Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Все це дуже далеке від європейської практики

Все це дуже далеке від європейської практики

Укрінформ
Журналісти запитують: хто буде наступним прем'єром? Чесно: не знаю. Не беру участі в переговорах, не володію інформацією, немає часу і бажання. Але хочу висловити свою позицію, яку відстоюю і на фракції.

Я давно і серйозно займаюся вивченням європейського політичного досвіду і впровадженням його в Україні. Так ось, ніде в ЄС немає ніяких технократичних урядів. Як і корупційних також. Бо за найменшу підозру в корупції міністр йде у відставку - назавжди, а не пересидіти. А уряди формують партії, які перемагають на виборах і яким громадяни дають цей мандат. І очолюють уряди, як правило, лідери цих партій, які реалізують виборчі програми - бо ж за них голосували громадяни. Правда, в країнах ЄС немає по 250 партій, і там не створюють під кожні вибори новий політичний проект - без ідеї й ідеології. І політика там - це важка професія, а не бізнес чи шоу - бізнес. В нас, на жаль, поки що все перевернуто з ніг на голову: уряд повинен мати підтримку парламенту, працювати з ним, а не зневажати. Якщо якийсь "технократ", що до того нехай навіть успішно, очолював якусь фірму, починає повчати всіх , що ви взагалі апріорі" корупціонери", бо працюєте депутатами, то як він збирається просувати в ВР свої закони і шукати підтримку? Надивилися ми цих технократів в попередньому уряді... Прикольно, всі вони ходили з охороною. Дуже по-європейськи. 

І як же так дивно формувалися партійні списки, що там немає своїх міністрів і т.д., що потрібно їх шукати назовні? І найогидніша позиція - ми в коаліціі, але у внутрішній опозиціі, будемо спостерігати і критикувати, своіх людей в уряд не дамо. Все це дуже далеке від європейської практики. Я за політичний уряд - бо це дає відповідальність. І щоб туди увійшли не класні хлопці і дівчата, а професійні і відповідальні, з репутацією, бо тільки іі можна втрачати і люди, які її мають - будуть за неї дбати. Всі ці воплі - Майдан без політиків, уряд без політиків, ВР без політиків - чесно кажучи , набридли і заводять не туди. Ну, давайте кричати про лікарні без лікарів, а з актівістами, бо ж актівісти точно чесніше і апріорі не беруть хабарів): 

В кожній професіі, а в політиці і в уряді особливо потрібні люди зі стриженем, з хребтом, з репутацією. Інше питання, що їх в украінській політиці одиниці. Правда, і серед технократів - теж. P.S. Я в уряд не йду. Не тому, що боюся відповідальності, а тому, що маю закінчити своі справи в Мінську і не подарую декому такого щастя позбутися мене.

Ірина Геращенко
FB
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-