Кращі з кращих: хто отримав «Оскар». Інфографіка

Кращі з кращих: хто отримав «Оскар». Інфографіка

Укрінформ

88-а кінопремія «Оскар» пройшла в ніч з 28 на 29 лютого за київським часом. У головній номінації премії за звання «Найкраща картина року» боролися вісім стрічок: "Легенда Г'ю Гласса", "Шалений Макс: Дорога люті", "У центрі уваги", "Бруклін", "Кімната", "Шпигунський міст", "Гра на пониження" і "Марсіанин". Заслужену перемогу отримав фільм Тома Мак-Карті про журналістське розслідування злочинів у лоні католицької церкви. Інтригою вечора стало оголошення володаря золотої статуетки за «Кращу чоловічу роль», яку нарешті отримав Леонардо Ді Капріо.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про переможців щорічної премії «Оскар».

1.Найкращий фільм: "У центрі уваги"

Американська академія  кінематографічних мистецтв і наук визнала кращим фільмом 2015 року "У центрі уваги", вручивши йому золоту статуетку в головній категорії.

"У центрі уваги" ("Spotlight" - англ.) - драматичний фільм американського режисера Тома МакКарті, знятий на основі реальних подій. Сюжет картини побудований на журналістському розслідуванні скандалу, пов'язаному зі священиками-педофілами католицької церкви в Бостоні, що призвело до відставки кардинала Бернарда Лоу.

Загалом, у цій номінації змагалися вісім кінокартин. Крім оголошеного переможця, за "Оскара" боролися американська стрічка "Гра на пониження" режисера Адама МакКея, "Міст шпигунів" Стівена Спілберга, британський фільм "Бруклін" Джона Краулі,  "Шалений Макс: Дорога люті" австралійця Джорджа Міллера, науково-фантастична картина "Марсіянин" Рідлі Скотта, вестерн "Легенда Г'ю Гласса" Алехандро Гонсалеса Іньярріту та канадсько-ірландський драматичний фільм "Кімната" Ленні Абрагамсона.

2.Найкращий режисер: Алехандро Гонсалес Іньярріту

Американська кіноакадемія визнала кращим режисером Алехандро Гонсалеса Іньярріту за фільм "Легенда Г'ю Гласса"

Алехандро Гонсалес Іньярріту - 52-річний мексиканський кінорежисер, сценарист, продюсер та композитор. В молодості був ді-джеєм на радіо та писав музику.

Варто зауважити, що за перемогу в цій номінації боролися п'ять митців зі США, Австралії, Мексики й Ірландії. Серед них, у тому числі - Адам Мак-Кей ("Гра на пониження"), Джордж Міллер ("Шалений Макс: Дорога гніву"), Ленні Абрагамсон ("Кімната"), Том Мак-Карті ("У центрі уваги").

3.Найкращий актор: Леонардо Ді-Капріо

Одна з найбільш престижних премій у галузі кінематографу в індивідуальному плані - "Оскар" у номінації "найкращий актор" під час цьогорічної церемонії Американської кіноакадемії дісталася Леонардо Ді-Капріо за фільм "Легенда Г'ю Гласса".

Леонардо Ді Капріо - 41-річний американський актор і кінопродюсер. Широко відомий головними ролями в картинах "Ромео+Джульєтта", "Титанік", "Спіймай мене, якщо зможеш", "Відступники", "Вовк з Волл-стріт" та інших. Попри шалену популярність та визнання, престижна нагорода "Оскар" досі обходила його стороною.

У змаганнях в цій номінації цього року традиційно взяли участь п'ять чоловіків. Серед них, у тому числі - 59-річний актор зі США Браян Лі Кренстон ("Трамбо"), 45-річний американець Метт Деймон ("Марсіянин"), 38-річний ірландець Майкл Фассбендер ("Стів Джобс") та 34-річний британський актор Едді Редмейн ("Дівчина з Данії").

 4.Найкраща актриса: Брі Ларсон

Американська Академія кінематографічних мистецтв і наук присудила "Оскара" в номінації "найкраща актриса" Брі Ларсон за фільм "Кімната".

Брі Ларсон - американська актриса та співачка. Популярність здобула після зіграних ролей у фільмах "Грінберг", "Мачо і ботан", "Короткий термін 12". За акторську роботу у фільмі "Кімната" удостоєна "Золотого глобусу" та премії Critics' Choice.

У цій категорії журі традиційно обирало з п'яти номінанток. Крім переможниці, за статуетку змагалися, в тому числі австралійка Кейт Бланшетт ("Керол"), американка Дженніфер Лоуренс ("Джой"), британська актриса Шарлотта Ремплінг ("45 років") та молода ірландська акторка Сірша Ронан ("Бруклін").

5.Найкращий актор другого плану: Марк Райленс

Номінація "Оскар" за роль другого плану хоч і не вважається головною премією в церемонії Американської кіноакадемії, втім входить до десятки найбільш престижних. Цього року її отримав Марк Райленс за фільм "Міст шпигунів".

