Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як козаки корупцією займались?..

Як козаки корупцією займались?..

Укрінформ
Схоже, маємо справу з віртуальною ГО, яка використовується владою для організації видимості громадської підтримки власних ініціатив

На наступному засіданні Кіровоградський виконком має розглянути проект рішення «Про користування приміщенням на вулиці Дворцовій, 66 на пільгових умовах». У документі йде мова про встановлення громадській організації "Отаманська сотня козаків Інгулу" орендної плати в розмірі 1 грн за 1 кв.м за використання приміщення загальною площею 31,54 кв.м по вул.Дворцовій, 66 у м. Кіровограді під розміщення громадської організації, на термін з 01 липня 2015 року по 30 червня 2016 року включно.

Здавалось би, як все добре складається – патріотична громадська організація отримала від міської влади сприяння у своїй діяльності у вигляді практично безоплатного користування нерухомістю в самісінькому центрі міста. Однак є невеличка проблема – за вказаною адресою офісу організації з такою назвою, як і жодного офісу громадської організації, знайти не вдалось.

На Дворцовій, 66 розташований 4-поверховий житловий будинок, кілька квартир першого поверху якого використовуються як офісні приміщення:«Експертне бюро», «Нотаріус», «Бюро Перекладів», а також напівпідвальне порожнє приміщення, яке продається (а тому навряд чи може взагалі належати до комунальної власності).

Та й про таку організацію інформації обмаль. Декілька заходів річної і дворічної давності, обрання до громадської ради при ОДА рік тому, участь в круглому столі на підтримку призначення начальником УМВС в області Вітюка і підпис під листом проти призначення його наступника Сергія Кондрашенка.

Очолює організацію Олег Матюнкін (з 22.11.2014), серед засновників – Дмитро Цуканов та Дмитро Жмаченко, у Громадській раді організацію представляє Антон Коробєйніков, сторінку у соцмережі ВКонтактє веде Дмитро Чорний.

Якщо заглибитись в історію питання, то перше козацтво в Кіровограді виникло у квітні 1991 року. Це була Буго-Гардівська паланка Українського козацтва. Козаки протягом усього періоду незалежності безуспішно намагались отримати від міськради приміщення на пільгових умовах, до сьогодні так і залишившись «бездомними».

Аналогічна ситуація і з іншими дієвими громадськими організаціями патріотичного спрямування: УДЮТ «Січ», НСОУ «Пласт», Молодий Рух, Національний Альянс тощо. Вони ведуть системну роботу з молоддю і дітьми, проводять табори, фестивалі та інші заходи, але місто не здатне надати їм жодного приміщення. Одна з найвідоміших в Україні громадських організацій «Трансперенсі Інтернешнл Україна» також не користується жодною пільгою при оренді приміщення. А тут – одразу будь-ласка. Дивно.

За словами одного з перших кіровоградських козаків Анатолія Авдєєва, «Отаманська сотня» виникла у складі Українського Козацтва. «Організував її Петро Довбненко. Дуже хотілося бути отаманом. Фактично це була фірма "Блек енд Вайт" О. Чудного»,- пояснив Анатолій Авдєєв.

Однак навіть старий козак помилився у своїх здогадах. Козацтво Довбненка мало назву «Отаманська сотня», це зовсім інша організація. Є ще організація «Козаки Інгулу», про неї можна знайти значно більше інформації. А от про «Отаманську сотню козаків Інгулу» не чули ані серед козаків, ані серед громадських активістів.

Схоже, ми маємо справу з технічною комерційною ГО, яка використовується владою для організації видимості громадської підтримки власних ініціатив і іншої діяльності практично не проводить. Тому влада заплющує очі на імовірну суборенду приміщення комерційними структурами.

У той же час, ринкова ціна оренди квадратного метру офісного приміщення в центрі міста дорівнює 104 грн., отже, за 12 місяців міський бюджет міг би поповнитись на 39 362грн.

А скільки ще таких «пільговиків» у місті?..

 
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-