Кримська криза: російські закиди нагадали РНБО

Кримська криза: російські закиди нагадали РНБО "мильну оперу", українців просять не їхати на півострів

Оновлюється
Укрінформ
Кремль вибудовує "кримський редут" для захисту від "агресії" Києва. Порошенко просить українців не їхати до Крима, бо ФСБ хапає перших-ліпших.

ФСБ Росії звинуватило Київ у підготовці «терактів» в окупованому Криму. І навіть «знайшло» розгалужену мережу «диверсантів» - «засланців» Міністерства оборони України. Маячня – кажуть у Міноборони.

Не ймуть віри заявам російської спецслужби і в світі, але господаря Кремля це не зупиняє… МЗС Росії уже заявило про відмову від «нормандського формату».

Президент України Петро Порошенко особисто попросив українців відкласти поїздки до Криму через загрозу провокацій. Українську армію приведено у посилену боєготовність.

У США розглядають можливе посилення санкцій проти Росії.

Про початок кримської кризи читайте тут

***

Росія стягнула на північ Криму десятки танків, артилерію і авіацію.

Про це повідомив координатор "Інформаційного Спротиву" Костянтин Машковець.

"Йдеться про батальонно-тактичну групу повітряно-десантних військ РФ, посилену підрозділами однієї з мотострілкових бригад сухопутних військ. Крім того, можемо говорити про створення угруповання артилерії з декількох артгрупп і певну концентрацію засобів повітряного нападу (переважно армійська авіація). Загалом, це до 30 танків, близько 60-70 бойових броньованих машин (не рахуючи ББМ раніше стягнутих туди підрозділів), близько 40 одиниць ствольної артилерії", - зазначив він.

***

Завтра відбудуться телефонні переговори президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Вони будуть обговорювати загострення ситуації в Криму та заяви президента РФ Володимира Путіна.

Про це в ефірі Громадського розповіла віце-прем'єр міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми поки що не бачили жодної різкої реакції з боку лідерів Європи та США по заяві Путіна щодо непотрібності нормандського формату. Будемо сподіватися, що після переговорів Порошенка із Меркель та Олланда будуть заяви щодо неприпустимості виходу із нормандського формату. Будемо очікувати", - анонсувала вона.

***

Росія несе особливу відповідальність за уникнення подальшої ескалації ситуації в анексованому Криму.

Із такою заявою 13 серпня виступив міністр закордонних справ Норвегії Бьорге Бренде, реагуючи на звинувачення російської сторони проти України у підготовці диверсійних акцій в Криму, повідомляє в неділю посольство України в Королівстві Норвегія.

«Норвегія солідарна з рештою світового співтовариства щодо міжнародно-правового статусу Криму. Крим є і залишатиметься частиною України. Анексія Росією Кримського півострова є порушенням міжнародного права. Росія несе особливу відповідальність за уникнення подальшої ескалації ситуації», - сказав Бренде.

***

Україна та Росія мають утримаються від будь-яких кроків, які можуть призвести до подальшого погіршення ситуації після провокацій на Кримському півострові.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, розміщеній на сайті МЗС.

"Останнє загострення в Криму змусило нас непокоїтись. Ніхто не може у цій складній ситуації бути зацікавленим у новій ескалації. Ми очікуємо від обох сторін, що вони відмовляться від будь-яких кроків, які можуть призвести до подальшого загострення ситуації", - наголосив Штайнмайєр.

Він висловив сподівання, що обставини інциденту буде з’ясовано об’єктивно, та зазначив, що планує обговорити це питання зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим під час зустрічі 15 серпня.

***

Канада не знайшла підтверджень нещодавніх обвинувачень Росією України та занепокоєна загостренням протистояння між країнами.

Про це заявив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон, передає кореспондент Укрінформу.

«Я стурбований напруженням відносин між Україною та Росією, а також діями та словами, що сприяють цьому напруженню. Ми не побачили жодних підтверджень нещодавнім російським обвинуваченням», - сказав Діон.

***

Володимир Сердюк, якого російські ЗМІ назвали організатором "диверсії" в Криму, заявив, що не має стосунку до розвідки і спецслужб.

Як сказав він у коментарі Громадському, єдина правда з озвученої інформації – це правильно написане прізвище та ім'я і що він дійсно служив у 37-му батальйоні. Жодного стосунку до Головного управління розвідки Міноборони він не має.

***

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав відчайдушні версії офіційних російських видань про "атаки українців на Крим" - мильними серіалами.

