Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Позиція європартнерів поадекватнішає після відвідин Донбасу

Позиція європартнерів поадекватнішає після відвідин Донбасу

Блоги
Укрінформ
Європейці не дуже люблять погані новини, сльози, біль, страждання, але ми будемо доносити їм правду про Донбас

Під час візиту до Краматорська і Слов'янська міністр закордонних справ Франції Ж.М.Еро і головуючий в ОБСЄ міністр закордонних справ Німеччини Ф.В.Штайнмайєр разом з украінським колегою П.Клімкіним відвідали офіс СММ ОБСЄ, заслухали доповідь про роботу моніторингових місій, подивилися на реконструкцію зруйнованого бойовиками моста у Слов'янську, який обіцяють закінчити до кінця року (до речі, деякі дороги вже відремонтували), і центр психологічноі допомоги переселенцям, що було створено за підтримки німецького уряду. 

Звичайно, краще б, аби міністри побачили картинки Донбасу не лише відродженого і відновленого, але й ближче до лінії фронту, десь у Широкиному й Авдіівці. Бо цікаво почути їхню думку, як у Широкиному проводити вибори, і чи готові вони надіслати туди громадян Німеччини і Франціі спостерігачами. Але важливо, що міністри взагалі виїхали з Києва, значить, будемо запрошувати і в Широкине. Тиснути, що варто своїми очима побачити, як там все "підготували" бойовики до виборів...

Українська сторона (і міністр Клімкін, і голова Донецькоі ОВЦА Жебрівський, і я) доносили єдину позицію: Україна прагне миру, і тому ми вимагаємо від світу реалістичної й правдивої оцінки російської агресії в Криму і на Донбасі, припинення вогню не на день, тиждень чи місяць, а назавжди. Ми вимагаємо виведення іноземної російської зброї й найманців, відновлення контролю над кордоном, негайного звільнення заручників.

До речі, родини заручників прийшли до офісу СММ ОБСЄ в Краматорську з надією поспілкуватися з міністрами, просити їх звільнити заручників, активізувати це питання в нормандському форматі. Але іноземні гості до них не вийшли, на жаль. Ми з Павлом Клімкіним спілкувалися з мамами і дружинами самі...

Європейці не дуже люблять погані новини, сльози, біль, страждання... Але ми будемо доносити їм правду про Донбас, де сьогодні сльози і біль, і страждання - через російську агресію. І щоб це припинилося - потрібні не псевдовибори під "градами", а сталий режим тиші, виведення російських військ, контроль над кордоном. А тоді ми самі розберемося у своій хаті, і відновимо Донбас, як зараз працюємо над відбудовою Слов'янська. Позиція європейських партнерів щодо ситуації на Донбасі має бути адекватною. І поки що жодних передумов для розгляду політичного блоку питань мінських угод, на жаль, немає. Бо стріляють, бо Москва вже говорить, що не обіцяла тиші, бо не відпускають заручників, бо немає кордону. Ніяких виборів у таких умовах, звичайно, бути не може.

Ірина Геращенко
FB
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-