Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дикі мандри львівського сміття

Дикі мандри львівського сміття

Блоги
Укрінформ
З таким Вінниччина ще не стикалася: у ніч з неділі на понеділок тайкома в область завезли 12 фур львівського сміття.

Без жодних погоджень обласної влади чи Погребищенської міськради, чий полігон було обрано для «диверсії». Якби не пильні місцеві жителі, усе могло б минути для перевізників безкарно: шість фур встигли вивантажити, а решту машин активісти заблокували. Отож, ані втекти не змогли, ані нагидити. Отак, на хвилиночку, одна фура – це двадцятитонка. Уявіть собі ту величезну купу непотребу, який привезли і, як зозуля яйце, хотіли підкинути місцевій громаді.

Цікаво було спостерігати за дискусією у соцмержах з приводу львівського «подарунка». Здебільшого дописувачі обурювались, але дехто казав і таке: у них же проблема, а ми тут допомагати не хочемо. Здогадайтесь, які коменти пролунали на адресу «гуманіста»!

Звісно, як у сусіда проблема – допомагати треба. Але хіба у львів’ян хата горить? Чи з гір сель зійшов? А чи все ж ідеться про нерозпорядливість і безпорадність у питанні поводження з побутовими відходами? Як на мене, коли газдиня хату не замітає, то це проблема її господи, а не всієї вулиці.

Можна багато говорити з приводу того, що і в розвиненій Європі сміттєві катаклізми трапляються, - або сміттярі страйкують, підбурювані мафією, чи ще якась халепа. Але ж ні, - просто поки не сталося на Глібовицькому звалищі лиха – не чухались. Коли ж львівського сміття не захотіли й там – відправили його у дикі мандри країною.

На «львівські ініціативи» гостро відреагувала вінницька обласна влада.

- Львів, який позиціонується сьогодні як європейське місто, і хоче вчити, всю Україну, як  жити по-європейськи, на жаль, не може вирішити елементарного питання поводження зі сміттям. Це те, чого ви не побачите у Вінницькій області – у нас нормальна ситуація зі сміттям. Міський голова Львова, дуже проєвропейський, лідер політичної партії «Самопоміч», дозволяє собі без будь-яких погоджень привозити в іншу область сміття, захаращувати територію Вінниччини. Це наслідки керівництва дуже серйозної політичної сили, - прокоментував Укрінформу ситуацію перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Ось так, не менше і не більше, - сміття запахло політикою...

Власне, обурюватись вінничани цілком мають  право. Бо в області питанню побутового сміття уваги приділяють чимало. Від бюджетної підтримки грантових проектів з екобезпеки на місцях до програм з просування необхідності сміття сортувати. Це окрім забезпечення належного рівня сміттєзвалищ,- їх обваловки, створення захисних лісосмуг і санітарних зон тощо. Чи є на Вінниччині стихійні смітники? Звісно, що є. Але робота з покращення поводження з побутовими відходами ведеться планомірно.

Не збираюсь піарити вінницьких міських керівників, але на тлі того, що бачимо у Львові, вінницьке сміттєзвалище наразі виглядає екскурсійним об’єктом. Бо у Вінниці, на відміну від інших міст України, питанням вивезення, переробки та захоронення побутових відходів почали займатись ще 10 років тому.

Відходи з усього міста звозять на полігон біля села Стадниця, його площа складає 16 гектарів. За весь період існування – з 1982 року  - було накопичено 16 мільйонів куб. метрів відходів. Пригадую, свого часу і там було, як скрізь, - тхнуло від гір непотребу та озер, переповнених токсичною рідиною невідомого складу. Там теж періодично щось горіло, «паслися» бомжі та пацюки. Зараз - усе під охороною, проводиться дегазація, дезінсекція і дератизація, працює сміттєсортувальна станція, а побутові відходи міста здебільшого збираються роздільно. 

Щоб припинити пожежі на полігоні і знизити задимленість населених пунктів, облаштовані 22 газозбірні свердловини та встановлено когенераційну установку для виробництва теплової та електричної енергії, - працює газова станція, яка видобуває 1 МВт електроенергії на годину і 0,2 МВт теплоенергії. Займається збором, вивезенням і переробкою сміття комунальне підприємство, на якому працює 195 осіб. На балансі в нього 33 одиниці техніки, 14 з яких оснащено GPS-навігаторами.

Але місто розширює свої межі, тому років зо три вже ведуться перемовини про створення нового сміттєзвалища в одному з ближніх до Вінниці районів. 

Якщо когось дратує «усе вінницьке», то чому б львівським урядникам не перейняти досвід Рівного, де збудований на інвесторські кошти сміттєпереробний завод відкрили ще у в червні 2013 року (вартість будівництва склала близько 7 мільйонів євро)? Його проектна потужність – 300 тис. тонн сміття у рік (наразі Рівне продукує 100 тисяч тонн сміття), відтак, у перспективі перероблятиметься сміття не тільки з Рівненщини, а й частково може утилізуватиме відходи Житомирської, Хмельницької, Тернопільської та Волинської областей.

А тим часом львівське сміття мандрує Україною, як неприкаяний труп Паганіні, проклятого церквою. Від нього з цілком зрозумілих причин по черзі відмовляються в усіх регіонах. Тож знайшли альтернативу: продукують «підкидьків». Що до Вінниччини, - спасибі, хоч у лісосмузі не висипали. А за сміттєвий сюрприз, між іншим, вже порушено кримінальне провадження за ст. 365 КПК - самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, у вівторок на погребищенське сміттєзвалище прибула техніка, і львівські відходи почали вантажити на фури, аби власник забрав їх.

Ось тільки питання, а де вони з’являться наступного разу?

Антоніна Мніх, Вінниця

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-