"Продовжується гучна кампанія-фіаско російських спецслужб та горе-пропагандистів під назвою "атака українців на Крим", - написав він у своєму офіційному сайті

Турчинов навів для прикладу нову інтерпретацію російських служб.

"За останньою версією офіційних російських видань, загін відчайдушних українських розвідників закладав у Криму вже не міни, а муляжі, щоб перевірити російських військових на пильність. Потім росіяни вели важкий бій з трьома українськими групами спецназу на цвинтарі", - наголошує посадовець. 

"Особливо мені сподобався пасаж про те, що муляжі мін були зроблені з мила та годинників. Варто відправити російським спецслужбам, військовим та пропагандистам декілька ящиків з милом для створення якісних муляжів та продовження  пропагандистських "мильних" опер", - запропонував він.

***

Міністерство оборони України спростувало факт існування в складі української розвідки "37-го батальйону 56-ї бригади", військовослужбовців якого російські ЗМІ називають організаторами терактів, що нібито готувалися в Криму.

"Міністерство оборони повідомляє, що у складі Головного управління розвідки ніколи не існувало 37-го батальйону 56-ї бригади. Особи, про яких йдеться у повідомленнях, не є співробітниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України", - йдеться у повідомленні на сайті МОУ.

***

Кримські активісти з’ясували подробиці стрілянини, яку Росія намагається звалити на "українських терористів"

"В селі Суворове під ПП "Армянськ" 6 серпня вночі проходило весілля. Ця людина (постраждалий Хафіз Махамадов) не є кримським татарином. Він турок-месхетинец. Проходило весілля, на яку прийшли російські військові. І стався конфлікт між російськими військовими та представниками інших національностей. В результаті перестрілки постраждали цивільні", - повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джеляль.

За його словами, наразі у лікарню до Махамедова нікого не пускають, а його рідні бояться будь-що розповідати.

***

Без постійного зовнішнього тиску Росія не припинить намагань дестабілізувати ситуацію в Україні. Таку думку висловив командувач армією США у Європі генерал Бен Ходжес.

«Ходжес попередив, що самостійно Москва не проявлятиме ініціативи стосовно стабілізації України», - пише Reuters. На переконання генерала, аби допомогти Україні, світовій спільноті необхідно не спускати очей з Москви. «Саме тому ОБСЄ та усім Західним країнам слід продовжувати тиск», - зазначив Ходжес.

***

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні обговорила по телефону з главою українського МЗС Павлом Клімкіним ситуацію в Криму. Про це йдеться в її офіційній заяві.

"Європейський союз засуджує і не визнає незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією. Ми як і раніше непохитні в нашій підтримці територіальної цілісності і суверенітету України", - повідомила, зокрема, Могеріні.

"Усі сторони мають уникати будь-яких дій, які можуть призвести до подальшої ескалації конфлікту; мирне розв'язання конфлікту є єдино можливим рішенням. Це стосується і Східної України, де ми закликаємо всі сторони до активної участі в повній реалізації Мінських домовленостей", - додала вона.

***

Діаспора закликала Трюдо відключити Росію від SWIFT і надати Україні зброю

Конгрес українців Канади закликав канадських законодавців та урядовців посилити санкції проти Росії та надати Україні озброєння. Про це йдеться у листі, направленому міністрам та депутатам федерального парламенту Канади від імені української організації.

«КУК закликав Канаду рішуче засудити брехливі обвинувачення Росією України; відчутно посилити санкції проти РФ, включно із відключенням Росії від міжнародної системи платежів SWIFT, та негайно надати Україні оборонне озброєння, зокрема протитанкове та інше обладнання, необхідне їй для захисту своєї територіальної цілісності та життя цивільного населення», - пояснили у Конгресі.

На переконання Павла Грода, президента Конгресу українців Канади, нещодавні провокативні дії Росії вимагають твердої реакції міжнародної спільноти. «Сміховинні обвинувачення, які Путін висуває стосовно України, є частиною випробуваного російського сценарію створення кризи і подальшої «відповіді» на неї шляхом військової агресії. Ми вже бачили це раніше: у Грузії, Криму та на окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей», - заявив Грод.

За його словами, пересування російських підрозділів та озброєння, разом із необґрунтованими обвинуваченнями на адресу України є «надзвичайно тривожною ознакою того, що РФ має намір серйозно посилити своє військове вторгнення в Україну». 

