Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

"Друзі Кремля" гуртуються. Для російського реваншу?

Блоги
Укрінформ
Все гучніше в кулуарах та сесійній залі європарламенту лунають заяви про необхідність міжпарламентського діалогу з Москвою

Під час червневої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи стало помітно, що дедалі більше депутатів уникають заяв про відповідальність російської влади за окупацію Криму та війну на Донбасі. Натомість гучніше в кулуарах та сесійній залі лунають заяви про необхідність міжпарламентського діалогу з Москвою.

Москва розраховує повернути свої повноваження в ПАРЄ

Поява у програмі нинішньої сесії поточних дебатів на абстрактну тему «Підтвердження ролі асамблеї як пан’європейського форуму для міжпарламентського діалогу та співпраці» підтвердило: проросійські сили в асамблеї заміряють градус політичної атмосфери перед тим, як тріумфально повернути делегацію Держдуми у ПАРЄ.

У квітні 2014 року після незаконної анексії Криму делегацію РФ у ПАРЄ було позбавлено права голосу. Після цього санкції проти росіян у ПАРЄ асамблея продовжувала двічі. У січні 2016 року керівництво Держдуми вдалося до радикального ходу, щоб уникнути чергової пролонгації санкцій. Її спікер Сергій Наришкін не надіслав до секретаріату ПАРЄ листа із затвердженим переліком членів своєї делегації, що формально стало відмовою Росії від роботи в асамблеї.

Згідно із процедурою, прибути на сесію ПАРЄ російська делегація зможе тепер тільки в січні 2017 року. Москва розраховує на те, що після осінніх виборів до Держдуми оновлена російська делегація отримає шанс повернути собі повноваження в ПАРЄ у повному обсязі.

Але як заявляв голова моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах, підтвердження повноважень російської делегації не означає автоматичного повернення їй усіх прав. За його словами, асамблея сподівається «побачити хоч якийсь прогрес» із боку Росії у виконанні вимог, викладених у квітневій резолюції ПАРЄ. Тим часом Держдума припинила всі контакти з ПАРЄ. Жоден доповідач асамблеї з початку року не отримав офіційного дозволу Москви приїхати у країну з візитом. Повністю припинено процес моніторингу ПАРЄ за виконанням зобов’язань, які Росія взяла на себе, вступаючи до Ради Європи.

Чи потрібен діалог агресорові

Першого дня нинішньої сесії під час засідання Бюро ПАРЄ українська делегація була дуже неприємно здивована, коли темою для поточних дебатів запропонували обговорення міжпарламентської співпраці. Як сказав член української делегації Сергій Соболєв, це стало фактично спробою окремих національних делегацій та політичних сил в асамблеї повернути Росію в ПАРЄ. Але, за словами українського політика, завдяки активній дипломатичній роботі українських депутатів «ці плани вдалося зірвати. Ми змогли нейтралізувати потуги російських нафтових і газових грошей, які мають вплив у цій залі», — підкреслив депутат. Він нагадав, що предметно говорити про повноваження російської делегації депутати ПАРЄ отримають право лише в січні 2017 року.

Під час поточних дебатів, які не передбачали ухвалення підсумкового документа, красномовних слів про необхідність зробити крок назустріч Росії було сказано чимало. «Ми опинилися під владою емоцій, які завели нас у глухий кут, необхідно повернути російську делегацію в 2017 році, інакше ця країна повністю піде з ПАРЄ», — заявив французький соціаліст Рене Руке. Він запевнив присутніх у своїй повазі до територіальної цілісності України, але зауважив, що, повертаючи депутатів Держдуми в ПАРЄ, асамблея не відмовляється від своїх принципів. «Нехай санкціями займається ЄС, а ми повинні забезпечити діалог, щоб ситуацію врегулювати мирно», — переконував політик.

Британський консерватор Гейл Роджер дотримується думки, що перш ніж повертати російській делегації права в ПАРЄ, асамблея «має отримати щось навзаєм. Передусім росіяни повинні перестати погрожувати Криму, Донбасу, Грузії, країнам Балтії. Лише тоді зможемо знову прийняти їх у цій залі», — заявив він.

У виступах члени української делегації не вдавалися до пишномовної дипломатичної риторики, а лише до невтішних сухих фактів. Мустафа Джемілєв розповів, що в окупованому Росією Криму встановився фактично сталінський режим із репресіями, переслідуваннями інакодумців, викраденнями і катуваннями.

Кримські татари впевнені, що «жорсткі санкції змусять Росію залишити Крим», а послаблення санкцій «лише надихне агресора на нові злочини. Хіба за час перебування тут, у цій залі, хоч один російський депутат виступив проти політики свого уряду в Україні?» — слушно запитав у депутатів ПАРЄ Мустафа Джемілєв. Він намагався переконати присутніх, що у спілкуванні з Москвою метод дискусій і діалогу не доцільний і абсолютно непродуктивний.

ВІкторія Власенко
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-