Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Український нонсенс

Український нонсенс

Укрінформ
Відповідно до чинної Конституції, Україна є парламентарно-президентською республікою. Це означає, що провідна роль у системі владних відносин належить парламенту.

Останній призначає уряд, який підзвітний і підконтрольний Верховній Раді, а також відповідальний перед нею. Натомість сьогодні ми маємо ситуацію, за якої уряд фактично перебуває в опозиції не просто до парламенту, а до коаліції, яка його сформувала. Ніде в світі немає подібної практики, коли виконавча влада функціонує сама по собі. Схоже, Україна винайшла нову форму державного правління – урядово-парламентарну.

Нині в країні склалася парадоксальна ситуація. З одного боку, головним індикатором політичної кризи в державі є нелегітимність діючого уряду, адже прем’єра не підтримує ні парламент, який його призначив, ні українське суспільство. З іншої сторони, інтереси політичних сил у парламенті настільки строкаті і суперечливі, що, крім ненависті до уряду Яценюка, їх більше нічого не об’єднує. Парадокс, власне, полягає в тому, що прем’єра неможливо відправити у відставку, бо узгодженої більшістю Ради альтернативи йому просто не знайдеться. Адже буквально кожна фракція нині хоче мати свого Яценюка. От і виходить, що уряд без фактичної довіри рятує тільки політична роздрібненість парламенту. Так би мовити, криза в квадраті.

* Точка зору автора блог-виступу в рубриці «Громадська платформа» може не завжди збігатися з позицією редакції.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-