Віктор Вишньов, директор ДП «СЕТАМ»

Віктор Вишньов, директор ДП «СЕТАМ»

Укрінформ
За півроку реалізовано арештованого майна на 750 млн гривень

- Звичайно, все в рамках законодавства. Для державного підприємства з цього року відбулися зміни, а саме зросли відрахування чистого прибутку до бюджету з 15% до 75%. Крім цього, на загальних підставах, підприємство сплачує податок на прибуток (18%). Це досить великі суми, і в зв'язку з цим дуже важко планувати інвестиційну діяльність. Наприклад, для нормальної роботи підприємства необхідно певне програмне забезпечення, придбання та модернізація якого є інвестиційною діяльністю. Але інвестувати в нематеріальні активи з урахуванням того, що, грубо кажучи, залишається 20 грн з 100 зароблених, складно.

- З державного бюджету «СЕТАМ» отримує гроші на свою діяльність?

- Ні, ми комерційне підприємство, і за час свого існування ми не отримали жодної гривні з державного бюджету. Більше того, ми платимо в бюджет гроші. Думаю, що це на сьогоднішній день рідкісне явище серед держпідприємств. Ми, можна сказати, IT-шний державний стартап, який показує свою ефективність.

- Часто доводиться чути від експертів і різного рівня чиновників, що з держави треба передавати держкомпанії в приватні руки. А в ситуації з «СЕТАМ» все відбувається навпаки. Поясніть, у чому власне фокус?

У системі «СЕТАМ» зареєстровано майже 28 тисяч учасників

- З моєї точки зору, реформи, заплановані Мін'юстом, дали свої результати. Я вважаю, що команда, яка була підібрана на нашому держпідприємстві, вона заточена саме на отримання результату. У нас основна кількість персоналу, всі управлінці, прийшли не з держорганів, не з держслужби, а це люди, які працювали раніше в ринку і заточені конкретно під результат, під отримання максимального прибутку. Ми не просто виставляємо майно на торги, ми активно працюємо над популяризацією системи електронних торгів, проводимо роз'яснювальну роботу. Особливо в регіонах, тому що не всі знають про «СЕТАМ», про можливості придбати товар через «СЕТАМ». І в цілому, раніше це була напівзакрита сфера, а зараз відкрита. Ми максимально намагаємося залучати людей, щоб вони активно заходили, дивилися, що продається на нашому сайті та брали участь в аукціоні.

- Скільки всього учасників за ці півроку зареєструвалося в «СЕТАМ»?

- У нас в системі зареєстровано майже 28 тисяч учасників. Це досить значний показник. Деякі з них заходять і торгуються з потрібних об'єктів, а ряд покупців - це наші постійні клієнти. Причому, є такі учасники торгів, які купують абсолютно все, від уживаних меблів і якоїсь побутової техніки, до великих виробничих приміщень.

- Ми не ведемо таку статистику. Але можу сказати, що в результаті було передано значну кількість автомобілів військовим, які вирушили для виконання завдань в зону антитерористичної операції. Недавно ми передавали Міноборони спальні мішки та рюкзаки. Представники Міноборони нам розповіли, що їх дуже цікавлять також посуд та речі. Будемо зараз готувати для них інформацію, куди можна надіслати заявки і це отримати. У нас є на безкоштовну передачу пристойна кількість посуду і, я думаю, що ми могли б прискорити цю передачу на потреби Міноборони і армії.

Бесіду вів Віталій Сич

Фото: з архіву В. Вишньова; Олена Худякова, Юрій Іллєнко / Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-