Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Зима близько: обирайте свій механізм соціального захисту

Зима близько: обирайте свій механізм соціального захисту

Укрінформ
Зима невпинно наближається, а доходи населення не зростають пропорційно до підвищення цін на гарячу воду

Радий спостерігати, що населення починає активно освоювати економічну грамоту і вимагає запровадження дієвого контролю із залученням громадськості до процесу надання послуг монополістами.  У своїх зверненнях люди часто наголошують на  зловживаннях у сфері паливно-енергетичного комплексу і хочуть мати ефективний дієвий захист від свавілля. А тому звертаються в органи юстиції за консультаціями та порадами. Саме тому, я, як очільник столичної юстиції, не міг обійти цю тему та вирішив пояснити українцям які механізми соціального захисту вже доступні та як їх використати для зниження  витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Підвищення тарифів  – одна з головних проблем, які зараз турбують населення. Цілком зрозуміло, адже зима невпинно наближається, а доходи населення не зростають пропорційно до підвищення цін на гарячу воду, газ, електроенергію.

Так, політика  цін  і  тарифів у житлово-комунальній сфері могла би  стати непосильним тягарем для населення в  цілому,  особливо тяжким    для    пенсіонерів,   інвалідів,   багатодітних   сімей, матерів-одиначок якби влада значно не спростила механізм отримання субсидій населенням.

Законом   України   "Про   прожитковий  мінімум" встановлений перелік товарів та послуг, їх обсяги, що конкретизує конституційні гарантії прав  громадян  по  чотирьох  соціальних  і демографічних групах населення.  При підрахунку рівня прожиткового мінімуму закладено, що рівень витрат на житлово-комунальні послуги в структурі   прожиткового   мінімуму   повинен  становити   в   середньому 12 відсотків.

Саме тому уряд розробив систему надання державної допомоги  для малозабезпечених громадян на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг – субсидію.

Субсидію  можуть отримати  українські родини, якщо їхні комунальні витрати перевищують в середньому 15 відсотків щомісячного сукупного доходу. Уряд адресно заплатить за кожного громадянина. До речі, допомогу держави можуть отримати  родини, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла, теж можуть оформити субсидію і значно менше платити за комунальні послуги.

Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише Заяву та Декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно. Для того, щоб отримати державну допомогу не потрібно навіть приходити до державного органу, адже є можливість  заповнити заяву та декларацію в онлайн-режимі на сайті subsidii.mlsp.gov.ua або самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики, сільських або селищних рад чи надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання. Усю додаткову інформацію про доступні в Україні  механізми соціального захисту населення можна знайти  на порталі http://teplo.gov.ua/.

Якщо у вас виникають питання стосовно механізму оформлення субсидій, телефонуйте на  цілодобову урядову гарячу лінію. Лінія безкоштовно працює зі стаціонарних і мобільних телефонів та доступна за номером 15-45.  Фахівці нададуть ґрунтовні   роз’яснення з приводу оформлення житлово-комунальних субсидій.

Також  українці мають можливість отримати безповоротну грошову державну допомогу населенню аби утеплити будинки до зими, замінити старий газовий котел на ефективніший, встановити лічильник на воду чи опалення за кошти держави. Ця Урядова програма з енергоефективності  в народі отримала назву «теплі кредити».

Її надають державні банки – «Ощадбанк», «Укргазбанк»,«Укрексімбанк» - у розмірі:

20% безповоротної допомоги – на заміну газових котлів для населення.

35% – для фізичних осіб на впровадження енергоефективних заходів (утеплення будинків, заміну вузлів обліку води та теплової енергії, встановлення вікон).

40% – для об'єднаннь співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельних кооперативів, як юридичних осіб, для проведення термомодернізації. Якщо у складі таких об’єднань є субсидіанти, то таке об’єднання безповоротно отримає відшкодування до 70% коштів на проведення енергоефективних заходів.

Громадяни мають можливість отримати часткову компенсацію на енергоефективні заходи не тільки з державного бюджету, а й додатково (15-20%) з обласних та міських програм.

Хочу також  наголосити на статті 48 Конституції України:  «Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло». Підвищення тарифів на електроенергію та житлово-комунальні послуги порушує вищезазначене конституційне право громадян, оскільки відсутня пропорція між рівнем мінімальної заробітної плати, прожитковим мінімумом і тарифами на електроенергію та житлово-комунальні послуги. 

Очевидно, що уряд працює над тим, як забезпечити соціальний захист українців. Запроваджені програми  значно зменшують навантаження на гаманці україців та доступні для кожного. Спрощена система субсидій та  кредитні програми покращення енергоефективності будівель надають можливість громадянам утеплити свої помешкання та значно  менше платити за опалення.

Сподіваюсь, ця інформація допоможе громадянам ефективно використати всі доступні механізми соціального захисту. 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-