Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Корупцію в Україні подолає людська сміливість, а не закони й нові органи

Корупцію в Україні подолає людська сміливість, а не закони й нові органи

Укрінформ
На фоні боротьби з корупцією в Україні почастішали інтелектуальні дискусії про фундаментальні причини останньої, мовляв, викорінити це явище вкрай складно, бо воно глибоко вкорінене у свідомості й повсякденних практиках громадян.

Безумовно, це слушне твердження, та, з іншого боку, воно легітимує тотальний характер корупції, а відтак тривалий і наполегливий шлях боротьби з нею. Керуючись подібним припущенням, можна легко дійти хибного висновку про те, що наша ситуація настільки безнадійна, що виправляти її треба десятиліттями. Попри небезпідставність, найбільшим бенефіціаром схожої ідеології є саме топ-корупціонери нашої країни.

Можливо, українське суспільство дійсно зжилося з корупцією в її багатоманітних проявах, часто того не помічаючи. Але в будь-якому разі порівнювати шкоду від побутового хабара ціною в пляшку коньяку зі збитками, які породжують багатомільйонні й мільярдні корупційні схеми, щонайменше, недолуго. Корупція корупції не рівня.

Справді, за кілька років неможливо перевиховати громаду, змінити звички і поведінку людей. Але цього достатньо, аби здійснити антикорупційний переворот у середовищі високопосадовців, політиків, керівників держпідприємств тощо. 

Сьогодні в багатьох країнах світу, які останнім часом не переживали революцій і війн, відбувається запекла боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади. Чого варта лише Бразилія, де нині триває процедура імпічменту президента за обвинуваченнями у корупційних справах, або сусідня Румунія, де глава антикорупційного відомства Лаура Ковеши вже заарештувала брата діючого президента, мера румунської столиці та багатьох членів уряду і депутатів парламенту. Натомість в Україні народних депутатів, які склали мандат після звинувачень у корупції, проводжають під оплески як національних героїв. І це називається «нульовою толерантністю» до корупції? Якщо так, то ми живемо в якомусь викривленому світі.

Вихід із цієї ситуації насправді дуже простий. Треба, щоб керівники антикорупційних структур просто не боялися тиснути на сильних світу цього. Запит суспільства на такі жорсткі і сміливі дії сьогодні настільки великий, що чиновники, які на них наважаться, одразу стануть справжніми національними героями. Їх суспільна підтримка і авторитет будуть такими, що жоден політик чи «смотрящий» не зможуть вплинути на їхні рішення. Наразі вся країна чекає на своїх героїв, їм треба просто набратися сміливості.

Руслан Сольвар, народний депутат України
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-