Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Фінансовий успіх громад або Субвенція – не панацея

Фінансовий успіх громад або Субвенція – не панацея

Блоги
Укрінформ
Фінанси – це кровоносна система держави. Країна – організм, який не може обійтися без цього надзвичайно важливого елементу.

І звісно, будь-які зміни, будь-які реформи не здійснюються без фінансового підґрунтя.

Про успіх та досягнення, виклики та перепони реформи місцевого самоврядування нині говорять багато. Проте, мало хто зазирав за фінансові лаштунки дійства під назвою «децентралізація». Усі говорять про зростання бюджетів новоутворених ОТГ, але ж наскільки вони зросли та яка частка власних доходів громад? – Залишалося під питанням.

Інститут «Республіка» вирішив привідкрити цю завісу. Протягом серпня 2016 року Інститут надіслав інформаційні запити до 160 громад щодо порівняльної характеристики їх дохідної (власні доходи) і видаткової частин до об'єднання та після за 2015 та 2016 роки. Також окремим показником запитувалась сума субвенції, що надійшла у 2016 році. Основним показником аналізу експерти визначили власні доходи громади, оскільки саме вони є основою фінансового успіху та розвитку громади в наступні роки. Також не менш важливою є загальна видаткова частина, адже цей показник демонструє рівень необхідних вкладень у громаду.

У результаті Інститут отримав близько 80 відповідей, з яких для дослідження було обрано 37 громад.

Отже, за результатами дослідження можна говорити про наступні тенденції. У 2015 році громади забезпечували себе на 92% (показник - 0,92). У 2016 році, станом на 1 вересня показник покриття власними доходами сягнув 62% (0,62), а з урахуванням субвенцій представники об'єднаних громад показали навіть перевищення доходів над видатками на 5% (1,05).

Тенденція до зростання доходів 2016 року на противагу 2015-му становить 2,02 рази, що означає підвищення власних доходів громад вдвічі.  Проте видаткова частина також зросла і становить по відношенню до 2015 року 2,99 – майже втричі.

Як бачимо, усі процеси відбуваються як у повноцінному організмі: більші надходження – більші витрати. Тільки ці витрати стали більш цілеспрямованими: електрифіковуються міста й села, здійснюється ремонт доріг, закуповуються шкільні автобуси – процес пішов, і залишається лише його підтримувати.

До речі, регіональний аналіз показав, що найменше себе забезпечують громади на заході України – всього на 30% (0,30). Наступну сходинку зайняв Південь країни – 56% (0,56), далі Центр – 64% (0,64), не далеко піднялася Північ – 66% (0,66) та лідером виявися в даному дослідженні Схід України встановивши показник 0,99 покриття власними доходами витрат.

Такий високий рівень на сході України змогли отримати за рахунок Краснолиманської міської об'єднаної громади, у якої сума власних доходів становила 357 105 072, 49 грн., а видаткова частина – 375 256 655,57 грн. станом на вересень 2016 року. У минулому ж 2015 році представники ОМС зазначають реверсну дотацію (передача місцевого надлишкового доходу до держбюджету)  в громаді. ОТГ має гарний дохід в першу чергу через наявність промислових об'єктів, а також вірного об'єднання сіл навколо міста, що і визначило їх високий рівень самодостатності.

Варто зауважити, що вище описані показники говорять перш за все про те, що громадам потрібно планувати свої витрати на 2017та наступні роки зі стратегічної точки зору: збільшувати капітальні витрати. Окрім того,необхідно вже сьогодні створювати групи експертів із розробки стратегії та починати залучати інвестиції у свої громади. 62% покриття витрат – це середній показник по Україні, який говорить про важливість підвищення власної самодостатності громад.

Ми можемо лише сподіватись, що кошти, які були витрачені у 2016, зможуть підвищити рівень доходів громад у 2017 р. За концепцією реформи місцевого самоврядування держава надаватиме субвенції громадам протягом 5 років після об’єднання. І наразі, перед громадянами стоїть важливе завдання – навчитися розпоряджатися грошима ефективно з акцентом на майбутні доходи. Субвенція – не панацея.

Тільки витрачена з прагматичним і стратегічним підходом гривня, уже завтра зможе принести додаткові доходи громадам, які згодом покращать рівень надання послуг громадянам, розвинуть наші міста і села, покажуть успішність реформ в Україні.

Слід розвіювати міфи й говорити з людьми відкрито. Так, є певні перепони на шляху реформи, проте ж варто враховувати й позитивний досвід.Але, щоб наші громади стали успішними і самодостатніми, попрацювати повинні не лише органи місцевого самоврядування, місцевої влади та безпосередньо мешканці громади, а й Верховна Рада України. Адже саме в Парламенті на сьогодні «зависла» низка законопроектів (№ 4355, 4772, 4773, 4209 та інші), які б додатково «розв’язали руки громадам» і дали змогу розвиватися швидше.

Лише вміла та конструктивна взаємодія центральних органів влади та якісне планування на місцях може додати нової «фінансової крові» в судини організму України, зробити його більш міцним, сильним та спроможним!

Олександра Скиба

(Показники дохідної та видаткової частини бюджету у 2016 році запитувались по факту на 1 вересня 2016 року).

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-