Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Євробачення-2017: добре продумаймо і невідкладно діймо

Євробачення-2017: добре продумаймо і невідкладно діймо

Укрінформ
Перемога Джамали на Євробаченні – це, насамперед, її особистий грандіозний успіх.

Але не тільки її. Це – перемога всієї України, всього багатостраждального кримськотатарського народу, це виграна одна із битв за звільнення Криму від російської окупації. І тому значення цього успіху важко переоцінити.

Через дванадцять років після тріумфу Руслани знову перемогла наша співачка, і Україна знову отримала право проводити Євробачення. До цієї події ще цілий рік. Але щоб гідно провести такий престижний телеконкурс, до нього необхідно ретельно підготуватися. І підготовку слід почати невідкладно – вже сьогодні.

На мою думку, варто створити представницький організаційний комітет, який би визначив, – причому в деталях – всі напрямки і заходи з підготовки Євробачення-2017. До нього можуть бути включені і представники інших країн, які готові допомогти в організації пісенного телемарафону. Скажімо, Туреччина чи та ж Швеція, яка вже заявила про готовність підтримати Україну, поділитися з нею досвідом проведення цьогорічного Євробачення. До речі, необхідно проаналізувати і врахувати не тільки шведський досвід, а й український – йдеться про Євробачення у Київському палаці спорту в 2005 році.

Багато хто висловлює думку – і я з нею згоден, – що пісенний телеконкурс наступного року не обов΄язково має приймати Київ, хоча в тому, що українська столиця здатна його провести  достойно і на високому рівні, я не сумніваюся. Але можна було б розглядати і кандидатури таких міст, як Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Львів… Цю місію цілком може взяти на себе і мала батьківщина Джамали – Крим. Але тільки в тому разі, якщо на той час він буде звільнений від російської окупації.

Євробачення, на моє переконання, – це не тільки змагання конкурсантів у велетенському залі й на очах десятків мільйонів глядачів Європи і світу. Це й концерти на престижних сценах України, виступи талановитих виконавців, національних художніх колективів – як професійних, так і самодіяльних. Це й художні виставки, кінофестивалі, книжкові ярмарки тощо. Словом, це має бути комплекс заходів і продумані кроки щодо їхнього організаційного, творчого і фінансового забезпечення. Із свого боку готовий долучитися до цих зусиль, запропонувати Мінкультури України і керівникам міста, де відбудеться Євробачення, своє бачення програми таких акцій.

Не мав досі можливості познайомитися з Джамалою особисто. Сподіваюсь, що така нагода ще буде. Можливо, її зацікавить «Пісня про Надію Савченко», яку ми написали у творчій співпраці з поетом Дмитром Павличком і яка опублікована в розділі «Блоги» Українського національного інформаційного агентства Укрінформ.

Ще раз хотів би висловити захоплення високим вокальним талантом Джамали, її яскравою, переконливою, заслуженою перемогою на пісенному телеконкурсі у столиці Швеції. Цей талант гідно і справедливо оцінила Європа і далека від нашого континенту Австралія, про що свідчить кількість і «географія» голосів, поданих за нашу Джамалу, віддану патріотку України, достойну і славну доньку кримськотатарського народу.

 *   *   *

Голоси від професійних національних журі: Максимальну кількість – 12 – дали Боснія і Герцеговина, Грузія, Данія, Ізраїль, Латвія, Македонія, Молдова, Польща, Сан-Марино, Сербія, Словенія; 10 – Азербайджан, Великобританія, Італія; 8 – Литва; 7 – Білорусь, Естонія, Німеччина; 6 – Швейцарія; 4 – Норвегія; 3 – Бельгія, Нідерланди; 2 – Австралія, Греція. У підсумку – 211 голосів.

Голоси від телеглядачів: Максимальна кількість – 12 – Італія, Польща, Сан-Марино, Угорщина, Фінляндія, Чехія; 10 – Австрія, Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Вірменія, Грузія, Латвія, Литва, Молдова, Росія, Франція, Хорватія; 8 –  Австралія, Естонія, Ізраїль, Чорногорія; 7 – Боснія і Герцеговина, Іспанія, Кіпр, Нідерланди, Сербія, Словенія, Швеція; 6 – Албанія, Греція, Македонія, Німеччина, 5 – Великобританія, 4 – Ірландія, Мальта, Норвегія, Швейцарія; 3 – Данія; 2 – Бельгія. Отже, телеглядачі Європи і Австралії віддали за Джамалу 323 голоси.

Підсумки голосування по країнах за Джамалу (журі плюс глядачі): 24 – Польща, Сан-Марино; 22 – Італія, Грузія, Латвія, Молдова;  20 – Азербайджан, Ізраїль; 19 – Боснія і Герцеговина, СербіяСловенія  18 – Литва, Македонія; 17 – Білорусь; 15 – Великобританія, Данія, Естонія; 13 – Німеччина, 12 – Угорщина, Фінляндія, Чехія, 10 – Австралія, Австрія, Болгарія, Вірменія, Нідерланди, Росія, Франція, Хорватія, Швейцарія, 8 – Греція, Норвегія, Чорногорія; 7 – Іспанія, Кіпр, Швеція; 6 – Албанія; 5- Бельгія; 4 – Ірландія, Мальта.

За підсумками голосування Джамала набрала 534 бали. Жодного голосу не подала за нашу співачку лише одна країна із сорока однієї, які брали участь у голосуванні – Ісландія.

Володимир Губа
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-