Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Виховання національної пам΄яті – наш головний самозахист

Виховання національної пам΄яті – наш головний самозахист

Блоги
Укрінформ
Стартувала акція преси «Рік жертв Великого терору»

Відома ініціатива українських журналістів, які свого часу провели акцію «Рік «Списку Сандармоху» (2012) і яких активно підтримали вчені, письменники, видавці, набула розвитку восени 2016-го. Напередодні чергових роковин соловецької трагедії (жовтень – листопад) та наближення в 2017-му 80-х роковин Великого терору – масових політичних репресій в СРСР 1937–1938 років – творчий колектив Міжнародної інформаційної агенції «Vector News» у партнерстві зі Всеукраїнським благодійним фондом «Журналістська ініціатива» започаткував акцію «Рік жертв Великого терору».

Акція стартувала публікацією архівної розвідки про політв’язнів з України філософа Петра Демчука й письменника Антона Крушельницького, які й у концтаборі на Соловках у часи репресій сталінського режиму мали мужність не коритися сваволі «влади соловецької» – протестували проти знущань, оголошували голодування.

Анонсовано також поетапну (з позначкою «далі буде») публікацію меморіального характеру – це «Український список Сандармоху», в якому налічується майже 300 осіб. Список складено за розстрільними протоколами найбільшого тюремного етапу соловецьких в’язнів, страчених восени 1937-го. Перелік містить ширші, ніж це було раніше, біографічні довідки, він майже на третину доповнений персоналіями і в оновленому вигляді оприлюднюється вперше під назвою «Соловецькі в’язні-українці й особи, чиї долі пов’язані з Україною, розстріляні в урочищі Сандармох 27.10. – 4.11.1937 року».

На основі віднайдених відомостей з авторитетних джерел мною як дослідникові теми репресій допрацьовано і підготовлено до друку список, який склали науковці на початку 2000-х років. Це видання доповнить серію книжок «Українські Соловки», «Архіпелаг особливого призначення», «Розвіяні міфи», «Соловецький реквієм» та інших творів, що в різні роки удостоєні журналістських і літературно-мистецьких премій імені Івана Франка, Володимира Винниченка, В’ячеслава Чорновола.

Акція «Рік жертв Великого терору» має нагадати суспільству гіркі уроки 1930-х у світлі паралелей історії. Публікації про Великий терор спонукатимуть до роздумів і належних висновків, до чіткого розуміння, з якої «шинелі» вийшла нинішня агресія Кремля. В умовах інформаційної війни проти України виховання національної пам’яті – то головний самозахист, наголошував мудрий філософ Євген Сверстюк. Отож відкладати «на потім» головний самозахист не можна. Сподіваюся, що нову акцію активно підтримають колеги в засобах масової комунікації, вчені-історики, літератори, діячі культури – тоді це, кажучи по-військовому, буде не холостий постріл, а вагомий внесок вітчизняної «гуманітарної сотні» у зміцнення обороноздатності держави.

Сергій Шевченко
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-