Будівельна галузь за 25 років Незалежної України, або Про досягнення та плани на майбутнє напередодні професійного свята

Будівельна галузь за 25 років Незалежної України, або Про досягнення та плани на майбутнє напередодні професійного свята

Укрінформ
В Києві напередодні  Дня будівельника пройшла прес-конференція, учасники якої привітали всіх будівельників України з професійним святом, а також надали експертну оцінку будівельній галузі.

В Києві напередодні  Дня будівельника пройшла прес-конференція, учасники якої привітали всіх будівельників України з професійним святом, а також надали експертну оцінку будівельній галузі, розказали про здобутки за 25 років незалежної Украіни, про сучасне будівництво та про плани на майбутнє.

Президент Академії будівництва України Іван Назаренко наголосив, що будівельна галузь є однією із головних, яка дає можливість у часи економічної кризи вивести країну з кризового стану, завдяки тому, що розвиток будівництва дає поштовх для  розвитку багатьом суміжним галузям. Саме з метою об’єднання зусиль професіоналів за для процвітання будівельної галузі в незалежній Україні була сформована Академія Будівництва, що  існує з 1993 року і на сьогодні, за оцінкою Назаренко,  є найпотужнійшою громадською організацією з територіальними відділеннями майже у всіх областях України і 42 галузевими напрямками. Назаренко також акцентував, що  АБУ є унікальним об’єднанням, що зв’язує основні напрямки будівництва в Україні:  всі будівельні заклади освіти (ВУЗ, коледжи тощо), провідні науково-дослідні інститути, найбільші проектні організації та будівельні організації (в тому числі великі будівельні корпорації).

У своєму виступі Президент АБУ також акцентував, що будівельна наука представлена в Україні на високому рівні і вона розвивається з урахуванням сучасних технологій. «Академія докладає зусиль в нормативно-правовій базі з метою гармонізації українських стандартів будівництва до передових, сучасних і, в той же час, з урахуванням українського менталітету та тих надбань, що вже є в Україні», - сказав І. Назаренко.

Ректор КНУБА, віце-президент Академії будівництва Петро Куліков, свою чергу відмітив, що будівельна галузь дійсно є дуже важливою в державі і, нажаль, в будівельній освіті України зараз є проблема підготовки робітничих кадрів, бо через відсутність державної підтримки професійно-технічні училища, як перший ступінь будівельної освіти, є невостребувані. « Дуже важлива для молоді можливість отримання ступеневої підготовки будівельників: ПТУ – коледж –ВУЗ,  і тоді людина точно може обирати своє майбутнє, може робити свідомий вибір у кінцевому баченні своєї професії. Крім того, на сьогодні ми розглядаємо взаємозв’язок  «наука-освіта-виробництво» і працюємо у цьому напрямку при підготовці фахівців –будівельників », - зазначив Петро Куліков.

Голова Ради директорів компанії «Укрбуд» Юрій Пелих наголосив, що успіх будівельного ринку в цілому залежить від наповнення його інвестиційним ресурсом. Аналізуючи будівельний ринок Україні в плані наповнення інвестиціями, Юрий Пелих відмітив: «Будівництво промислових об’єктів практично відсутнє, бо таке будівництво потребує великих інвестицій, держава не зацікавлена сьогодні у будівництві великих промислових об’єктів, а інвестор (як зарубіжний, так і вітчизняний) в нинішній економічній ситуації в Україна навряд ризикне вкладати великі кошти… Будівництво соціальної інфраструктури (школи, садочки тощо) повністю залежить від фінансового наповнення місцевих бюджетів, від бажання місцевої влади і економічної ситуації, що дозволяла б розгорнути відповідну програму будівництва… Будівництво комунальної інфраструктури (труби, мережі тощо) знову залежить від наповнення місцевих бюджетів і від держави на стратегічних напрямках (колектори, очисні споруди тощо)… Будівництво житла - це сьогодні той напрямок, завдяки якому виживає будівельна галузь в Україні. Основний інвестор у нас - це населення і ми відчуваємо попит і збільшити обсяг приватних інвестицій в будівництво житла можливо через надання банками за сприяння держави доступних кредитних коштів для населення під такі цілі з процентною ставкою 5-8% річних», - підкреслив голова Ради директорів компанії «Укрбуд».

Генеральний директор ТОВ «Центр технічних рішень-груп» Віктор Лещинський  розказав, що дуже важливо, щоб при будівництвах були витримані всі норми, проведені необхідні дослідження і зроблені висновки, але на сьогодні, нажаль, бувають і «сірі забудовники», які проводять роботи без дотримання необхідних правил. Центр, підкреслив Лещинський, об’єднує професіоналів- експертів і займається технічним супроводом інвесторів та генеральних підрядників, які хочуть будувати тільки в рамках закону.    «Центр технічних рішень-груп» створений у 2016 році і це потужна команда професіоналів: менеджерів та будівельників технічного спрямування, юристів, финансистів, що надає експертні консультації і гарантує висновки з урахуванням всієї нормо-правової бази України»,  - повідомив Лещинський.

Відповідаючи на питання про те, чи завжди враховує забудовник необхідність побудови нових об’єктів соціальної інфраструктури (школи, садочки тощо) при проведенні великого будівництва нового житла, Віктор Лещинський акцентував, що обов'язкові внески забудовників до місцевих бюджетів у вигляді пайової участі не спрямовуються на розвиток соціальної інфраструктури. «Всі забудовники до введення в експлуатацію будівлі сплачують пайовий внесок до бюджетів міста, селища. Чому не будуються школи, садочки, або інші інфраструктурні об'єкти? Як розподіляє місцевий бюджет ці кошти – це питання до них», - сказав Лещинський, додавши, що розмір пайової участі, який забудовник вносить на розвиток інфраструктури, становить мінімум 4% від кошторисної вартості будівництва об'єкта. Він також зазначив, що, крім оплати пайової участі, девелопер для початку будівництва повинен отримати від місцевої влади містобудівні умови і обмеження, які описують вимоги до забудовника з благоустрою території, будівництва шкіл, дитсадків, дитячих майданчиків.

На завершення прес-конференції Президент Академії будівництва України Іван Назаренко, підкреслив, що головним в планах на майбутнє є об’єднання зусиль професіоналів на шляху прогресу будівельної галузі України і ще раз привітав українських будівельників з професійним святом, яке в 2016 році відзначатиметься в Україні 14 серпня.

Сайт Академії будівництва України: http://akadembud.org/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-