Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

"Бразильське диво" від українських паралімпійців

Блоги
Укрінформ
Вони раптово внесли світло у інформаційний простір дощем із золотих та срібних медалей. 

Дали надію мільйонам, і кожну перемогу вінчали такими потрібними "Слава Україні!". Паралімпійська збірна України – це звучить гордо!

Ігри у Ріо триватимуть до 18 вересня, і все цікаве ще попереду. Цьогоріч українська делегація рекордно велика – 172 спортсмени, які змагаються за медалі у 15 видах спорту.

Ми звикли до успішних результатів на минулих паралімпіадах. Так, у Пекіні та Лондоні в медальному заліку українці посіли четверті сходинки, здобувши 85 (33 золоті) та 74 (24 золоті) нагороди відповідно.

Але, ті неймовірні речі, які відбуваються зараз варті захоплення, розголосу і безмежної гордості! Українці пройшли екватор змагань затримавшись в трійці найкращих - перше місце у команди Китаю, друге – Великобританії.

Заголовки новин майорять переможним фактажем: “Підсумок п'ятого дня в Ріо: 22 золоті, 19 срібних та 20 бронзових нагород!”, “Український веслувальник Роман Полянський завоював золоту нагороду на Паралімпійських іграх”, “Українські плавці Денис Дубров та Максим Крипак здобули золото і срібло Паралімпіади”, “Знову перемога: українка вирвала золото на стометрівці Паралімпійських ігор”. Cписок можна продовжувати довго, і це не кінець. 

Лише задумайтесь: “Українець зі світовим рекордом завоював паралімпійське золото”, і такий світовий рекорд не один!

А тепер про порядність, і чому "бразильське диво", яке вражає цілий світ, не помічають на батьківщині?

Цьогоріч паралімпійським спортсменам у Міністерстві спорту пообіцяли за золоті медалі до 40 тисяч доларів, за срібні – до 26, а за бронзу – до 18 тисяч. Для порівняння, переможці Олімпіади вже отримали 125 тисяч доларів за золото, 80 тисяч — за срібло та 55 тисяч — за бронзу.

До тих пір поки існуватиме різниця у олімпійських парілімпійців і олімпійців, доки існуватиме бар’єрність простору для людей з безмежними (саме так) можливостями - про моральне суспільство можна лише мріяти.

Проявом справедливості була петиція на офіційному сайті Президента України, у якій українці запропонували Петру Порошенку урівняти призові медалістів Паралімпіади та Олімпіади. Автором є Денис Соболь - бронзовий призер XIV паралімпійських ігор 2012 в Лондоні, кавалер ордену "за заслуги" III ступеня.

“Важливо, щоб наші спортсмени відчували підтримку не тільки на словах а й на ділі. Петро Олексійович, Вам під силу виправити цю несправедливість, не за рік, не за два, а вже сьогодні. Наші паралімпійці гідно представляють Україну на світовій арені, підтримайте гідно і Ви їх”, — йдеться у петиції №22/028819-еп.

І позитивна нота на завершення. Нагороди на Паралімпіаді будуть дещо інноваційно-новітніми: за допомогою спеціального пристрою медалі видаватимуть звук (найсильніший у "золота", середній – у "срібла", і найтихіший у "бронзи"), а для незрячих атлетів нанесений шрифт Брайля.

Ірина Айгустова
Фото

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-