Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Конкурс імені Петра Яцика немов заряджається сам від себе

Конкурс імені Петра Яцика немов заряджається сам від себе

Укрінформ
Дехто, певно, не повірить, але це справді так. Щоразу, розпочи­наючи конкурс, почуваєшся так, мовби берешся робити його вперше.

Дивно: і досвід уже є, і "команда" надійна, і традицій­ний сценарій (етапи турніру, ро­бота журі і т. ін.), та все ж є най­різноманітніші проблеми, про­диктовані об'єктивними й суб'єк­тивними чинниками. Ми вже пе­рейшли через два Майдани, змі­нилося десяток прем'єрів і до де­сятка міністрів освіти, були спро­би угробити патріотичний мов­ний марафон (досить згадати ос­вітянську рать, очолювану Табач­ником). Були люди, які приходи­ли до організаторів конкурсу не для допомоги їм, а тому, що мали глибоко меркантильні інтереси, котрі намагалися задовольнити саме використовуючи його сю­жети й кошти. Були й такі, які мали намір попіаритися в проце­сі цього дійства, щоб створити собі ореол, необхідний, наприк­лад, для кандидата в народні де­путати. Потрібний для іміджу якийсь позитивний епізод чи ці­лий послужний список. А тут — наш конкурс. Усе загалом дешево й ефектно. Були спроби привнес­ти у наш конкурс і корупційні схеми. Зрештою, чимало всякого було. Слава Богу, все було викри­то відразу на початкових стадіях. Шістнадцять років — це вже істо­рія. І в ній є різні сторінки, котрі стають зрозумілішими, якщо їх прочитувати в загальносуспіль­ному контексті. Ніщо в житті не відбувається в ізольованому просторі — є чимало сторонніх чинників та обставин, котрі так чи інак впливають на кожну справу. "Важливо, щоб той вплив не став одноосібно вирішальний. Щоб збереглася загальна концеп­ція тієї справи і щоб не розмили­ся конкретні складові, без яких неможливе її реальне втілення.

Як і в кожній справі, тут важ­ливий чинник — те, що вже стоїть за нею. Провівши кілька конкур­сів, ми спростували песимістичні прогнози в тому, що новий проект швидко захлинеться — у нас є ці­лий мавзолей важливих починань, котрі не витримали випробування, і сьогодні навіть подаленіли в пам'яті. На жаль, нам не вистачає послідовності й наполегливості. То нас зупиняють перші труднощі, то ми, неохочі до пошуку консен­сусу, швидко розсварюємося, і так прекрасні наші плани летять шке­реберть. Одне слово, треба перебо­рювати, сказати б, синдром со­лом'яного вогню. І, Слава Богу, нам це пощастило зробити. Тепер маємо ситуацію приблизно таку, як у відомій сентенції: "Спочатку людина працює на ім'я, а далі — ім'я на людину". Конкурс немов заряджається сам від себе.

Звичайно, це не дає нам жод­них підстав для розслаблення зі сподіванням на прекрасну інер­цію розвитку подій, котрі логічно ведуть за собою одна одну. І спра­ва тут не тільки в тих чи тих дета­лях, які несподівано виникають на різних етапах нашого марафо­ну, вимагаючи оперативного втручання для усунення несподі­ваних проблем. Річ у тім, щоб не допустити заформалізованості конкурсу — небезпека, котра зав­жди підстерігає будь-який про­ект, який уже має за собою істо­рію. Важливо також самому не приколисатися тим, що все йде без провалів чи зривів.

Багато дають нам відчуття но­визни облич у кожному турнірі і чинник нового місця, де бере по­чаток кожен наступний конкурс (це теж нові дійові особи із там­тешніх владних структур, і з осві­тянського середовища, і загалом — із громадськості, що відчутно примножує коло наших партне­рів і симпатиків у цій справі).

Нині на фініші шістнадцятого конкурсу вже є передчуття сім­надцятого старту. Отож знову нові люди й нова "географія". На вро­чистому закритті марафону зі сце­ни столичного театру імені Івана Франка (там, як уже це стало тра­диційним, відбуватиметься дійс­тво) буде повідомлено, де офіцій­но відкриватиметься наступний турнір. Це цілий сюжет. Представ­ники органів освіти тієї області, котра починала конкурс, переда­ють естафету своїм колегам із тієї області, яка восени, в День укра­їнської писемності, подаватиме всій Україні сигнал про початок нового мовного марафону.

Отак — знову все спочатку. І — мовби вперше.

Михайло Слабошпицький, виконавчий директор Ліги українських меценатів

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-