Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Смерть політичного лідерства

Смерть політичного лідерства

Укрінформ
Розповім вам історію, в якій можливо криються причини сучасних і майбутніх потрясінь. 

Про ‪#‎Brexit‬

В травні я був на зустрічі з євродепутатами EPP. Вони вибачались за референдум в Голландії. Тоді я запитав їх, що вони як політики зробили, щоб результат був іншим? Вони сказали, що не втручались, щоб рішення було об'єктивним. Я запитав, чи може виборець зробити свідомий вибір щодо документу на 600 сторінок і яким був би результат голосування за ЄС в 1950 році, якщо політики обрали б референдуми? На що вони сказали, що є лише слугами виборців.

Так-от, на мою думку, відбулася велика зміна в політичній культурі Заходу, де політики перетворились на професійний інструмент непрофесійних виборців. Ми спотерігаємо смерть політичного лідерства, яке багато років рухало світ вперед. Позицію виборців формують політичні лідери, а не медійна дискусія. Ми не голосуємо в лікарнях за спосіб операції, а відразу віримо лікарям. Так і в політиці, більшісь виборців вірять політичним лідерам. 

Надмірний фетиш щодо залучення громадян в політику перетворив політиків на звичайних флюгерів. Від творців політичних смислів західні політики стали такою собі мехнічною прокладкою між аналітичними центрами, бізнесом та виборцями. Наслідком чого стала втрата управління змінами.

А якщо ви не керуєте змінами, то нічого хорошого з цього не вийде...

Віктор Андрусів
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-