***

Світовий конгрес українців закликає до негайних дій у відповідь на ескалацію військової активності Російської Федерації на українській території, тривожні імперіалістичні амбіції Москви.

«Світовий конгрес українців закликає до негайних дій у відповідь на ескалацію військової активності Російської Федерації на українській території, тривожні імперіалістичні амбіції Москви і створену нею величезну загрозу для глобального миру і безпеки», - заявив президент Світового конгресу українців Євген Чолій.

Він наголосив на важливості засудження таких дій та посилення санкцій проти Москви. «Міжнародному співтовариству вкрай важливо чітко засудити цю ескалацію, якою Російська Федерація продовжує порушувати міжнародне право і домовленості, грубо ігноруючи цінність життів ні в чому не невинних чоловіків, жінок і дітей, які продовжують бути в небезпеці та посилити санкції проти Російської Федерації, поки вона не деокупує Крим і повністю не виконає Мінські домовленості», - зазначили у СКУ.

***

Президент Петро Порошенко та віце-президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден у телефонній розмові обговорили ситуацію навколо кримських провокацій РФ.

Порошенко підкреслив, що нещодавні фальшиві заяви Росії щодо терористичної загрози з боку України в окупованому Криму є гібридною провокацією та черговою спробою виправдати подальші агресивні дії Росії та масштабні репресії в Криму, до яких вдається окупаційна влада. Та наголосив на прагненні України уникнути зростання напруженості у зв’язку з безпідставними звинуваченнями Москви.

Байден відзначив зусилля глави Української держави з пошуку шляхів урегулювання ситуації. Він також підкреслив, що американська сторона уважно відстежує всі події навколо кримської провокації, відповідальність за яку повною мірою лежить на Росії.

У цьому контексті було наголошено на важливості не дозволити Москві використати ситуацію щодо Криму як вибачення за очевидне невиконання нею Мінських домовленостей.

Сторони погодилися з важливістю продовження діалогу в Нормандському форматі.

***

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає українців не їздити в Крим.

“У зв’язку з провокаційними заявами з боку Російської Федерації стосовно ситуації, що склалася в Автономній Республіці Крим, закликаємо громадян України утриматися від поїздок до тимчасового окупованого Криму. Просимо поставитися з розумінням до вимушеного посилення українськими правоохоронцями контролю на пунктах перетину адміністративної межі з Кримом”, - йдеться в заяві міністерства.

Крім того, Міністерство звертається до громадян України, які знаходяться на тимчасово окупованому півострові, “з проханням бути обережними, не піддаватися на провокації та критично ставитися до інформації, яку вони отримують з російських ЗМІ”.

***

Стало відомо ім'я третього затриманого у Криму ФСБ Росії громадянина України. У РФ стверджують, що це житель Запоріжжя Ридван Сулеманов, 1989 року народження. Його звинувачують у намірі підірвати аеропорт Симферополя.

На допиті Сулеманов розповів, що його "завербували" ще в жовтні 2015 року, він отримав позивний "Юсеф". Його завданням було збирати на території Криму військову інформацію та передавати її куратору. За це він начебто отримував 3-4 тисячі грн на місяць.

ФСБ Росії заарештувало Ридвана Сулейманова ще близько трьох тижнів тому. Його родичі приховували факт арешту, повідомив у Фейсбуці  глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

***

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій провели нараду щодо спрощення процедури перетину адміністративної межі з тимчасово окупованою територією АР Крим.

Зокрема, на нараді обговорили можливість послаблення обмежень, прописаних у постанові. Як зазначили в міністерстві, спрощення процедури необхідне, аби фізичні особи - громадяни України, які прагнуть змінити місце проживання, мали можливість перевезти особисте майно, речі, домашніх тварин.

***

Росія розмістила у Криму ракетний комплекс С-400

"Зенітний ракетний полк 4-ї армії Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони у Криму отримав на озброєння зенітно-ракетну систему С-400 "Тріумф"", - повідомляє РІА "Новости" з посиланням на прес-службу Південного військового округу РФ.

Система С-400 "Тріумф" є зенітно-ракетним комплексом нового покоління і призначена для поразки літаків тактичної й стратегічної авіації, крилатих і балістичних ракет.

***

Президент РФ Володимир Путін пішов на "кримську кризу" і злам Мінська-2, відчувши зміну  настроїв у Нормандському форматі.

