Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Комарі Зіка Олімпіаді не дошкуляють, бо в Бразилії — зима

Комарі Зіка Олімпіаді не дошкуляють, бо в Бразилії — зима

Укрінформ
Але страху на організаторів Ігор вони напустили неабиякого

Найбільшою загрозою для Олімпіади в Ріо стала не політична й економічна криза, яка охопила Бразилію, і не зволікання й прорахунки у підготовці олімпійських об΄єктів та міської інфраструктури, а звичайні комарі. Хоча чому звичайні? Йдеться про специфічних комарів Aedes mosquito, перенощиків вірусу Зіка, який останнім часом поширюється планетою.

Цей вірус відомий вже багато років і виник далеко від Бразилії. Вперше його виявили у мавп, які жили в лісах Зіка біля озера Вікторія, на сході екваторіальної Африки. Однак припускають, що до бразильських берегів він був перенесений не з африканського континенту, а з розташованої у південній частині Тихого океану Французької Полінезії, і що «доставили» його звідти інфіковані туристи. Найбільш імовірний час, коли бразильські комарі «підхопили» їхню естафету – 2013 – 2014 роки, що співпадає з організацією і проведенням у Бразилії чемпіонату світу з футболу.

Чим небезпечний вірус Зіка? Вважається, що найбільшу загрозу він становить для вагітних жінок. Саме у Бразилії виявлено різке зростання кількості новонароджених з мікроцефалією (захворювання, яке супроводжується помітним зменшенням у новонароджених головного мозку і черепа та їхнім відставанням у розумовому розвитку). Починаючи із жовтня 2015 року,  було виявлено понад чотири тисячі хворих на цю недугу (проти звичних 200 за рік у попередні періоди).

Правда, не всі спеціалісти в галузі охорони здоров΄я пов΄язують цей спалах з вірусом Зіка. Наприклад, представник Всесвітньої організації охорони здоров΄я Крістіан Ліндмеєр стверджує, що за десятиліття, відколи був виявлений вірус, його зв΄язок з мікроцефалією не простежувався. Про можливість такого зв΄язку заговорили кілька місяців тому і якраз через згаданий спалах у Бразилії.

Немає чітких відповідей і на те, як лікувати хворобу. Вона нетривала в часі: протікає протягом кількох днів і проявляється у висипах, гарячці, кон΄юктивіті. Оскільки природа її толком не досліджена, то й вакцини і спеціальних методів діагностики та лікування хвороби поки що не створено. Рекомендується  вживати жарознижуючі і знеболюючі препарати, багато пиття. І, звичайно ж, відразу звертатися до лікарів та пройти обстеження.

Бразилія – не єдина країна, де поширився  вірус Зіка. Його виявили у багатьох країнах Західної півкулі, у тому числі й у Сполучених Штатах («чистими» є лише Канада і Чилі). У січні цього року він «подолав» Атлантику: одиничні випадки захворювання зафіксовані навіть у північних широтах Європи, у таких країнах, як Данія, Фінляндія, Швеція. Усього, за даними ВООЗ, опублікованими напередодні Олімпіади в Ріо, випадки зараження вірусом виявлені у 48 країнах.

Але, певна річ, у фокус особливої, підвищеної уваги потрапила саме Бразилія і її колишня столиця Ріо-де-Жанейро. Олімпіади – і бразильська в тому числі – це десятки тисяч гостей майже з усіх куточків планети, а значить загроза нової хвилі поширення вірусу Зіка. Після спалаху інфекції в Бразилії на повен голос заговори про можливість відмінити або перенести Олімпійські ігри. Найбільш серйозною і авторитетною стала заява понад 150-ти  відомих у світі учених-експертів у сфері охорони здоров΄я  (в тому числі з Гарвардського, Єльського, Оксфордського університетів). «Невиправданому ризику, – йдеться в заяві, адресованій Всесвітній організації охорони здоров΄я, – піддадуться 500 тисяч іноземних туристів з усіх країн, що беруть участь в Іграх. Вони можуть стати переносниками вірусу і повернутися додому, до місць, де він може спричинити епідемію».

Тривога виникла і серед спортсменів. Так, познайомившись із заявою вчених, перша ракетка світу сербський тенісист Новак Джокович зізнався перед Іграми, що має сумніви щодо того, чи їхати на Олімпіаду, і чи варто її в такій ситуації проводити. Він таки поїхав у Ріо, але чомусь програв уже перший свій матч і достроково покинув Олімпіаду. Про свої сумніви заявив і ключовий гравець баскетбольної збірної Іспанії По Газоль: «Я задумався над тим, чи варто вирушати в Ріо. Адже головне – це здоров΄я людей. Сподіваюсь, що Міжнародний олімпійський комітет І Всесвітня організація охорони здоров΄я дадуть необхідну інформацію про можливі ризики, пов΄язані з вірусом Зіка».

Таким чином напередодні Олімпіади всі чекали вердикту ВООЗ. Слід сказати, що спершу Всесвітня організація охорони здоров΄я забила тривогу і устами свого генерального директора Маргарет Чень назвала спалах захворювань, викликаний вірусом Зіка, – надзвичайною ситуацією: «Випадки мікроцефалії несуть виняткову загрозу для громадської охорони здоров΄я не тільки у Південній та Північній Америці, а й в інших частинах світу. Потрібні скоординовані кроки всього міжнародного співтовариства у боротьбі з цією недугою і проведення досліджень. У ВООЗ дуже стурбовані зв΄язком між інфекцією Зіка у вагітних і мікроцефалією в новонароджених, хоча науково цей зв΄язок все ще не підтверджений».

Але згодом, перед Олімпіадою, ВООЗ дещо змінила, «пом΄якшила» свою позицію. Вона заявила про недоцільність відкладати проведення Ігор в Ріо або переносити їх в інше місце. Представниця ВООЗ Ніка Александер обґрунтувала це так: «Чи може перенесення Олімпійських ігор зупинити поширення Зіка? Відповідь: ні. Судячи з того, як подорожують люди і переміщуються комарі, Зіка буде повільно поширюватися по світу в ті місця, які вибирають комарі цього виду». ВООЗ вважає, що проведення Олімпіади в Бразилії неістотно вплине на швидкість поширення вірусу.

У місті, як і загалом у країні, були вжиті певні профілактичні заходи. У багатьох випадках – для видимості і для заспокоєння спортсменів, журналістів і, звісна річ, величезної армії туристів, яка «десантувалася» на атлантичному побережжі Бразилії. Кожен з них приїхав з надією, можливо, навіть, впевненістю, що його омине цей клятий комар із «сімейства» Aedes mosquito, інфікований вірусом Зіка. Комарам не вдалося «зірвати» Олімпіаду. Але були вони дуже близькими до цього. Принаймні страху на її організаторів ці кровососи напустили неабиякого. Нині «комарина тема» вже відійшла на другий план. Олімпіада перетнула свій «екватор». Всі зосереджені на її аренах і тій запеклій боротьбі за медалі, яка на них з раннього ранку до пізнього вечора на них точиться. Тим більше, що нині в Бразилії зима, несприятлива для активності комарів пора року. Правда, зима специфічна: температура в день коливається від 20 до 30 градусів тепла…

Михайло Сорока (Укрінформ), Ріо-де-Жанейро
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-