Республіканці поставили на Трампа: Що чекає на Америку?

Республіканці поставили на Трампа: Що чекає на Америку?

Аналітика
Укрінформ
Ситуація з виборчою кампанією Трампа вже давно вийшла за межі лише Сполучених Штатів

Голосування на праймеріз у штаті Індіана, що відбулися у вівторок, стали неочікувано переломними для Республіканської партії США. Сама перемога Трампа навряд чи когось застала зненацька, втім справжнім сюрпризом виявилось раптове рішення одного з головних конкурентів мільярдера - сенатора Теда Круза - вийти з подальшої боротьби. А наступного дня вибув останній конкурент Трампа - губернатор штату Огайо Джон Кейсік. Тож у таборі республіканців виникла унікальна ситуація: керівництво партії, яке щосили намагалося завадити бізнесмену отримати номінацію єдиного кандидата, зараз вимушене прийняти цей факт - попри те, що заяви Трампа явно компрометують партію, бо відгонюють відвертим популізмом.

ХТО Й ЧОМУ ЗА ТРАМПА?

Рішення Круза й Кейсіка припинити перегони цілком зрозумілі. Після їхньої розгромної поразки в Індіані шансів перемогти мільярдера, практично, не залишилось, а на продовження виборчої кампанії потрібні були гроші, причому не партійні, а спонсорські. У Трампа ж після Індіани навпаки - все склалося дуже перспективно. З урахуванням останніх праймеріз, він набрав голоси 1013 делегатів та ще 41 представника Республіканського Національного комітету, які мають статус так званих вільних делегатів. Тож, йому залишалося отримати перемогу в Каліфорнії та ще будь-якому штаті, щоб набрати прохідний для республіканця мінімум - 1237 голосів. Але, схоже, тепер ця арифметика йому вже не знадобиться.

Для того, щоб розібратися, чому Трамп має таку підтримку, і хто голосує за нього, треба вникнути в деякі соціологічні та психологічні нюанси американського життя. Передусім, спробуємо розібратися, чому дані соцопитувань щодо виборів, які проводяться у Штатах переважно телефоном, кардинально різняться від результатів праймеріз. Відповідь, як пояснюють самі американці, виявляється простою.

По-перше, соціологи телефонують здебільшого на стаціонарні телефони, якими зараз користується, головним чином, старше покоління. Воно консервативне у своїх поглядах та з недовірою сприймає ознаки популізму. Це, звичайно, не на користь Трампа. По-друге, навіть ті респонденти, які обрали для себе фаворитом кандидата-мільярдера, у більшості випадків соромляться визнавати це, бо усвідомлюють, що він грає на примітивних почуттях американців, лякаючи їх кризою мігрантів, небезпекою радикального ісламізму та розсипаючись в обіцянках здійснити неможливе.

А з праймеріз виходить інша картина. Туди приходять не тільки консервативні сеньйори, але також різношерста частина електорату, в тому числі та, що ставить галочки політикам не за прагматичний підхід, а за найкращі обіцянки та гарне шоу. А цього у Трампа не відняти. Натомість, треба визнати, що в спілкуванні багато хто з американських громадян після голосування не афішує, що обрав мільярдера, і якщо зізнається, то без особливої гордості за свій вибір.

Тим часом, у інтелектуальної частини американців переможна хода Трампа викликає серйозні занепокоєння. Ситуація змусила навіть відомого у США сатирика, журналіста, актора й письменника Енді Боровіца, який свого часу отримав перший приз Національного прес-клубу США за гумор у бестселерах на сторінках The New York Times, висловитися про мільярдера в достатньо серйозному тоні. "Зупинити Трампа - це рішення сьогоднішнього дня. Що ж до тривалої перспективи - і це буде більш складним - потрібно виправити систему освіти, яка створила так багато достатньо неосвічених людей, які голосують за Трампа", - зазначив Боровіц.