"Спочатку Росія (по Мінську-2) була більш переконлива (для Заходу - ред.), принаймні, до пізньої весни-літа цього року, але пізньої весни – на початку літа відбувся різкий перелом настроїв Заходу, і аргументація Порошенка виявилася для Заходу більш зрозумілою, більш переконливою. Відповідно у вересні вілбулася б украй неприємна розмова, неприємна для всіх учасників Нормандського формату. А тепер цієї розмови не буде", - зазначив російський аналітик Валерій Соловей.

У свою чергу політолог Андрій Піонтковський прокоментував можливу реакцію Заходу у разі, якщо Путін не зупиниться і вирішить слідом за Кримом приєднати ще й східний Донбас.

"Буде відключення від SWIFT, арешт і заморожування (рахунків, - ред.), усі ці фонди Ролдугіна будуть заарештовані, там десятки мільярдів доларів. Україні продаватиметься летальна зброя, протитанкові, протилітакові ракети. І повне перетворення особисто Путіна на ізгоя, як, власне, і всієї російської держави", - сказав Піонтковський.

***

Росія не пустила спостерігачів ОБСЄ на півострів

Москва не надаватиме доступ в окупований Крим спостерігачам Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, заявив постійний представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич.

"Ні, звичайно, тому що спостережна місія ОБСЄ працює на території України, а не в Криму. Крим - це територія Росії. Ми відразу обговорювали, що місія не торкається Криму як частини Російської Федерації. Але наші західні колеги інтерпретують усю територію України, включаючи Крим", - стверджує Лукашевич.

***

За попередніми даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, затриманий російськими силовиками в окупованому Криму Євген Панов в'їхав на територію півострова самостійно, на власному автомобілі, заявив представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

Скібіцький допускає, що при допиті Панова російські силовики чинили на нього тиск, судячи з зовнішнього вигляду чоловіка на відео.

***

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що Росія давно розірвала дипломатичні відносини з Україною, окупувавши Крим і частину Донбасу.

"Насправді Москва давно розірвала дипвідносини з Україною. В ту саму хвилину, коли депутати Держдуми і Ради Федерацій РФ в одностайному дурному екстазі проголосували за введення військ, коли вкрали в нас Крим і частину Донбасу. Москва розірвала ниточки таких важливих людських і історичних відносин, коли вбила наших хлопців на Донбасі, зруйнувала будинки, школи, покалічила тисячі людей, зробила сиротами сотні дітей, вбила жінок і дітей, кинула в цю війну своїх солдатів, від яких сьогодні відмовляється, коли через пропаганду отруїла мозок мільйонів людей і розірвала родинні і дружні взаємини, бо ж мільйони людей припинили спілкування на фоні істерії про "хунтуфашистовправыйсекторраспятыхмальчиков", - написала Геращенко.

***

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький називає високим рівень загрози національній безпеці України.

«За даними воєнної розвідки, рівень загрози національній безпеці України залишається високим. У рамках підготовки до стратегічного командно-штабного навчання «Кавказ-2016», основний етап якого запланований на 5-10 вересня, у прикордонних з Україною районах формується потужне угруповання Збройних сил Росії, яке перебуватиме в готовності до негайного перекидання та застосування в інтересах керівництва Росії», - сказав Скібіцький.

За його словами, на фоні підготовки до навчань на території окупованого Криму триває перекидання військ з пунктів постійної дислокації до військових полігонів. «Під час проведення «Кавказ-2016» на полігонах перебуватимуть майже усі підрозділи з’єднань та частин кримського угруповання військ», - додав він.

Скібіцький не виключає подальшого нарощування сил та засобів угруповань Збройних сил РФ в Криму шляхом переміщення частин підрозділів як з території Криму, так із материкової частини РФ.

***

Народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко стверджує, що «український диверсант» Андрій Захтей, нібито затриманий ФСБ у Криму, двічі судимий рецидивіст, який втік до РФ через борги. Про це політик написав у Фейсбуці.

«Журналісти інформаційного агентства "Миротворець" вивчили персональні дані Захтея А.Р., що є у відкритих джерелах, і виявилось, що це банальний антиукраїнськи налаштований і двічі судимий рецидивіст на прізвисько "Зая", - пише Геращенко.