Марк Райленс - 56-річний британський актор, його повне ім'я Девід Марк Райленс Уотерс. Крім акторської роботи працює ще театральним режисером і драматургом. Володар премій Лоуренса Олів'є, "Тоні" і BAFTA.

Варто зауважити, що за цю нагороду змагалися п'ятеро чоловіків, деякі з них вже давно мають зірковий статус. Список був сформований журі таким чином: Крістіан Бейл ("Гра на пониження"), Том Гарді ("Легенда Г'ю Гласса"), Марк Руффало ("У центрі уваги"), а також культовий кіноактор Сільвестер Сталлоне ("Крід").

6. Найкраща актриса другого плану: Алісія Вікандер

Престижна нагорода Американської кіноакадемії в номінації за роль другого плану для жінок на церемонії Оскар-2016 дісталася Алісії Вікандер за фільм "Дівчина з Данії".

Алісія Вікандер - шведська кіноактриса й танцівниця. За роботу в картині "Дівчина з Данії" була номінована на премію "Золотий глобус", "SAG Awards" і BAFTA.

Золота статуетка могла дістатися одній із п'ятьох актрис, які змагалися за перемогу в цій номінації, і дехто з них вже завоював достатню популярність у минулому. До списку номінанток крім переможниці увійшли, в тому числі, Дженніфер Джейсон Лі ("Мерзенна вісімка"), Руні Мара ("Керол"), Рейчел Мак-Адамс ("У центрі уваги"), Кейт Вінслет - ("Стів Джобс").

7. Найкращий документальний повнометражний фільм: "Емі"

Номінація "Оскар" за найкращий документальний повнометражний фільм дісталася британському фільму "Емі" режиссера Азіфа Кападіа.

"Емі" - це британська документальна картина Азіфа Кападіа, яка розповідає про життя та смерть співачки Емі Вайнгауз.

Загалом, цього року в номінації "найкращий документальний повнометражний фільм" були представлені п'ять кінокартин. Серед них, українська стрічка "Зима у вогні: Боротьба України за свободу" режисера Євгена Афінеєвського, "Земля карателів" Меттью Хейнемана про війни мексиканських наркокартелів, "Погляд Тиші" Джошуа Оппенхаймера про наслідки масових убивств 1965-1966 рр у Індонезії, а також "Що трапилося, міс Симон?" про співачку та американську активістку за права громадян Ніну Симон.

8. Найкращий документальний короткометражний фільм: "Дівчина в річці: Ціна прощення"

Американська кіноакадемія визначила найкращій короткометражний документальний фільм, ним став пакистанський фільм "Дівчина в річці: Ціна прощення"

"Дівчина в річці: Ціна прощення" - документальна стрічка про жорстокі традиції, які ще досі існують в Пакистані, і через які щорічно гине понад тисячу молодих жінок - жертв релігійних вбивств.

Загалом, у цій номінації змагалися п'ять короткометражних фільмів. Крім оголошеного переможця за "Оскара" боролися: американський фільм «Похоронна команда 12», американсько-в'єтнамська робота «Чау за межами», канадсько-американсько-британська стрічка «Клод Ланзманн: Привиди Шоа» та американський фільм «Останній день свободи».

9. Найкращий оригінальний сценарій: Том Мак-Карті та Джош Сінгер

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук нагородила Тома Мак-Карті та Джоша Сінгера за найкращий оригінальний сценарій фільму "У центрі уваги".

За умовами конкурсу, нагороду отримує автор, чий сценарій базується не на основі літературного твору, телешоу або іншого фільму, а є, фактично, окремою історією, написаною безпосередньо для екрану.

"У центрі уваги" - драматичний фільм, який розповідає про розслідування журналістів газети "The Boston Globe" про гвалтування священиками бостонської митрополії дітей. При цьому з'ясувалося, що кардинал Бернард Лоу знав про сексуальні домагання, і свідомо допомагав приховати ці факти. Сценарій заснований на реальних подіях.

10. Найкращий анімаційний повнометражний фільм: "Думками навиворіт"

Золота статуетка в категорії "найкращий анімаційний повнометражний фільм" присуджена картині "Думками навиворіт".

"Думками навиворіт" - американський 3D комп'ютерно-анімаційний комедійно-драматичний фільм, знятий Пітом Доктером.

Чилійська картина "Ведмежа історія" Габріеля Осоріо и Пато Ескала отримала премію в номінації "найкращий анімаційний короткометражний фільм".

Загалом же, за перемогу в цій номінації боролися ще чотири анімаційних стрічки. Серед них американські мультфільми "Аномаліза" ("Anomalisa"), бразильський "Хлопчик і світ" ("O Menino e o Mundo"), британсько-французький "Баранчик Шон" ("Shaun the Sheep Movie "), японський аніме-фільм "Спогади про Марні" ("When Marnie Was There").

