Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Реформа публічних фінансів - під загрозою зриву

Реформа публічних фінансів - під загрозою зриву

Укрінформ
Реформа відкритості публічних фінансів - під загрозою зриву. 

Причиною цього є масове саботування виконання Закону “Про відкритість використання публічних коштів” з боку державних підприємств, органів місцевого самоврядування та органів влади. Розпорядники бюджетних коштів бойкотують реєстрацію особистих кабінетів на порталі E-data. 

Через вісім місяців після вступу в дію Закону України “Про відкритість використання публічних коштів” на єдиному порталі використання публічних коштів зареєстровано 31,6 тисячі кабінетів розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, що становить лише 40% від загальної їх кількості. Окрім того приблизно 75% всіх зареєстрованих кабінетів не заповнені інформацією належним чином. Багато де відсутні фрагменти інформації, яка є обов’язковою для заповнення.

За останніми даними, найбільший відсоток реєстрації службових кабінетів показали такі області: Тернопільська (56%), Львівська (52%), Одеська та Миколаївска (51%). Найменший: Луганська (22%), Донецька (26%), Закарпатська (29%).

Що стосується власне державних підприємств, то за даними організації Case Ukraine станом на початок червня 2016 року, 88,4% із них не створили кабінети на порталі. Найбільше непрозорих державних підприємств знаходиться у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості (373) та Міністерства аграрної політики та продовольства (371).

Через саботаж Закону українці не зможуть з 1 липня (а саме з цього дня закон запрацює повною мірою) побачити вчасно, куди щорічно витрачається понад 500 млрд грн бюджетних коштів.

Така ситуація склалася через відсутність належного контролю з боку Міністерства Фінансів та слабкі санкції за порушення закону. Окрім того, сьогодні за невиконання норм цього закону передбачений штраф у розмірі всього кілька тисяч гривень з керівника установи і не передбачений алгоритм документального фіксування факту порушення. У результаті керівнику установи часто вигідніше заплатити штраф і не публікувати інформацію”.

Для зміни ситуації необхідно терміново вносити зміни до чинного Закону “Про відкритість використання публічних коштів” з метою посилення відповідальності за порушення Закону. Відповідні правки розроюляються експертами Центру “Ейдос”. І голосування за них у сесійному залі вже цієї осені дасть відповідь на питання, хто з депутатів прагне довести реформу публічних фінансів до логічного завершення.

ВІктор Таран
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-