Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна збирає докази, щоб привести Росію до суду

Україна збирає докази, щоб привести Росію до суду

Блоги
Укрінформ
Про це йдеться у статті в газеті Financial Times

12.09 в Financial Times вийшла стаття щодо зібраних доказів участі оточення Путіна в організації агресії РФ проти України. Оскільки українські медіа неуважно читають це видання, наводжу переклад тут:

УКРАЇНА ЗБИРАЄ ДОКАЗИ, ЩОБ ПРИВЕСТИ РОСІЮ ДО СУДУ

Генеральний прокурор планує засудити ключових російських посадових осіб заочно, а потім передати справу по Криму до Гаазького трибуналу.

Україна накопичує докази для порушення в Міжнародному кримінальному трибуналі справи щодо високопоставлених російських чиновників та генералів, відповідальних за анексію Криму та розв’язання війни на сході України, яка за два роки забрала майже 10 тисяч життів.

Юрій Луценко, генеральний прокурор України, заявив, що Київ планує в першу чергу притягти до відповідальності російських чиновників заочно в Україні, а потім прийняти рішення в суді в Гаазі, де, він сподівається, їх «спіткає доля Слободана Мілошевича».

Його коментарі пролунали після того, як київські прокурори минулого місяця опублікували витяги перехоплених телефонних розмов, що є потенційно «вибухонебезпечними». Вони викривають Сергія Глазьєва, радника президента Росії Володимира Путіна, в якості ініціатора дій російських активістів в Криму і на південному сході України на початку 2014 року, ціллю яких було викликати заворушення та створити привід для російської військової інтервенції.

В одній розмові пан Глазьєв говорить людині на південному сході України: «У мене є прямий наказ від керівництва розворушити людей в Україні... Так що вам потрібно вивести людей на вулиці... Народ повинен зібратися на площі і... просити Росію про допомогу, щоб подолати новий Київський уряд».

Під час іншої телефонної розмови, спілкуючись з одним із активістів в Одесі, він говорить: «Це дуже важливо мати звернення людей до Путіна... масові звернення, із проханнями до нього особисто про захист».

Навіть якщо юридичний шлях видається довгим та невизначеними, Київ сподівається що порушені справи забезпечать його важелями проти найближчого кола оточення Путіна, та на тлі цих зусиль відбудеться стала угода про припинення вогню з боку кремлівських сепаратистів на Донбасі.

«Ведення агресивної війни, застосування заборонених методів ведення війни, війни проти цивільного населення, використання заборонених видів зброї, масові порушення прав людини, тортури... це, безумовно, підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального трибуналу», заявив пан Луценко.

Пан Путін спочатку заперечував, а потім визнав те, що «зелені чоловіки» без ідентифікаційних шевронів, які з’явилися в Криму через кілька днів після повалення під час вуличних протестів в лютому 2014 року режиму українського президента Віктора Януковича, були російськими солдатами.

Москва завжди заперечувала факт підбурення до протестів на сході України та відкидала звинувачення в тім, що російські солдати увійшли на Донбас задля підтримки місцевих сепаратистів.

Пан Глазьєв, економіст та колишній лідер націоналістичної партії, прокоментував записи і вимоги українських прокурорів як «нонсенс». Але багато аналітиків в Росії і Україні вважають, що записи реальні. Пан Луценко заявив, що експертами було проведено аналіз голосів та підтверджено їх справжність.

Цього літа, після того як офіційна Москва відмовилась отримувати регулярну пошту з України, від українських прокурорів доставлено «повідомлення про підозру» пану Глазьєву та близько двадцятьом високопоставленим російським військовим діячам, включаючи Сергія Шойгу, міністра оборони, через кур’єрську службу, повідомив пан Луценко.

На одному із записів Глазьєв, скоріш за все, розмовляє із Костянтином Затуліним, високопоставленим російським політиком, що є відповідальним за відносини з колишніми радянськими республіками. В лютому 2014 року пан Затулін каже, що він їде в Крим, щоб «втрутитися якомога сильніше» у формування нової виконавчої влади на півострові, де озброєні бойовики щойно захопили місцевий парламент.

Наступного дня радник Путіна обговорює з нещодавно призначеним лідером Криму Сергієм Аксьоновим питання проведення у Криму референдуму про незалежність. Пан Аксьонов говорить представнику Кремля, що «тут висадилося близько п'яти груп – я маю на увазі ваших співвітчизників з різних організацій, які привезли із собою готові матеріали».

Пізніше пан Затулін каже пану Глазьєву, що Росія надала «кошти для Харкова та Одеси», щоб ініціювати заворушення. Під час іншої розмови, пан Глазьєв питає у активіста з південного сходу України: «Чому Запоріжжя мовчить? Де вони? Я знаю, що в них є близько 1500 людей».

Київ вже кілька разів з 2014 року затримував російських військових, які проводили таємні операції на Донбасі. Пан Луценко також навів, як доказ, супутникові зображення та оприлюднив перехоплені телефонні дзвінки від армійських командирів Росії, які відповідальні за проведення військових операцій.

«Ми бачимо вплив Росії на організацію заворушень... Потім ми бачимо, як озброюють сепаратистів. Ми бачимо, як залучають консультантів, залучають російський армійський контингент. Спочатку в Криму, а потім Донбасі. Ми зіставляємо ці ланки в ланцюг. І тепер у нас є докази».

Пан Луценко визнав, що на звинувачення підлеглих пана Путіна у Гаазі можуть піти роки, але зауважив, що Київ уже надав докази до суду та сподівається, що їх буде залучено до справи.

«Чиновник ніколи не боїться, що його уряд змусять платити штраф», - сказав Луценко. При цьому генпрокурор додав, що чиновник починає боятися лише в тому випадку, коли покаранню піддається персонально він. Як приклад Луценко навів колишнього югославського диктатора Слободана Мілошевича, справу якого розглядав суд у Гаазі.

Луценко нагадав, що верхівка Кремля болісно реагує на персональні санкції, а рішення суду буде для неї справжнім ударом: "Усі їхні діти і сім'ї живуть на Заході. Вирок (суду) буде включати в себе конфіскацію їхнього майна", – додав Луценко.

Володимир Ар΄єв

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-