесів призвела до того, що на заробітках або на постійному місці проживання за межами країни знаходиться щонайменше 5 млн українців або більша частина нинішнього трудового потенціалу держави. Це істотно погіршує співвідношення працездатного і непрацездатного населення в країні.

Як правило у трудових мігрантів відсутня соціальна захищеність, також вони залишають на родичів своїх дітей, які ростуть соціальними сиротами, поки їх батьки за кордоном заробляють гроші.

Потрібно впроваджувати розумні комплекси заходів з відновлення економіки. Необхідно активно розвивати промисловість, сільське господарство та сферу послуг, масово створювати робочі місця і повернути людям гідне життя в рідній країні.

Ганна Левчук, громадська активістка

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-