Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як побачити Путіна під трибуналом

Як побачити Путіна під трибуналом

Блоги
Укрінформ
Я не втомлююся писати про Римський Статут, який нам потрібен щонайменше з двох причин, – аби колись таки побачити Путіна під міжнародним трибуналом.

І аби злочини, які відбуваються в зоні конфлікту на сході проти українських громадян, були повноцінно розслідувані Міжнародним кримінальним судом, у тому випадку, коли наші правоохоронці їх не розслідують або через відсутність спроможності, або через небажання.

Напередодні можливого ухвалення проекту Конституції щодо судової реформи наш комітет у закордонних справах разом з комітетом з прав людини проводить захід щодо Ратифікації Римського Статуту та розслідування злочинів у зоні АТО.

Як відомо, цей проект Конституції відтерміновує можливу ратифікацію Римського Статуту на три роки.

Так, Росія не ратифікувала Римський Статут і не збирається цього робити, тому не зобов'язана видати своїх громадян, якщо Міжнародний кримінальний суд видасть відповідний ордер. Але! Засуджені злочинці будуть арештовані на території понад 100 країн, якщо будуть подорожувати. Таким чином, вони стають просто невиїзними, і можливість покарати людей, які давали накази в Кремлі та російській армії, - збільшується.

Рада вже визнала юрисдикцію МКС через ухвалення відповідної декларації, але в такий спосіб ми взяли на себе обов’язки як держава, але позбавили себе прав, які дають нам можливість впливати на проходження справ в суді.

Окрім іншого, ратифікація Римського Статуту - це наше зобов'язання в рамках Угоди про Асоціацію.

Отже, продовжуємо лобіювати ратифікацію Римського Статуту.

Світлана Заліщук
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-