Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Нідерландська перепона на шляху євроінтеграції України

Нідерландська перепона на шляху євроінтеграції України

Блоги
Укрінформ
Україна може обрати шлях укладення окремих договорів з кожною державою-членом ЄС

Все більше набирає актуальності питання ратифікації парламентом Королівства Нідерланди Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Лише після надання такої згоди можна говорити про те, що вище зазначений міжнародно-правовий акт набуде чинності. Але, як відомо, Нідерланди з відомих причин затягували реалізацію даного процесу. Відповідно, на сьогодні така затримка може обернутися негативними наслідками для України.

Перш за все, варто розуміти, що ця ситуація почала складатися навколо референдуму в Нідерландах стосовно затвердження Угоди про асоціацію, який відбувся 6 квітня 2016 року. Як відомо, 61% виборців (за явки 32%) проголосували проти ратифікації. Незважаючи на його консультативний характер, уряд та парламент Нідерландів не можуть оминути отримані результати, оскільки, відповідно до закону, мають «скоригувати» відхилену виборцями Угоду про асоціацію.

Проблема полягає не стільки у волевиявленні, а скільки в тому, що Україна вчергове стала «розмінною монетою» у політичних іграх, які абсолютно її не стосуються. Безумовно, прагнення влади Нідерландів апробувати нещодавно запроваджений інститут безпосередньої демократії (закон про консультативний та коригуючий референдум  набув чинності 1 липня 2015 року) є цілком логічним та раціональним. Але слід зважати на те, що народна ініціатива та результати самого волевиявлення є наслідком відверто довгого розслідування авіакатастрофи Boeing 777 на території Донецької області, оскільки значна частина підданих Нідерландів вважала Україну винною. Очевидно, що в даному випадку варто говорити про вплив Кремля, якому, безперечно, вигідний такий стан справ. Також слід зважати на те, що 15 березня 2017 року в Нідерландах відбудуться парламентські вибори. Тому, враховуючи високу фрагментованість вищого законодавчого органу країни, варто зробити висновок щодо поступового зростання політичної напруги та боротьби за майбутній електорат.

Таким чином, Генеральні Штати Нідерландів можуть відхилити Угоду про асоціацію, оскільки депутати навряд чи захочуть піти проти волі власних виборців. У даному випадку Україна може обрати шлях укладення окремих договорів з кожною державою-членом ЄС. Відповідно, це нівелює негативні економічні наслідки. Також слід розуміти, що нідерландське вето не означатиме автоматичної відмови від надання безвізового режиму, оскільки мова йде про абсолютно різні процеси. Більшою проблемою є те, що відмова Нідерландів може створити доволі небезпечний прецедент, який в подальшому лише посилить табір противників існування ЄС.

Руслан Сольвар

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-