Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про аборти і заборони. Запліднювачів не гільйотинуємо ж

Про аборти і заборони. Запліднювачів не гільйотинуємо ж

Блоги
Укрінформ
Квадратура кола. Невирішувана в принципі. Тому що завжди є небажані ситуації і завжди стоятиме питання про "не вбий".

І все це завжди проходитиме через серце, розум і волю однієї конкретної жінки. Яка може бути матір'ю за покликанням, а може не бути. Може бути затурканою життям і чоловіком дітною жінкою середнього віку і з купою проблем - або дівчам, яке майже випадково "прослизнулося" на цій кривій доріжці.

Комусь це буде майбутнім благословенням, комусь на все життя залишиться нагадуванням про "гріхи молодості". Хтось, народившись, виросте здоровим і зрештою подякує мамі, що не вбила, а хтось ціле життя буде ненавидіти себе та її, просто за те, що живе, небажаний і нелюблений.

Однак при переведенні питання з особи на суспільство це ЗАВЖДИ буде питання про відповідальність жінки. Тому що крути як хочеш, але саме жінка носить у собі дитину й тільки вона - у кінцевому підсумку - вирішує її долю. Тому закони і законопроекти будуть звернені до жінок. Це просто логічно. Хоча я особисто запровадила би генетичну експертизу й надала вирішення проблеми простому судові: запліднювач бере на себе відповідальність за плід свого тиркання у жінку? Якщо так, то хай бере і несе. А якщо ні, то нащо вбивати дитину - з неї ще може вирости людина. Гільйотинувати запліднювача. Простіше буде. Але це моя ненаукова фантастика...

А ще є питання здоров'я. Так, від пологів помирають. Зараз нібито рідше, ніж століття тому, але не в цьому суть. Коли не помирають, то набувають розладу або щонайменше варіацій обміну речовин, геморою, психічних змін і ще купу-купезну всього.

І чим далі розбирати ці ситуації, тим глибше ми входимо у задачку про квадратуру, і тим менше у нас шансів дійти до вирішення. Тому що це "гроб"-задачка, такими валили небажаних абітурієнтів на вступних. У ЦІЄЇ ЗАДАЧКИ НЕМАЄ РІШЕННЯ. Ніякого. Ні в дозволі, ні в забороні. Це задачка того самого рівня, що в питанні про "вбити Гітлера". Ну, Сталіна. Ну, Пу-тіна... якби ти міг потрапити у його дитинство і вбити його, щоб він не наробив того, що наробив, - ти би вбив?

І не в тому проблема, буде це народження радістю для матері чи проблемою, і виросте ця дитина акварелістом чи фюрером... (Господи, Гітлер хоч акварелі малював, а оцей же тільки чамадани за Лужковим носив, нічого більше... Не відволікаймося.) Не в тому питання, ким і як виросте ця дитина. А в тому, чи ТИ його вб'єш. Немовлям, кількарічною дитиною, кількамісячним плодом, ембріоном. Байдуже.

Навіть якщо з нього виросте новий Чикатило. Якщо ти його вб'єш - він убивцею не стане. А ось ти - станеш.

От і вся математика в цьому питанні.

Тому так наполегливо й настирливо звучать переконання, що це "не людина". Бо "людину" вбивати не можна. Але "розлюднення" - найперший засіб для психологічного допуску вбивати... "Вони не люди, вони фашисти". Угу. Вони не люди, вони зародки. Ага. Собачі зародки, перепрошую? Що, ні? Таки людські? Тобто вони генетично люди? Тобто знищення зародків є нищенням людського життя? Ну бо 2х2 зазвичай 4. Якщо у вас це 8,5, то це ваші особисті ваги. На яких потім буде зважено все зроблене...

"Церква хай не говорить, а робить, хто буде допомагати нещасним жінкам із небажаними дітьми". - Сорі, Церква робить. Не на державному рівні, але ж вона й не держава. "Ти особисто не переконуй народжувати, а допоможи матеріально". - Кому могла, допомагала. Мені теж. Узагалі це існує і діє, варто поменше страшилок читати в лівацькій пресі.

"А що з плодами гвалту?" - а це залежить від конкретних випадків, і крий Боже тут запроваджувати правила. Однак правильніше народити й віддати на всиновлення, аніж нищити. Хіба цим знищиш пам'ять про згвалтування? Авторитетно заявляю - ні. Ну то нащо одну біду посилювати іншою? "А що з загрозами для здоров'я". - Щасливо померти це розкіш, ось що я думаю.

Ті, хто стараються вбити всіх, аби лиш існувати самому, про це не здогадуються, бо вони бояться. "Extermіnate" - єдине, що від них чути...

Далеки - це такі фантастичні створіння з "Доктора Хто". Вони влаштовані так, що всі емоції підключені до заряджання зброї. Єдине, що далек може, це вбивати. А все, що він переживає, - біль, страх, сумнів тощо, - має тільки один вихід: заряджає його зброю. Чудове створіння. Символ деяких сьогоднішніх явищ... які багато говорять про гуманність. Далеки, до слова, також цілком мають рацію. Вони ж хочуть знищити всіх ворогів, аби запанував повний мир. Цілком миролюбні створіння, загалом беручи...

Ірина Михацька
FB
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-