Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Корупція по-університетськи: без тортиків і підпису не буде

Корупція по-університетськи: без тортиків і підпису не буде

Блоги
Укрінформ
Нещодавно до мене звернулася студентка з проханням написати рецензію на її дипломну роботу. 

Рецензію я написав. Але виявилося, що для рецензування «мордою не вийшов» - певні формальності не дозволяють мені бути рецензентом. Тож із моєю уже написаною рецензією студентка вирушила шукати іншу людину, яка всього-на-всього могла б поставити підпис.

Невдовзі студентка знайшла рецензента в іншому виші. Йому, повторюся, вже не треба було нічого робити – лише поставити підпис під готовим текстом. Але просто так він це робити, як виявилося, не збирався. Домовилися вони, як студентка розповіла мені згодом, за кондитерські вироби. На суму 150 гривень. 

Втім на цьому «солодке життя» не закінчилося. Згодом з’ясувалося, що треба ще чекати засідання кафедри і можна не встигнути до захисту. І для оперативності можна підключити ще одну жіночку. 

Таким чином, вартість «солодкого» підпису виросла до 300 гривень. 

З одного боку, можна сказати, що це невеликі гроші. А з іншого, це ж система, яка діє у більшості навчальних закладів. Звичайно, бувають розцінки і значно вищі. 

Не розумію, навіщо педагоги (хоча хіба можна їх так називати?) привчають молодь до того, що «не підмажеш – не поїдеш»? Бо саме вищий навчальний заклад зазвичай стає тим місцем, де людина вперше стикається з корупцією. Думаю, в дитсадках та школах хабарі ще заносять батьки. 

І потім ще ниють про багатомільйонну корупцію десь там нагорі. Самі ж роблять те саме, просто масштабами трохи меншими. А поставиш такого кандидата чи доктора наук, який не бачить інших (законних) способів заробляти гроші, на якусь керівну посаду – масштаби стануть напевно вже промисловими.

Артем Стельмашов
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-