Фонд Янковського і Центр О. Довженка в Берліні показали фільм про Донбас

Фонд Янковського і Центр О. Довженка в Берліні показали фільм про Донбас

Укрінформ
Активність українських кінематографістів на 66-му Берлінському кінофестивалі завершилася урочистим прийомом та показом музичного кіноперформансу «Коло Дзиґи. Одинадцятий», який був організований Центром О. Довженко спільно з Фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» за підтримки посольства України у ФРН.

Увечері 20 лютого на захід в легендарному артхаусному кінотеатрі Kino BABYLON зібралося більше 300 гостей незважаючи на те, що в цей же час починалася церемонія нагородження переможців Берлінале. Гості прийшли поспілкуватися в невимушеній обстановці з молодими українськими кінематографістами, яким Фонд Янковського виділив тревел-гранти для поїздки в Німеччину та подивитися «Одинадцятий» - німий фільм 1928 року про індустріалізацію Донбасу геніального режисера Дзиги Вертова.

Надзвичайний і повноважний посол України у ФРН Андрій Мельник відзначив внесок режисера Дзиги Вертова і його брата оператора Михайла Кауфмана в розвиток світового кінематографу, зокрема документального кіно. Взліт їх творчості стався саме в Україні, де в 20-ті роки минулого століття на базі Київської студії ВУФКУ вони зняли свої кращі авангардні фільми.

Ігор Янковський, засновник Фонду "Ініціатива заради майбутнього» розповів про те, що його сім'я багато років будувала заводи на Донбасі, розвивала промисловість. «Мені особливо боляче, що зараз це все руйнується в результаті військових дій на Сході України. Щоб зрозуміти масштаби трагедії необхідно подивитися фільм 1928 року присвячений індустріалізації Донбасу. І дуже важливо, щоб про це знали за кордоном. Крім того, Україна завжди була неймовірно багата талантами. У нас є чим пишатися в минулому, і я впевнений, буде чим пишатися в майбутньому. Саме тому ми привезли до Берліна групу молодих кінематографістів, переможців Національного конкурсу, щоб вони зарядилися енергією міжнародного кінофестивалю і приїхали в Україну повними ентузіазму втілити свої ідеї на екрані!», - зазначив Ігор Янковський.

Гості кінопоказу вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв трагічних подій на Майдані. Не забули і про політв'язнів нового часу, вимагаючи звільнення з російських катівень українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченко.

Після цього глядачі з завмиранням серця подивилися незвично динамічний і яскравий кіноперформанс. Вишуканості вечору надала жива музика у виконанні відомого композитора Антона Байбакова та піаністки Софії Турти. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-