Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Для вас російські артисти - досі щось більше, ніж ностальгічні самовари?

Для вас російські артисти - досі щось більше, ніж ностальгічні самовари?

Блоги
Укрінформ
Величезна частина громадян, яка ще й вважається патріотичною, все ще живе - і хоче жити - у радянській цивілізації

Скільки я про це не думаю, я все одно не можу зрозуміти - ось цієї істерики з приводу того, що "к нам не пустят российских артистов". Ну не пустять, нехай навіть демократично налаштованих - і що вам з того? Ну уявіть собі, що Росія напала не на Україну, а на Польщу, окупувала не Донецьк, а Ельблонг. І раптом на тлі пропозицій вимагати від гастролерів визнання факту окупації території Польщі починається істерика – жах, до нас не пустять наших улюблених російських артистів! Як жити!

Можливе таке? Та ні, звичайно. Російські артисти мало кого цікавлять у Польщі. В Німеччині. У Франції. У балтійських країнах або Ізраїлі вони виступають для місцевих російськомовних діаспор, грають роль ностальгічних самоварів за тверду валюту. А у нас?

А у нас вся ця істерика - свідоцтво того, що величезна частина громадян, яка до того ж вважається патріотичною, все ще живе - і хоче жити - в радянській цивілізації. І не українська, не європейська культура для неї своя, а московська. Тільки вона хоче, щоб московські майстри культури любили Україну. І тому кожного разу розчаровується. Ах, нас не любить Табаков! Ах, нас не любить Гафт! Якщо нас розлюбить Алла Пугачова – це вже точно крах!

Так що ж ви тут будуєте - Україну чи поліпшену Росію, для якої будуть співати Гребенщиков або Макаревич? Ви все ж таки визначтеся, друзі мої. Якщо ви хочете поліпшену Росію - тоді зрозумійте тих росіян, які говорять, що Україна - це вигадка. Що потрібно тільки замінити Порошенка на Медведчука - і всі проблеми зникнуть. А для вас, може, зникнуть проблеми, якщо Путіна замінити, наприклад, Явлінським? Ну ось якщо президент Росії буде родом зі Львова - що заважає приєднатися до Росії областями? І російські артисти виступатимуть в кожному місті, і Крим буде знову наш - в сенсі спільний? Не хочете? Але що вам заважає? Що відрізняє вас від ваших сусідів, якщо мова у вас - спільна, культурні інтереси - спільні, і навіть Табаков - один на всіх? Тільки те, що ви вирішили, що в Європі жити вигідніше, а вони думають, що вигідніше - це коли продаєш свою нафту? Ось і всі розбіжності?

25 років поспіль я не втомлююсь говорити вам одне і те ж: маєте вирішити, українці ви чи ні. Є у вас своя культура чи ні. Є у вас своя мова чи ні. Є у вас своя гордість чи ні. Не шукайте хорошого чужого пана. Хороший - все одно чужий.

На відміну від багатьох любителів московської естради, я прожив у Росії половину життя. Я не соромлюся говорити російською мовою. Я не кричу, що я зневажаю Росію, як багато хто з "патріотів", що відстоюють права гастролерів. Я люблю російський живопис, поезію, театр, музику. Люблю Ярославль і Великий Новгород. Я - російський філолог. Я закінчив Московський університет. Але тільки вся ця культура - чужа для мене. Просто так сталося. Просто я - не росіянин. І те ж саме я можу написати про італійську, французьку, польську, угорську, японську цивілізації. Я народився євреєм в Україні. Шолом-Алейхем, може бути, не такий великий, як Толстой - але він мене розуміє. Шевченко, може, поступається Гете - але я його розумію. І тих, для кого він писав, теж. Це ж так просто.

Коли ви навчитеся ставитися до російської культури - і вже тим більше до вульгарної російської "попси" як до чужої - перед вами відкриється величезний світ. Світ чужих культур і світ своєї культури. Втім, я вже не вірю, що ви навчитеся. Більшість із вас так і помре під московські пісні і з образою на Росію, яка не захотіла визнавати ваше право бути європейцями, і залишаючись в "русском мире" одночасно.

Спробуйте хоча б навчити цьому своїх дітей. У вас обов'язково вийде. У моїх батьків, як бачите, вийшло.

Віталій Портников
FB
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-