11. Найкращий фільм іноземною мовою: "Син Саула"

Американська кіноакадемія оголосила угорський фільм "Син Саула" переможцем у номінації "Оскар" за найкращу стрічку іноземною мовою.

"Син Саула" (Угорщина) - драматичний фільм, знятий режисером-дебютантом Ласло Немешом. Стрічка розповідає про події 1944 року біля концтабору Аушвіц. Саул - угорський член зондеркоманди, групи єврейських в'язнів, що перебували поза табором та були змушені допомагати нацистам у масовому винищенні. Працюючи в одному з крематоріїв, Саул знаходить тіло хлопчика, якого вважає своїм сином.

У номінації за найкращий фільм іноземною мовою були представлені п'ять картин. Крім за статуетку змагалися кінокартини "Мустанг" (Франція), "Обійми змія" (Колумбія), "Тіб" (Йорданія), "Війна" (Данія).

12. Найкращий автор адаптованого сценарію: Чарльз Рендольф і Адам Мак-Кей

У категорії "найкращий адаптований сценарій" статуетку отримали сценаристи Чарльз Рендольф і Адам Мак-Кей за кінострічку "Гра на пониження".

"Гра на пониження" - комедійно-драматична стрічка знята за однойменним романом Майкла Льюїса. У фільмі йдеться про чотирьох пересічних біржових гравців, які під час глобальної кризи 2008 року стають мультимільйонерами.

Окрім того, за перемогу в цій номінації боролися ще чотири сценаристи: Філліс Нейджі за фільм «Керол», Дрю Годдард за «Марсіянина», Нік Горнбі за фільм «Бруклін», Емма Доног'ю - «Кімната»

13. Найкращий оператор та монтажер

Найкращим оператором визнаний мексиканський кінооператор, режисер і продюсер Еммануель Любецькі за його роботу "Легенда Г'ю Гласса". Це вже третій "Оскар" Любецькі, що є переконливим доказом майстерності.

У номінації за найкращий монтаж статуетка дісталася Маргарет Сіксел за фільм "Шалений Макс: Дорога гніву". Ця стрічка взяла вже свій четвертий "Оскар" у 88-й церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії.

14. Звукове оформлення

Журі американської кіноакадемії присудило кінострічці "Шалений Макс" статуетки в номінаціях "за найкращий звук" та "найкращий звуковий монтаж".

Разом з тим у цій номінації змагалися фільми: «Міст шпигунів», «Марсіянин», «Легенда Г'ю Гласса», «Зоряні війни: Пробудження Сили»

 15. Візуальні ефкти

"Оскара" за візуальні ефекти отримала Ex Machina

Ex Machina - британський науково-фантастичний фільм. Картина знята в 2015 році, написана та зрежисована Алексом Гарлендом. Ця робота стала його режисерським дебютом. Це перша і єдина статуетка фільму Ex Machina.

16. Найкращий ігровий короткометражний фільм: "Заїка"

У номінації за найкращий ігровий короткометражний фільм "Оскара" отримала художня стрічка "Заїка" ірландського кінорежисера і автора сценарію Бенджаміна Клірі.

Головний герой картини - самотній програміст - щосили намагається подолати свій дефект мови при спробі сформувати стосунки. Варто додати, що бюджет фільму "Заїка" становить всього 5 тис. фунтів стерлінгів.

В боротьбі за номінацію взяли участь чотири інших ігрових стрічки - "Аве Марія", "День перший", "Все буде добре" та "Шок.

17. Найкраща пісня та музика для фільмів

Енніо Морріконе, а також Сем Сміт та Джиммі Нейпс отримали дві золотих статуетки "Оскар" за кращий саундтрек та пісню до фільмів.

Так, композиція видатного майстра Енніо Морріконе до фільму "Мерзенна вісімка" удостоєна премії Американської кіноакадемії в номінації "за кращу музику до фільму". У цій категорії змагалися ще чотири автори - Томас Ньюмен («Міст шпигунів»), Картер Бьорвелл («Керол»), Йоганн Йоганнссон («Сікаріо») та  Джон Вільямс («Зоряні війни: Пробудження Сили»).

У номінації "найкраща пісня до фільму" перемогла композиція "Writing's on the Wall" Сема Сміта та Джиммі Нейпса у художній стрічці "007: Спектр". Серед конкурентів у цій номінації були також представлені Earned It (Беллі, Стефан Моккіо, Стефан Дагіла Квінневілль, The Weeknd - "П'ятдесят відтінків сірого"), Manta Ray (Ентоні Гегарті, Джей Ральф - "Перегони на вимирання"), Til It Happens To You (Lady Gaga, Даян Воррен - The Hunting Ground, Simple Song #3 (Девід Ленг - "Юність".

Підготували: Мирослав Ліскович, Ігор Любшин

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-