Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Парламент саботує судову реформу! Вимагаємо позачергового скликання ВР

Парламент саботує судову реформу! Вимагаємо позачергового скликання ВР

Блоги
Укрінформ
Рада під виглядом "рішучих реформ" в один день амністувала більше 1200 суддів

Минулого пленарного тижня Верховна Рада саботувала вирішення надважливих питань судової реформи – звільнення суддів Майдану за порушення присяги, призначення члена Вищої ради юстиції і відправлення на новий конкурс 700+ суддів Януковича. Жодне з цих питань не тільки не було прийняте, а й навіть не розглядалося.

Натомість, рада звільнила майже 500 суддів. Щоправда, переважна більшість із цих суддів самі подали заяву про відставку. Не в останню чергу для того, щоб не розкривати свої статки відповідно до нового закону про електронне декларування і уникнути за це відповідальності. Кожного з них ми, до речі, будемо довічно утримувати – це в місяць у середньому близько 20 000 гривень за кожного суддю, загалом біля 10 мільйонів гривень щомісяця.

В сухому залишку – Рада під виглядом "рішучих реформ" в один день амністувала більше 1200 суддів, частина з яких – судді Майдану, які позбавляли прав учасників мирних протестів і кидали активістів за ґрати. Продовжуватиме в результаті бездіяльності Ради "вершити правосуддя" і Віктор Татьков – колишній голова Вищого господарського суду України і особистий друг Віктора Януковича, який допомагав останньому красти мільярдами.

Чому саме "саботаж"?

Це був останній черговий пленарний тиждень, на якому можна прийняти ці рішення. Після набрання чинності змінами до Конституції 30 вересня це стане юридично неможливо.

До чого це призведе?

500 суддів уникнуть будь-якої відповідальності, звільнення 1800 суддів, обіцяного міністром юстиції Павлом Петренком, не буде. Члена Вищої ради правосуддя обиратиме з'їзд суддів, делегатами якого виступають судді Царевич і Кицюк, і який призначає на відповідальні посади суддів-землевласників і осіб, пов'язаних із Ківаловим і Медведчуком.

Хто винуватий?

За порядок денний відповідальна Погоджувальна Рада і голова парламенту Андрій Парубій. За неофіційною інформацією не останню роль в саботажі зіграли представникиБлоку Петра Порошенка голова комітету з правової політики та правосуддя Руслан Князевич та народний депутат Олександр Грановський.

Що робити?

Скликати позачергове засідання парламенту проголосувати ці питання в четвер. Це єдиний шанс виправити ситуацію. Це можуть зробити або Президент Петро Порошенко, або Погоджувальна Рада, яку може скликати Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Реанімаційний пакет реформ вже звернувся до них з відповідною заявою і офіційними листами. Реакція на неї покаже справжнє бажання цих політиків, а також їхніх політичних сил здійснювати судову реформу, а не її саботаж.

Михайло Жернаков, експерт Реанімаційного пакету реформ
УП

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-