Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Прісноводяний шантаж кримської «влади»

Прісноводяний шантаж кримської «влади»

Укрінформ
Реальної загрози дефіциту прісної води в Криму нині не існує. Але так звана «влада» автономії намагається шантажувати федеральний центр повідомленням про імовірну засуху. Тим же лякає й самих кримчан.

Нещодавно тут оголошено так званий «режим підвищеної готовності» – «через дефіцит прісної води». Ця шокуюча новина з'явилася на урядовому сайті республіки і відразу була розтиражована провідними медіа Росії та України.

Усіх примусили хвилюватися, та тільки мешканці самого Криму не можуть зрозуміти, що відбувається. Водосховища по всьому півострову залиті доверху. Як свідчать кримські інтернет-форумчани і – опосередковано - окремі місцеві видання, води так багато, що дамби можуть не витримати. Ще в кінці січня спеціальні комісії перевіряли готовність шлюзів до аварійного скидання води в разі паводку. Тоді ж Держкомводгосп Криму офіційно повідомив: всі водосховища республіки наповнені на 100%, запасів вистачить на опалювальний і курортний сезони. За даними відомства, обсяг закачаної води в наливні водосховища значно перевищує показники минулого року.

Головне джерело вологи для кримської столиці – п'ятикілометрове в діаметрі Сімферопольське водосховище. Минулої осені від нього залишалася жалюгідна калюжа. По дну найбільшого штучного водоймища гуляли корови. Сьогодні гігантська водяна лінза розтягнулася до горизонту.

Звідки ж узявся недорікуватий за стилем документ за підписом так званого «глави регіону» Сергія Аксьонова, якщо цитувати його дослівно: «Ввести в Республіці Крим режим підвищеної готовності органів управління та сил територіальної підсистеми попередження і ліквідації надзвичайного стану в зв'язку з загрозою надзвичайної ситуації природного характеру регіонального рівня реагування»?

Але ж тут вже і так діють два режими надзвичайної ситуації – у зв’язку з українським енергетичним блекаутом і африканською чумою свиней.

Схоже, чиновникам так сподобалося працювати в режимі надзвичайного стану, що вони готові оголошувати його з будь-якого приводу. Для координації дій щодо третього створено черговий міжвідомчий штаб. Вже й оголошено головне його завдання – вирішити проблему «забезпечення питних і господарсько-побутових потреб населення міст Керч, Феодосія та Ленінського району».

Однак досить приїхати в східно-кримський райцентр Леніно, щоб переконатися: русло каналу на Керч переповнене. Води більш ніж достатньо, перебоїв немає.

То чому «влада» б’є на сполох?

Відповіддю можуть бути цифри з Програми водозабезпечення РК. Цей документ було прийнято два місяці тому на засіданні так званої ради міністрів республіки. Згідно з ним до 2017 року передбачено реалізацію комплексу заходів з берегоукріплення, реконструкції 14 кримських водосховищ та будівництва 23 нових. На все це члени кримського уряду хочуть отримати 5,5 мільярда рублів. Причому 5,2 млрд. рублів з вказаної суми повинен виділити федеральний бюджет. У режимі загальноросійської бюджетної економії Москва навряд чи зможе викласти п'ять «ярдів» на зміцнення кримських берегів. Тому єдине, що може гарантувати отримання грошей, – це гучно проголошений дефіцит прісної води.

Як розповідає уродженка керченського району Аршинцево, історик і журналістка Оксана Шеремет, раніше тут воду відключали по днях, а то і по тижнях. Відключення були звичною справою, вода для Аршинцево вважалася вічною проблемою. «Сьогодні проблеми немає. Буває, рвуться старі труби, але ремонтники відновлюють подачу в лічені години. Інша річ – інерція місцевої влади. Кримські чиновники переконані: легше підняти панічний хай, щоб все за них вирішували федерали», – каже вона.

Неймовірно, але в нинішньому урядовому розпорядженні про режим надзвичайного стану особливо наголошується, що дефіцит «пов'язаний з припиненням подачі води Україною з річки Дніпро по Північно-Кримському каналу (СКК)». Ось ще одна, м'яко кажучи, дивна річ: канал перекрили навесні 2014-го, а дефіцит чомусь вималювався аж зараз.

На підтвердження думки журналістки і незалежно від неї російське ділове Інтернет-видання «Fxstock.ru» у своїй публікації нещодавно зазначило, що «саме так і діють незаконні кримські керівники. Від попередження про те, що ситуація погіршиться, людям ні холодно, ні жарко, адже ніякого просвіту в кінці тунелю вони знову так і не побачили. Тим не менше ні слова в тому ж повідомленні (про можливий надзвичайний стан – Т.К.) не було сказано про те, як і хто взагалі буде займатися виправленням ситуації в кращу сторону. Вони лише регулярно попереджають про проблеми, а також намагаються підлаштовуватися під складні умови».

За словами заступника голови Держкомводгоспу Криму Володимира Лисенка, «ніякої критичної ситуації щодо питної води насправді немає». Він же несподівано зізнається: «Східний Крим гарантовано забезпечений як мінімум на найближчі десять місяців. У тому ж Феодосійському водосховищі води на 1.800 тисяч кубів більше норми. Центральні райони, західне узбережжя і Південний берег півострова взагалі забезпечені на рік-два вперед. Оголошений урядом «режим підвищеної готовності» потрібен нам, перш за все, для вирішення фінансових та технічних питань».

З другого боку, заслуговує на увагу той факт, що АР Крим заборгувала Україні чималу суму за водопостачання впродовж попередніх років. З цього приводу процитуємо ще один об’єктивний висновок, зроблений тим же російським виданням «Fxstock.ru»: «В цілому борг Криму перед Україною досяг позначки 200 тисяч американських доларів. Час показав, що росіяни не здатні в найкоротші терміни справлятися зі створеним  дефіцитом в основних галузях. Це свідчить про те, що Україна мала як мінімум кілька об'єктивних причин для того, щоб припинити регулярні поставки води на півострів. Що стосується заборгованості, то вона тягнулася ще з 2013 року, коли жителі Криму ще мали можливість насолоджуватися мирним життям і не уявляли, що до них прийдуть озброєні окупанти».

Як бачимо, справа зовсім не в дефіциті прісної води на півострові, а в шахрайських потребах самозваної верхівки вирішити «фінансові проблеми». 

Тарас Колісник, незалежний журналіст

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-