Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ахілесова п`ята українського руху

Ахілесова п`ята українського руху

Укрінформ
Є три завдання для нашого національного соціуму.

Перше – оцінити ситуацію всередині країни. Друге – заявити на повний голос про наші національні права. Третє – створити програму нашого руху і підвести під неї організаційну спроможність.

Щодо першого, то маємо утворити свою державу в річищі європейської державотворчої традиції, де український звичай, українська традиція стає у голову організації, – так влаштована вся Європа. Так закладено в наших основоположних документах: Декларації про державний суверенітет України, Акті проголошення незалежності України і Конституції. Сьогодні треба нагадати нашій постмайданівській владі саме про ці постулати творення Української держави. Цьогоріч виповнюється 25 років незалежності України. З цього приводу влада не робить жодних заяв? Ми маємо використати цю нагоду, щоб підняти рівень єдності.

Друге – необхідно заявити про свої права, права титульної нації. Сьогодні ніхто навіть не пояснює, чому українську мову заганяють в куток, просто роблять свою справу. Треба запобігти цій небезпеці. Вимагати ухвалити у ВР Закон про державну українську мову. Наступне – досягнення членства України в НАТО – це питання нашої безпеки. Передусім необхідно провести всеукраїнський референдум із цього питання восени цього року або навесні наступного. І вимагати від НАТО надання Україні ПДЧ (програми набуття членства). Третій пункт нашої програми стосується фермерства. Треба заявити, що та політика, яку веде сьогодні влада, роблячи ставку на латифундії, позбавляючи українців землі, – знищує село, джерело нашої національної ідентичності. Тому треба вимагати від президента, від уряду програми переведення сільського господарства на фермерський тип господарювання. Якщо створимо 500 – 800 тисяч фермерських господарств, тоді можна буде й землею торгувати – з правом займатися сільськогосподарською діяльністю, а не просто землею як товаром. Четвертий пункт – Єдина Помісна Українська Церква. Ми мусимо сказати владі, що принцип рівновіддаленості від конфесій помилковий. Бо якщо УПЦ МП воює проти Української держави, відмовляється відспівувати чоловіка, убитого на війні з Росією, – це кощунство, немислиме для релігійної структури. П’ятий пункт – вимагати ухвалити нову виборчу систему з відкритими пропорційними списками. Треба відокремити бізнес від влади.

Відкривши цю програму, нам треба провести організаційну роботу. Це ахіллесова п’ята українського руху. Сьогодні ми маємо дуже багато громадських організацій, політичних партій і варто сказати, що “Українська альтернатива” – громадсько–політичний рух, і бути готовими посилити політичний сегмент всередині цього руху, знайти механізми, щоб піти на вибори у владу, бо без участі у владі всі наші побажання нічого не варті. 

Іван Заєць
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-