Культурологічний центр «Щедрик» відкриють у селі Марківка на Вінниччині

Культурологічний центр «Щедрик» відкриють у селі Марківка на Вінниччині

Укрінформ
Культурологічний центр «Щедрик», присвячений відомому подолянину – автору популярного «Щедрика» (всесвітньо відома англійською як «Carol of the Bеlls» - «Різдвяні дзвіночки») Миколі Леонтовичу, відкриють на Вінниччині, у селі Марківка Теплицького району. 

Культурологічний центр «Щедрик», присвячений відомому подолянину – автору популярного «Щедрика» (всесвітньо відома англійською як «Carol of the Bеlls» - «Різдвяні дзвіночки») Миколі Леонтовичу, відкриють на Вінниччині, у селі Марківка Теплицького району. Музей та реконструйовану могилу композитора туристи зможуть відвідати вже у серпні, решта ідей проекту втілюватиметься по мірі надходження коштів.

Про це журналісту Укрінформу повідомив голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.

- Розпочати роботи по облаштуванню Центру вдалося завдяки небайдужості депутата облради – Євгена Власюка, який опікується цим округом, - розповів Анатолій Олійник. - Поки що акумульовано бюджет на проведення ремонтних робіт по облаштуванню музею видатного вінничанина – Миколи Леонтовича. На черзі – вирішення питання благоустрою території, реконструкції клубу та облаштування могили митця, що входить до спадщини ЮНЕСКО. Це має бути об’єкт світового значення, бренд Вінниччини – територіальна близькість уманського парку «Софіївка» дозволяє продовжити туристичний маршрут у відоме село, де загинув  наш «Бах хорової музики».

Фактично, втілення цього проекту впродовж десяти років добивався начальник відділу культури і туризму Теплицької райдержадміністрації Віктор Прокопенко. Але у владних кабінетах відкладали питання створення музею «у довгий ящик».

За задумом ініціатора проекту, до складу Центру увійде музей, до якого вже зібрано близько 500 експонатів, в тому числі і піаніно, на якому виконав свою останню музичну композицію Леонтович. Окрім того, планується об’єднати у цілісний комплекс місцевий клуб і прилеглу територію, де облаштувати Співоче поле для проведення мистецьких фестивалів.

- Початковий кошторис проекту – понад 1,5 млн гривень, поділився Віктор Прокопенко. - На Співочому полі планується експозиція робіт художників, скульпторів, народних майстрів - інтерпретація музичних творів Леонтовича, втілених у природніх матеріалах. А сільський клуб стане місцем проведення музичних конкурсів, сподіваємось, що й міжнародного рівня.

Цьогоріч «Щедрик», який здобув всесвітню славу як «Carol of the Bells» («Різдвяні дзвіночки») і не раз звучав у голлівудських стрічках, святкуватиме 100-річний ювілей. Вінничани сподіваються, що європейським туристам буде цікаво відвідати місцеву «родзинку», яку, за сталого фінансування, обіцяють перетворити на знаний у всьому світі туристичний об’єкт.

Довідково. Леонтович Микола Дмитрович народився 1 (13) грудня 1877 року у с. Монастирок, Брацлавський повіт, Подільська губернія (Російська імперія). Український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Автор широковідомих обробок українських народних пісень для хору «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть». В ніч на 23 січня 1921 р. композитор перебував у свого батька у селі Марківка Гайсинського повіту (Українська Соціалістична Радянська Республіка), де був убитий агентом ВЧКА Афанасієм Грищенком, який напросився в хату переночувати, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом. Вранці невідомий пограбував будинок і застрелив Миколу Леонтовича. Текст рапорту, що розкриває ім'я вбивці композитора, було оприлюднено лише у 1990-х роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-