ЗАЯВИ, ЩО НАСТОРОЖУЮТЬ СВІТ

Ситуація з виборчою кампанією Трампа вже давно вийшла за межі лише Сполучених Штатів. Як неодноразово зізнався сам президент Обама у своїх численних інтерв'ю, одне з найголовніших питань, яке йому ставлять майже всі світові лідери: "А що там відбувається з вашими виборами?" Й попри те, що особисто Обама хоче здаватися впевненим у тому, що його зрештою замінить "наступниця", а не наступник (з явним натяком на Клінтон), останній розвиток подій явно викликає стурбованість у Білому домі. Адже на практиці виявляється, що, попри популізм та часто контроверсійні заяви Трампа, його підтримка лише зростає.

А заяви мільярдера суперечать одна іншій, особливо в питаннях, що зачіпають не лише інтереси Штатів. Це стосується й стіни на кордоні з Мексикою, що начебто має припинити потік нелегальних мігрантів, який насправді й так набагато зменшився з 2007 року. Стосується це й бачення кандидатом монетарної політики та його обіцянки погасити весь національний борг США за вісім років, що абсолютно всі фінансові аналітики вважають нереальним.

Крім того, Трамп створив серйозну плутанину для своїх "російських друзів", про яких лише недавно висловлювався схвально (в контраст політиці Обами) та сипав компліментами на адресу Путіна. Аж раптом, кілька днів тому, заявив, що йому набридла нахабність російських літаків, і що їх треба збивати.

Було у Трампа й про Україну. "Одна з речей, яку я просто не сприймаю - це ситуація з Україною. Тепер я повністю за Україну, у мене є друзі, які живуть там, але мені здається, коли виникла українська проблема, ви знаєте, не так давно - і ми - і Росія стала дуже конфронтаційною, мені здається, що ніхто крім нас не опікувався цим", - спробував сформулювати Трамп. Насправді, цим висловлюванням він намагався уточнити свою позицію по українському питанню після того, як заявив, що Штатам не варто занадто опікуватись Україною, бо вона - далеко, а країни-сусіди в ЄС проявляють не достатньо активну участь у цьому питанні.

ШАНСИ ДЛЯ КОНКУРЕНТА

Нинішній розвиток ситуації в Республіканській партії може зіграти на користь демократам у подальшій боротьбі, де досі лідирує колишня перша леді та держсекретар США Гілларі Клінтон. Її шанси стати єдиним кандидатом від партії досить високі, оскільки вона вже має голоси 1701 делегата та 522 суперделегатів (усього 2223) при необхідному мінімумі для демократів 2383 голосів. Для порівняння, у її єдиного конкурента - сенатора-соціаліста Берні Сандерса - налічується всього 1450 голосів підтримки.

Вигода для демократичного кандидата в ситуації з Трампом полягає у тому, що в Республіканській партії багато хто, в тому числі керівництво, виступає проти перемоги мільярдера. Дійсно, Трамп має значну кількість прихильників усередині своєї партії, але що важливо - багато республіканців виступають навіть не помірковано, а категорично проти нього. Тому, якщо до остаточних виборів у листопаді не з'явиться альтернативи, то люди можуть взагалі відмовитися від голосування, що знизить шанси на перемогу республіканців, або ж можуть вдатися до більш радикального кроку - проголосувати за демократичного кандидата. У такій ситуації навіть партійному керівництву Великої старої партії (GOP) доведеться обирати між "поганим" і "гіршим". Й не виключено, що там будуть схильні підтримати (хоч і опосередковано) політичного опонента від демократів, ніж прямо, але вимушено обраного свого номінанта, якщо, звісно, за цей час не виникне інших "сюрпризів".

Ситуація з виборами в США, звісно, не лишає осторонь і українців. Нам важливо знати, які погляди щодо Росії, Європи й безпосередньо України матиме наступний після Обами президент Сполучених Штатів. Поки що на виборчій дистанції впевнено залишаються два яскравих претенденти, які мають реальні шанси позмагатися на голосуваннях у листопаді. Один уже наробив суперечливих заяв щодо ролі США в українському питанні та ставлення до Росії. Інша має великий практичний досвід взаємодії з росіянами, яких так і не вдалося "перезавантажити" свого часу символічною кнопкою. Як розвиватиметься ситуація далі, навряд чи відомо навіть американському політичному істеблішменту. Зрозуміло тільки одне - несподіванок до кінця року може бути чимало, втім, зрештою, так чи інакше світу доведеться прийняти вибір американського народу.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-