Монети Стародавнього Риму

Монети Стародавнього Риму

Укрінформ
Історія грошової системи Стародавнього Риму почалася з того, що в V столітті до нашої ери в обігу з'явилися частинки бронзи вагою від декількох грамів до кілограма і більше.

У III столітті до нашої ери монети Стародавнього Риму взяли традиційну круглу форму. Платіжні одиниці виготовляли з 3 видів металу: золота, срібла і бронзи.

Золоті монети

Через постійні війни економіка імперії ослабла, і щоб відновити її, в 217 році, але нашої ери монетні двори почали карбувати перші золоті монети. Вага дорівнювала 6,82 грама, на аверсі зображували подвійну голову Януса, а на реверсі красувався воїн, який приносить самі клятву над буквами «ROMA».

Ауреус або золотий денарій

Монети з благородного металу призначалися для здійснення великих угод. Вони стали засобом платежу для операцій зовнішньої торгівлі, нагородою для солдатів, що заслужили славу і шану в битвах. Вага монети дорівнювала 4,45 грама, а діаметр 22 міліметра. На її аверсі зображували імператора, на реверсі красувалася богиня Вікторія. Зараз вартість монети складає 10-12 тисяч $.

Сестерція

Сестерція застосовувалися в якості грошової одиниці для здійснення зовнішньої торгівлі та служили заробітною платою, яку виплачували армійським головнокомандувачем. Випускалися монети 3 номіналів:

  • 20, вага: 19,5 грамів;
  • 40, вага: 20 грамів;
  • 60, вага: 25 грамів.

Сучасна вартість сестерції знаходиться в межах від 7 до 10 тисяч $.

Квінарій із золота

Два квінарії дорівнювали одному ауреусу. Монети були легкими і практичними. Саме в квінаріях давньоримські воїни отримували заробітну плату. Сьогодні вартість золотого квінарію становить 5-7 тисяч $.

Срібні монети Стародавнього Риму:

  1. Антонініан або подвійний денарій. Вага: 11-15 грамів, діаметр: 27-30 міліметрів. Вартість: близько 50 $.
  2. Денарій. Вага: 4,5 грама. Сучасна вартість: 120-150 $.
  3. Подвійний вікторіатус. Вага: 6 грамів. Вартість: близько 120 $.
  4. Вікторіатус. Вага: 3 грами. Вартість: близько 100 $.
  5. Квінарій. Вага: 1,5 грама, діаметр: 15 міліметрів. Вартість: близько 70 $.
  6. Сестерцій. Вага: 11 грамів, діаметр: 24-26 міліметрів. Вартість: близько 180 $.
  7. Полувікторіат. Найменша срібна монета імперії. Аверс: Аполлон. Реверс: портрет імператора. Вартість: близько 140 $.

Бронзові монети: Римська Імперія чеканила 6 видів бронзових монет:

  1. Ас. Вага: 11 грамів, діаметр: 28 міліметрів. Вартість: близько 300 $.
  2. Семіс. Вага: 3,88 грама, діаметр: 18 міліметрів. Вартість: 60-80 $.
  3. Трієнс. Вага: 10,58 грама, діаметр: 23-24 міліметрів. Вартість: 50-120 $.
  4. Квадранс. Вага: близько 3,4 грама, діаметр: 17-19 міліметрів. Вартість: 20-70 $.
  5. Секстанс. Вага: 2,85 грама, діаметр: 15 міліметрів. Вартість: 10-12 $.
  6. Унція. Вага: 1,5 грама, діаметр: 8 міліметрів. Вартість: 10-18 $.

Втрачені скарби Стародавнього Риму

Римські монети виявляють на території всієї Європи. Могутня імперія займалася масштабною торгівлею і залишила свої сліди в багатьох сучасних містах.

Скарб Вольд Ньютон

У 2014 році поряд з британським селищем Вольд Ньютон, розташованим в Східному Йоркширі, Девід Блекі знайшов скарб. Схрон не стали діставати з землі, про знахідку сповістили місцеву владу. У керамічному горщику лежало 1857 мідних монет. Стільки коштували в стародавні часи 700 курей. Легіонеру доводилося воювати цілий рік, щоб обзавестися подібною сумою. За даними дослідників, скарб був закопаний в землю не пізніше 307 року нашої ери. Дату вдалося визначити за останнім часом карбування монет.

Трірський скарб

Дев'ятого вересня 1993 року удача посміхнулася будівельникам з німецького міста Трір. При зведенні будівлі робітники знайшли металевий казанок з шкіряним мішечком. У тарі лежали монети Стародавнього Риму, цілих 19 кілограмів. Ауреуси були викарбувані із золота 980 проби. У датах випуску 2570 монет був великий розкид, а значить, власники скарби збирали його протягом довгих років і ймовірно загинули в 196-197 роках, коли армія Септимія Севера оточила місто. Схрон вважають найбільшим зібранням знайдених золотих монет Стародавнього Риму.

Болгарський скарб

У 2015 році в центрі Болгарської столиці Софії археологи досліджували руїни римського поселення і виявили скарб, що складається з 2976 срібних монет I-II століття нашої ери. Гроші були заховані в керамічному горщику, розколотому під час розкопок. Власник побажав ідентифікувати свій схрон, тому надряпав на посудині ім'я і прізвище. Звали його Selvius Calistus - громадянин Риму з грецької прізвищем. Інтервал, протягом якого викарбували скарб, дорівнює 100 рокам. Перші гроші створили за імператора Веспасіана, а останні монети датовані часом правителя Коммода.

Незважаючи на поширеність давньоримських монет, вони як і раніше представляють високу колекційну цінність. Для того щоб дізнатися подробиці, пропонуємо отримати повну інформацію про монети Стародавнього Риму.

Новина надана: coins.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-