Вінницький фермер «позбавляє» енергозалежності від Росії

Вінницький фермер «позбавляє» енергозалежності від Росії

Укрінформ
Власним коштом вінницький фермер-патріот Володимир Герасименко встановив у закладах соцсфери Теплицького району енергозберігаючі котли та впродовж опалювального сезону забезпечував їх пелетами власного виробництва. Запевняє, став філантропом, бо прагне поки що на рівні району продемонструвати країні, що російський газ нам не потрібен.

Про це журналісту Укрінформу розповів голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.

«На початок 2016 року на Вінниччині працювало 369 котелень бюджетних установ на альтернативних видах палива (солома, деревина, брикети). Теплицький район показовий, оскільки тут районна лікарня, дитячий садочок і школа у селі Соболівка – це лише початок роботи у напрямку енергонезалежності району. Водночас, це гарний приклад соціальної відповідальності бізнесу, побудови партнерських відносин влади і місцевих підприємців, за яких можлива суттєва підтримка бюджетних закладів соціальної сфери, розвиток сільських територій. Щорічна економія споживання природного газу в області сягає 7 млн м3. Але із 948 одиниць котелень в області ще 253 працюють на газу і їх слід перевести на альтернативні види палива», - констатував А. Олійник.

Старий корпус Теплицької районної лікарні та новозбудований, де завершуються ремонтні роботи, відмовились від природного газу лише минулого опалювального сезону. Два енергозберігаючих котли виробництва ПАТ «Барський машинобудівний завод» тут встановлено коштом мецената – фермера Герасименко. За словами адміністрації закладу, економія на опаленні пелетами дозволила скоротити цю статтю витрат вдвічі. Такі ж потужності працюють і у Соколівській ЗОШ №1 та дошкільному навчальному закладу «Сонечко». «Вирішив розпочати із закладів, де навчаються мої діти, де я та мої рідні отримують медичну допомогу. Ідею породила проблема – високі ціни на енергоносії і їх постійне здорожчання. Замінили газ на пелетні гранули із соломи. Моє фермерське господарство працює на альтернативних видах палива вже декілька років. За цей час впевнився – Україні не потрібен російський газ, можемо повністю від нього відмовитись і працювати на відновлювальних джерелах енергії, зокрема, відходах сільського господарства. Тож поставив собі завдання, показати на прикладі району, що енергозалежності від Росії можна легко позбутись», - прокоментував мотиви свого вчинку голова СФГ «Герасименко В.І.» Володимир Герасименко.

Фермер обробляє понад 2400 гектар землі, розвиває тваринництво, овочівництво. Тож сировини для переробки вистачає. Використовує обладнання українського виробництва і, як ощадливий господар, шукає альтернативу зменшення затрат ще і на електроенергію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-