Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Житомирський тренажер - для 14 спортсменів водночас

Житомирський тренажер - для 14 спортсменів водночас

Блоги
Укрінформ
Житомирський науковець Лерн Айунц винайшов тренажер, на якому одночасно може займатися 14 спортсменів

Не важливо, скільки тобі років, головне - як ти проживаєш своє життя. Така проста одвічна істина вкотре підтвердилися, коли спілкувався з житомирським винахідником Лерном Айунцом. Йому - 81. Понад півстоліття з них чоловік присвятив викладацькій діяльності, зокрема - фізичному вихованню школярів і студентів. Кандидат педагогічних наук, доцент Житомирського держуніверситету імені Івана Франка, тренер, автор чотирьох винаходів... Здавалось би, встиг чимало, аби на пенсії відпочивати, займаючись домом-садом-городом-онуками. Цей стереотип легко проасоціювати з будь-яким пересічним пенсіонером. Тільки не з Лерном Рачиковичем. Він і зараз продовжує випробовувати себе, свої знання і досвід. А це дає свої плоди. Як приклад - отриманий нещодавно патент на винахід "Багатофункціональний тренажер для технічної та фізичної підготовки".

Аби поговорити про цей пристрій, домовляємося з Лерном Рачиковичем про зустріч. Винахідник призначає її в адмінкорпусі університету. Звідти вже прямуємо до святая святих - майстерні факультету фізичного виховання та спорту, де Айунц зберігає макет тренажера.

- Насправді для того, щоб отримати патент, до Держреєстру не треба подавати жодних макетів. Їм достатньо креслень, де все позначено цифрами. Якщо ж у комісії виникають питання, вони можуть затребувати додаткові пояснення. Але до нас, слава Богу, за ними не звертатися: на кресленні все виявилося зрозумілим, - розповідає він, розставляючи на потрібні місця частини зменшеної копії.

Над своїм винаходом житомирянин працював більше року. Спершу Лерн Рачикович зробив уже згадані креслення, на це знадобилося близько трьох місяців. Далі разом із представниками наукового відділу університету працював над підготовкою опису проекту. А вже після цього команда відправила всі документи до комісії Державного реєстру патентів України на винаходи. Від них, каже Айунц, відповіді довелося чекати - не мало не багато - зо два роки.

Основна перевага такого пристрою у тому, що за рахунок економії простору одночасно на ньому можуть тренуватися декілька осіб. Загальна ж площа, яку він займатиме у спортивній залі, ледь перевищує 20 кв. м.

- Тренажер має стояти у кутку спортзалу: дві основних конструкції розташовуються вздовж обох стін приміщення. Таким чином, у залі з'явиться більше вільного місця. Сьогодні у спортзалах розміщуються снаряди розмірами з олімпійські. Зрозуміло, що з таким знаряддям школярам молодших і середніх класів важко мати справу. Та й занять із акробатики і гімнастики, по суті, немає, бо снаряди для таких вправ дуже громіздкі. Тому я, сам гімнаст, побачивши такий стан речей, вирішив якось змінити ситуацію. Для цього треба було зробити комплексний снаряд, який був би пристосований, передусім, для учнів. Одночасно на тренажері можуть займатися чотирнадцять осіб. Це так би мовити "кругове тренування". Таким чином, і простір спортзалу експлуатується більш ефективно, - пояснює винахідник.

Лазіння по канату або жердині, відтискання на паралельних брусах, підтягування, заняття на кільцях і навіть воркаут - ось далеко не повний список вправ, для яких призначений тренажер Лерна Айунца. До того ж, за задумом винахідника, одразу після уроку фізкультури дві вертикальні конструкції, аби вони не заважали, можна розвести обабіч стін. Далі в спортзалі можна продовжувати заняття з волейболу чи футболу.

- Загалом, тренажер є досить мобільним і варіативним, оскільки кожен викладач фізичного виховання може змінювати висоту снарядів і навіть почасти міняти місяцями елементи конструкцій. На цьому тренажері школярі зможуть відточувати майстерність зокрема зі стійки на руках і вчитимуться робити сальто вперед і назад. Таких пристроїв ніде немає: ні в Канаді, ні в Німеччині, ні в Китаї. Вони працюють на снарядах олімпійського плану, і у них обмежень у залах немає. А у нас вони, так би мовити, перенавантажені, - уточнює Лерн Рачикович.

Як швидко тренажер із креслень і макету перетвориться на реальний пристрій, винахідник поки не береться навіть припускати.

- Його виготовлення - то вже не мій клопіт. Мені вистачить того, що я розробив його. Поки охочі втілити тренажер у життя до мене не зверталися. Важко сказати, чи буде хтось робити це для школи. Хіба що знайдеться якийсь магнат, який захоче подарувати такий пристрій навчальному закладу, в якому навчався сам, - усміхається він.

Загалом, крім патенту на цей тренажер, Айунц має ще три авторських свідоцтва на спортивні винаходи, зроблені у 1988, 1989 і 1990 роках. Але спинятися на цьому науковець не збирається:

- Зараз на дослідженні перебуває п'ятий винахід, а до Нового року планую здати ще один. Є у мене й відкриття, але поки не знаю, як його правильно оформити. Називається воно "Сучасна система фізичної та спортивної підготовки", що включає всі 12 компонентів, найголовнішим із яких є інформація.

Олександр Трохимчук, Житомир
Фото - Анна Максимова
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-