Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Бідність є там, де неорганізовані люди

Бідність є там, де неорганізовані люди

Блоги
Укрінформ
Такий діагноз можна поставити країнам, які перманентно перебувають у кризі.

Як правило, в бідних країнах під час кризи збагачуються окремі групи, які контролюють і мають доступ до природних багатств країни.

Панацеєю цьому може бути кооперація, як альтернативний рух для розвитку малого та середнього бізнесу, що в кінцевому випадку формуватме середній клас.

Кооперативні програми розвитку працюють в різних країнах і мають успіх. Лідером і прикладом успішної кооперативної діяльності є Канада. Саме тому в цій країні з 11 по 13 жовтня проходить світовий самміт кооператорів.

Чому Канада?

Бо культура кооперації в цій країні базується на європейських традиціях солідарності. Саме вона допомогла розвинути територію колись незаселеної та дикої території.

Тепер візьмемо до прикладу Квебек.

При виході з аеропорту вас зустріне служба таксі, яка сформована на основі кооперації. Ця сама ситуація з готелями та закладами харчування.

Таке об’єднання дає можливість таксистам протекцію від монополій та захисту прав працівників перед державою.

Одночасно, кооперація формує високу культуру співпраці громадян, що в кінцевому випадку веде до формування культури міста та громади.

Україна не вийняток. В 20-30-хх роках минулого століття завдяки діяльності Митрополита Андеря Шептицького кооперативні ідеї розвитку територій були популярні в Західній Україні.

Філософією цього руху, зокрема в сільському господарстві, були: соціальна відповідальність, освіта, захист екології, створення зайнятості, подолання бідності. І двигуном цього має бути освіта.

Як зазначив під час самміту один із професорів ванкуверського університету, “філософію та практичні навики кооперації слід вводити в середні школи”.

В Україні відбуваєтсья ренесанс кооперативного руху, хоча поки територіально в Хмельницькій, Чернівецькій та Житомирській областях спільними проектами Українського кооперативного альянсу, Першого національного аграрного кооперативу та Фонду зміцнення громад на основі стратегії «sustainable development».

Мова йде про сучасні інновації та технології, що мають полегшити людську працю, вирішити питання бідності та зайнятості населення за принципом «кооперація – сім’я – громада».

Зиновій Свереда, президент Українського кооперативного альянсу, професор економіки Григоріанського університету. Рим, Італія

(Київ-Квебек)

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-