***

На відео зізнання українця Євгена Панова, затриманого в Криму за підозрою у плануванні диверсій на півострові, є моменти, які свідчать, що він давав покази під примусом, але жодна з названих ним осіб не є спіробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

"Ми проаналізували відео допиту. Можу сказати одне, скоріш за все під фізичним тиском агентів ФСБ громадянин України Панов давав інформацію стосовно громадян України, які діяли разом із ним. Але  протягом останніх двох років жоден із кадрових співробітників ГУР МОУ на території окупованого Криму не затримувався. Всі прізвища, названі Пановим, це особи, які не належать до співробітників Головного управління розвідки Міністерства оборони України", - сказав Скібіцький.

***

Посилення бойової готовності відбувається по всій лінії фронту: проводяться додаткові навчання, відпрацьовуються дії особового складу, укріплюються українські рубежі, нарощується військова присутність. Про це розповіли кореспонденту Укрінформу в прес-службі штабу АТО, коментуючи вчорашнє доручення Президента Петра Порошенка привести в посилену бойову готовність військові підрозділи на лінії розмежування та на адмінмежі з Кримом.

"По всій лінії фронту відбувається посилення бойової готовності. Зараз навіть там, де не тривають обстріли, теж проводиться підсилення бойової підготовки: відбуваються додаткові навчання, оголошується тренувальна тривога, відпрацьовуються дії особового складу та злагодження дій колективів", - повідомили в прес-службі.

За інформацією штабу АТО, наразі по всій лінії фронту українські військові готові до посиленої оборони рубежів.

***

Росія три дні замітала сліди п'яної стрілянини своїх вояків - Турчинов

Керівництво Росії заплуталось у своїх брехливих заявах, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. Турчинов зазначив, що російські силовики "лише 10 серпня зробили гучні заяви про події, які, за їх словами, відбулись у ніч з 6 на 7 серпня".

"Таку затримку можна пояснити виключно тим, що вони потребували часу, аби підробити так звані "докази" агресивних дій України та приховати справжні небезпечні злочинні дії своїх підлеглих, а саме перестрілку між різними підрозділами російських силовиків, які традиційно зловживають алкоголем, особливо у вихідні дні. Внаслідок цієї перестрілки були вбиті та поранені не лише російські військові, а й цивільні - кримчани", - зазначив секретар РНБО України.

***

Уряд США не поспішає надавати зброю Україні, оскільки побоюється, що така форма допомоги може призвести до розколу між Америкою та її європейськими союзниками, пояснив Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтт.

«Коли ж вести мову про надання летальної зброї, то висновки мого уряду були такими: хоч щоб ми зробили стосовно надання летальної допомоги, це буде з перевагою компенсовано поставками Кремля, і збільшить ризик розколу з нашими європейськими союзниками. І, на мою думку, останнє є найважливішим», - сказав Пайєтт.

Посол переконаний, що США і так «зробили дуже багато» в плані забезпечення української армії спеціальним обладнанням, і що «варто зосередитись» саме на такій формі допомоги Україні.

***

На відео зізнання українця Євгена Панова, затриманого в Криму за підозрою у планування диверсій на півострові, є моменти, які свідчать, що він давав покази під примусом, стверджує керівник кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Є багато запитань до відео, експерти кажуть, що там є моменти, які вказують на те, що це було примусове зізнання", - сказала Скрипник.

Вона також припустила, що другий затриманий, Андрій Захтей, перебуває в Сімферопольському СІЗО. "Швидше за все, звинувачення будуть як і до Панова, і як і у Панова, це буде проходити в закритому режимі. Це проблема, оскільки майже немає тоді доступу до інформації, звинувачень, доказової бази, яку буде використовувати ФСБ. Якщо Захтей мав відношення до націоналістичних угрупувань, які діють на території України, це може бути проблемою, оскільки ФСБ використовує таку інформацію у звинуваченнях, що ці люди "терористи", або "диверсанти" і посилається до належності до таких груп, це може бути використане проти нього з боку ФСБ", - сказала керівник кримської правозахисної групи.

***

Уряд США розглядає можливість введення додаткових санкцій проти Росії, оскільки та продовжує агресію проти України, заявив Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтт.

"У мене немає зараз оголошення про додаткові санкції, але така можливість розглядається", - сказав Пайєтт. На його думку, зараз занадто рано пропонувати послаблення санкцій проти Росії.

"Ми розробили політику, яку називаємо "підтримка санкцій" і яка має за мету закрити всілякі лазівки і послати чіткий меседж Кремлю стосовно плати за територіальну агресію. Ця політика триває", - наголосив посол США.

