Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Годі й уявити: орки в ОРДЛО вимагають віддати їм українських дітей-сиріт

Годі й уявити: орки в ОРДЛО вимагають віддати їм українських дітей-сиріт

Блоги
Укрінформ
ЮНІСЕФ має перевірити інформацію та отримати доступ до дітей, яких катують в ОРДЛО за "диверсії"

Під час кількох останніх зустрічей гуманітарної групи в Мінську найбільш емоційною в обговоренні була, ні, навіть не багатостраждальна тема заручників, а проблема дітей у зоні конфлікту, неприйнятність залучення дітей до війни. 

Проросійські сепаратисти - ви тільки уявіть собі - заявили, що хочуть, аби українська сторона повернула на окупований Донбас українських дітей-cиріт, евакуйованих із зони конфлікту українською владою і волонтерами в найгарячіші дні війни влітку 2014 року. 

Я не буду переповідати інші маразматичні заяви й антизаконні провокаційні випади, очевидно, що українська сторона жорстко відстоює і відстоюватиме права дітей, згідно з українським законодавством і всіма ратифікованими нами міжнародними конвенціями про захист прав дитини. 

Цікава позиція "браттєв" - вони традиційно мовчать і не відповідають на жодні наші запити про незаконно вивезених на територію РФ українських дітей, будинки сімейного типу і воєнізовані табори, інформацією про які кишать російсьскі пропагандистські ЗМІ, і де накачують ненавистю підлітків з окупованих територій. 

Ось що важливо - до вирішення проблем дітей у зоні конфлікту хоче долучитися ЮНІСЕФ. Ми підтримуємо прагнення цієї шанованої міжнародної організації, але вважаємо, що це має бути не ритуальне залучення і чергові семінари та круглі столи на тему дітей. 

ЮНІСЕФ має отримати дозвіл моніторити ситуацію з правами дитини на окупованих територіях і в РФ, де сьогодні фактично діяльність цієї організаціі заблоковано. І також сприяти Україні в пошуку українських, незаконно вивезених дітей-сиріт чи таких, що не мають батьківського піклування, та спільно протистояти будь-яким спробам залучення дітей до конфлікту. 

Днями в ЗМІ з'явилася шокуюча інформація, що орки в ОРДЛО затримали групу підлітків за "диверсії" і катують їх...

Ця інформація, очевидно, потребує перевірки - і я думаю, це хороша нагода ЮНІСЕФ перевірити цю інформацію, отримати доступ до нещасних дітей, що їх катують публічними допитами на відео. Те, що ми бачимо на відео - це сталінські часи, сталінські методи, які успішно переймає ФСБ і їхні сателіти в ОРДЛО... Відео орки виклали в інтернет. Очевидно, ця інформація потребує перевірки і реакції. Сьогодні я спрямувала відповідні листи на ОБСЄ і ЮНІСЕФ з проханням терміново перевірити цю інформацію. І, очевидно, підніматиму це питання в Мінську 21 вересня. 

Принагідно нагадаю, що 2 серпня ц.р. Рада Безпеки ООН провела відкриті дебати з питання дітей та збройних конфліктів. Там українська делегація привернула увагу до порушення прав дітей в ОРДЛО, де діти стали заручниками орків, та наголосила на необхідності відображення цієї проблеми у наступній доповіді Генсекретаря ООН. На жаль, маємо все нові й нові факти порушення прав дитини, і про це потрібно говорити на всіх міжнародних майданчиках. 

ВІДЕО

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-