Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Так з΄явилася «Пісня про Надію»

Так з΄явилася «Пісня про Надію»

Укрінформ
Днями в укрінформівському блозі видатного українського поета і громадського діяча Дмитра Павличка надрукована його поетична посвята полум΄яній дочці України Надії Савченко.

Перед тим Дмитро Васильович зателефонував мені – було це вранці, десь о сьомій годині – «Володя, послухай! Я написав текст, присвячений Надії Савченко». І схвильовано прочитавши його, додав, що треба негайно писати на ці слова музику.  Я запропонував обговорити деталі при зустрічі. Вона відбулася того ж дня і не на квартирі – його чи моїй, – а на майдані Незалежності. Я попросив його внести в текст незначні правки, врахувавши стилістику пісенного жанру. При цьому сказав йому: «Ви ж, Дмитре Васильовичу, один з найгеніальніших представників цього жанру».

Павличко промовчав, ми попрощалися. Наступного дня він мені дзвонить раннім ранком і гучно каже: «Слухай!» Я послухав і був вражений: по телефону прозвучав стовідсотково той текст, який міг і мав стати піснею. Я зреагував відразу, досить швидко написавши на Павличкові слова музику. Так з΄явилася «Пісня про Надію». Поки що вона написана для тріо без акомпанементу, тобто в дусі народної пісні. Хочу ще зробити варіант для хору.

Пісня створена під глибоким враженням від того, як мужньо, хоробро, безбоязно протистоїть путінському режиму і його неправедному суду наша Надія Савченко, велика патріотка України, нескорена дочка українського народу. Не тільки ми з Дмитром Васильовичем Павличком, а й усе наше суспільство захоплюємось її незламним духом. Увесь прогресивний світ, включаючи лідерів найбільших держав планети, виступили на її захист і вимагають негайного звільнення.

«Пісня про Надію» написана нами від щирої душі, від усього серця. Я перебрав досить багато варіантів, перш ніж знайти той, який пропонується широкому загалу. Ми прагнули, щоб ця пісня пішла до людей, щоб її заспівали в народі, зокрема, й ті, хто нині захищає нашу Вітчизну. Її можна співати в гурті, під гітару, під будь-який акомпанемент. Хотілося б, аби вона прозвучала серед мільйонів і мільйонів голосів на підтримку і захист Надій Савченко, ім΄я якої вже увійшло в історію, стало легендою, символом незламності, стійкості, незборимості українського народу.

Володимир Губа
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-