Вінниця удев’яте масштабно відзначить День Європи

Вінниця удев’яте масштабно відзначить День Європи

Укрінформ
Вінниця 14 травня удев’яте масштабно відзначатиме День Європи. На городян та гостей міста чекають вісім фестивалів, інсталяції європейських столиць, концерти та сучасне європейське мистецтво просто неба, а також живі скульптури та фонтани і безліч інших цікавих програм.

Вінниця 14 травня удев’яте масштабно відзначатиме День Європи. На городян та гостей міста чекають вісім фестивалів, інсталяції європейських столиць, концерти та сучасне європейське мистецтво просто неба, а також живі скульптури та фонтани і безліч інших цікавих програм. Всі вони об’єднані ідеєю розвитку європейських цінностей в контексті української ідентичності. 

Про це на прес-конференції повідомив вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Це свято, яке об’єднує не тільки місцеву громаду, а й робить Вінницю яскравим туристичним містом. На День Європи до міста завжди приїздять поважні закордонні гості з міст-побратимів та партнерів, представники різних європейських інституцій, а також  туристи з усієї України. 

Фактично, весь центр міста перетворюється на пішохідну зону з цікавими інтерактивними, мистецькими та арт-майданчиками. Вінничани та гості міста можуть взяти участь у майстер-класах  та концертних програмах, зробити цікаві селфі, а цьогоріч – ще й побувати на тематичних майданчиках, які представлятимуть звичаї та традиції європейських столиць. 

«Якщо говорити про загальну концепцію, то традиційно будуть задіяні традиційні майданчики. Це майдани Незалежності та Небесної Сотні, Європейська площа, вулиця Соборна і Центральний парк. Усі вони працюватимуть одночасно, тож вінничани зможуть їх відвідати. Традиційно ми закликаємо вінничан відзначати День Європи разом з сім’ями і друзями з гарним настроєм, але без алкоголю», - повідомив Моргунов.

За його словами, організатори врахували побажання городян та гостей міста щодо потреби у вуличній торгівлі різними смаколиками, оскільки кафе у центрі цього дня не можуть вмістити усіх бажаючих, - це буде вулична їжа різних європейських країн.

Майдан Незалежності, як завжди, заполонить класика. Тут одразу після офіційного відкриття, яке відбудеться о 14-й годині, стартує проект «Класичний променад». Солістами концертної програми стануть німкеня Єва Цаленга, квартет тенорів «Tenors BEL’CANTO» з Польщі, український скрипаль-віртуоз Олександр Божик, Академічний міський камерний хор «Вінниця», молодіжний польсько-український оркестр «Simphonika».  Також на майдані Незалежності розташуються просторові інсталяції – фестиваль «Абетка європейського мистецтва». Зокрема, тут будуть представлені мистецькі проекти: «Вежі Європи», «Квітуча Вінниця», «Дерево мистецтва», фотоінсталяція «Будинок європейських спільнот», «Орнаментальна Україна». А ще на площі буде представлено авторський проект Анатолія Гайструка «Єдність».

Вулиця Соборна стане місцем проведення проекту «В серці Європи». Її буде умовно поділено на 10 локацій із інсталяціями європейських столиць. Біля кожної інсталяції оформлять зону відповідно до цікавих та відомих характеристик тієї чи іншої країни. Поруч з ними будуть проводитися майстер-класи з фехтування, гутництва, презентація книг та багато іншого.  Також по Соборній будуть розташовані вже традиційні для Дня Європи у Вінниці «живі скульптури». Утім, з’явиться і нова родзинка свята – «живі фонтани».

На площі Європейській проходитиме фестиваль лицарського мистецтва «Орден сонця», всеукраїнський фестиваль «Студвесна-2016», виставка «Європейська освіта в Україні», де відбудеться офіційна презентація всіх навчальних закладів міста. 

На майдані Небесної сотні запланована концертна програма «Музичний олімп - 2016» за участю творчої майстерні «Зоряна мрія» міського Палацу мистецтв та гурту «Sunrice». Цей рік багатий на ювілейні дати в світі  українського та зарубіжного музично-мистецького календаря. Відтак о 14:30 з нагоди 45-ї річниці пісні-візитівки українців «Червона рута» тут відбудеться флеш-моб «Україна. Ти у мене єдина» зі спільного її виконання. О 16:00 з нагоди 60-ї річниці музичного конкурсу «Євробачення» на майдані стартує концерт «Євробачення «The Best», а о 17:30 на цій же площі відбудеться фестиваль «Світові рок-хіти».

З 14 до 18 години по вулиці Грушевського триватиме виставка мотоциклів, їх буде близько півсотні. На перехресті вулиць Архітектора Артинова та Грушевського планується провести змагання з автозвуку. В ньому візьмуть участь представники  Вінниці, Києва, Миколаєва та інших міст України. 

На алеї Центрального парку культури і відпочинку (яка веде до арки) планується туристична виставка за участю туристичних підприємств міста, перевізників, навчальних закладів, які навчають спеціалістів в галузі туризму. З 13-ї години в парку розпочнеться Європейський фестиваль спортивної краси, на якому відбудуться змагання з художньої гімнастики, ударного спорту, стріт-воркауту. О 14:30 на майдані «Водограю» стартує фестиваль «Мистецтво без кордонів», учасниками якого стануть гурти з Литви та Румунії, а також творчі колективи національних спільнот. 

О 19-й годині на майдані біля Літнього театру розпочнеться вечірня програма, яка буде представлена театральною комедією Рея Куні «Номер 13 або Олінклюзив». Ця комедія визнана однією з кращих комедій ХХІ сторіччя – вона є лауреатом премії Лоуренса Олів’є. На вінницькій сцені в комедії гратимуть Олексій Вертинський, Слава Соломка, Ліля Ребрик, Володимир Горянський.

А о 21-й годині на майдані Незалежності стартує проект «Ніч Європи у Вінниці». Він розпочнеться виступом театру танцю з польського міста-побратима Кельце з виставою «Jazz dance back and forth», продовжить нічну програму  меппінг-шоу «Орнамент» на стіні Міської думи. Автор та виконавець проекту Андрій Барчук. Через орнамент та його зображення в різних європейських етносах він покаже ідентифікацію українського орнаменту, який є частиною європейської культури. Візуальний ряд буде створено з використанням прикладів орнаментів та народних танців країн Європи, оброблений спеціальними ефектами візуалізації для проектування. Також на вінничан та гостей міста чекає виступ найвідомішого українського театру тіней TEULIS, пішохідні екскурсії нічними музеями, трамвайна екскурсія «Вінниця нічна – літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського», а в кінотеатрі «Родина» відбудеться ніч європейського кіно. 

Генеральний партнер проведення заходів - Благодійний фонд «Подільська громада». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-