Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не змиритися з системою...

Не змиритися з системою...

Блоги
Укрінформ
Думаю, що Луценко міг би стати кращим прокурором, ніж Махніцький, Ярема і Шокін. Але цього недостатньо.

Закон про прокуратуру під Луценка в такому вигляді – це змиритися з системою.

Це визнати, що незалежного інституту генеральної прокуратури як такого існувати в Україні не може. Бо як сьогодні лідер БПП може завтра сказати БПП “ні”, якщо раптом справа буде стосуватися БПП або близьких до нього людей, ну хоча б Кононенка, наприклад? На фоні розвитку офшорного скандалу питання стає актуальнішим.

Це визнати, що “свої” на правильних місцях – і є побудовою незалежних демократичних-вибачте-за-банальність інститутів. Парадигма “своїх” на ключових місцях повертається на круги своя. Її наслідки ми вже бачимо на прикладі і ЦВК, і Конституційного Суду, і Фіскальної Служби і....

Це визнати, що закони можна писати під прізвища. Якщо прізвища правильні. Екстраполюємо аналогічну ситуацію на 2 роки тому й отримуємо опозицію, яка гнівно виступає на національній та міжнародній тирбуні з протестом проти такої ручної букви закону. Чому ж ми маємо миритися з обернено пропорційними правилами.

Це визнати, що ключові рішення у державі сьогодні ухвалюються за рахунок голосів тієї “опозиції”, яка мала б стати постійним клієнтом новопризначеного генпрокурора. Очевидно, що є домовленість про голоси з колишніми регіоналами (група Хомутинника) – яка ціна цих домовленостей?

Це визнати, що Регламент парламенту – папірець сумнівного призначення.

Це визнати, що Україна на інавгурацію нових правил гри, про які йшлося в інавгураційний промові, неспроможна. Відкритий конкурс. Дискусія з громадськсітю. Незалежність. Це ж не порожні слова. Вони можуть і мають бути наповнені змістом. Просто цього треба хотіти.

У кінці роману Булгакова посланник світлої сили Левій каже, що Майстер “не заслужив світла, він заслужив спокій”. Це ж найпозитивніший герой всієї книги про Майстра і Маргариту!!! Чому він не заслужив світла? Я собі дала відповідь: тому, що у якусь мить він... змирився з системою і припинив боротися за право на своє слово. Якщо ми змиримося – спокій нам точно не світить.

*** У проваленому законі про прокуратуру є три важливі новели, які треба негайно ухвалити окремим проектом: можливість людям без прокурорського досвіду заходити в систему на регіональному рівні, відтермінування самоврядності прокуратури до моменту її очищення та заочний арешт.

Світлана Заліщук, народний депутат України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-