***

У ніч на п'ятницю, 12 серпня, російськими спецслужбами був перекритий пропуск навпроти контрольно-пропускного пункту "Каланчак" на адмінкордоні з анексованим Кримом, повідомив офіційний представник Держприкордонслужби України Олег Слободян.

"Вчора кілька разів зупинявся пропуск і ввечері була найбільша пауза: росіяни перестали пускати людей на в'їзд-виїзд на окуповану територію на контрольному пункті "Каланчак". Ця пауза тягнулася близько півтори години. Потім ближче до півночі пропуск відновився", - розповів Слободян.

Він знову наголосив, що Держприкордонслужба України рекомендує громадянам без особливої необхідності не їхати в Крим.

Очевидці повідомляють, що змушені були переїжджати на інші пункти пропуску, зокрема, на "Чаплинку" в Херсонській області. Зараз там черга з більш як 500 осіб. Щоб перетнути адмінкордон з Криму, знадобиться п'ять і більше годин, на українській стороні пропуск займає трохи більше години.

На під'їздах до пунктів пропуску "Каланчак" і "Чаплинка" з боку півострова дорогу перекрито КамАЗами, побудовано коридор з автоматників-снайперів.

***

На адмінкордоні з окупованим Кримом увечері і вночі відбувалося переміщення російської військової техніки, повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

"Ввечері і вночі Держприкордонслужба спостерігала пересування військової техніки на адмінкордоні з окупованим Кримом. Бачили "Урали" із тентами, БМП, БТРи, переміщення особового складу", - сказав Слободян.

***

Ще одним затриманим ФСБ так званим "диверсантом з ГУР" виявився уродженець Львівської області, житель Євпаторії, який працював в будівельній сфері, заявили у Кримській правозахисній групі.

41-річний Андрій Романович Захтій родом з міста Борислав Львівської області, де на нього в 2006 році було зареєстровано приватне підприємство "Євро-пластстрой".

На його Facebook-сторінці вказано, що зараз він живе в Євпаторії. Судячи з усього, останнім часом він не знаходив роботу в Криму - його резюме розміщено на сайтах з пошуку будівельних робіт в Москві і Підмосков'ї.

Судячи з опублікованих фотографій, а також зазначених під ними геотегів, Захтій останнім часом, дійсно, був на заробітках в Росії і проживав в Одинцово.

У соціальній мережі Вконтакте на своїй сторінці Захтій вказав, що займається "допомогою в оформленні російського громадянства для жителів ближнього зарубіжжя і країн колишнього СРСР".

***

Нардепи: Агресія Росії несе пряму загрозу світові

Керівники профільних комітетів Верховної Ради України у зв'язку з останніми подіями у Криму звернулись до голів Комітетів у закордонних справах парламентів країн-членів Європейського Союзу, США, Канади та Японії, а також Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту щодо застосування політико-дипломатичних заходів з метою впливу на РФ.

Відповідний лист з’явився на сайті українського парламенту.

«Ми змушені привертати увагу світової спільноти до надзвичайно загрозливої ситуації, яка складається у зв’язку із продовженням політичної лінії керівництва Російської Федерації, спрямованої на свідому ескалацію військової агресії проти України. На цей раз мова йде про чергову підступну провокацію, пов’язану із безпідставними звинуваченнями України у нібито спробах організувати терористичні акти на території Автономної Республіки Крим, яка є невід’ємною частиною Української держави та перебуває під тимчасовою російською окупацією», – йдеться у заяві.

Автори листа підкреслюють, що російські спецслужби вкотре вчинили злочин, викравши громадянина України з території України з метою фабрикування проти нього “доказів злочину”.

***

У США висловили «глибоке занепокоєння» щодо загострення ситуації між Україною та Росією і закликали обидві сторони до зниження напруження у відносинах.

Речниця Державного департаменту США Елізабет Трюдо закликала уникати будь-яких дій, включаючи риторику, які б призвели до посилення ескалації ситуації.

***

Росія відмовляється від "нормандського" формату

Москва не братиме участі в переговорах, поки "Київ не відмовиться від політики терору і провокацій", заявили у російському МЗС.

"Як зазначив президент Путін 10 серпня, в нинішніх умовах і доти, доки ми не побачимо жодних реальних позитивних зрушень з боку Києва, його відмови від політики терору і провокацій, навряд чи має сенс проводити зустрічі в "нормандському форматі", тим більше на початку вересня в Пекіні, про що ще недавно просив П.О. Порошенко", - йдеться в заяві.

Про початок кримської кризи читайте тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-