Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Прецедент Босса

Прецедент Босса

Укрінформ
Років 70 тому жив у Індії один цікавий чоловік. Ні, його звали не Махатма Ганді. Його звали Чхавахандра Босса (Субхаш Чандра Бос), але теж один з борців за свободу Індії.

Цікавий тим, що певний час навіть очолював прояпонський маріонетковий уряд Індії «Азад Хінд». Та й загинув цікаво – зник безвісти від час подорожі літаком.

А тепер найцікавіше – Британія пішла з Індії у 1947 році не тому, що розчулилась гуманізмом вчення Ганді. А тому що не змогла впоратись із збуренням, яке було спричинено процесами над прихильниками та соратниками Босси, які почались у 1946 році. Збунтувались навіть раніше вірні британській короні до скону індійські колоніальні війська. І індусів не цікавило, що їх національний герой та його соратники працювали на найбільш людиноненависницькі режими в історії. Їх хвилювало лише те, що таким чином Босса виборював їм незалежність. 

Шкода, що поки що в політології нема поняття «прецедент Босса», оскільки історія направду актуальна. Навіть і в Україні. Навіть і зараз.

Особливо у контексті судових процесів проти учасників війни проти Росії. Справа «убивць Бузини». Справа «31 серпня». Справа по Драгобрату. І чисельні інші справи, порушені проти уже окремих учасників бойових дій. Або за статтями виключно кримінальними або за статтями, що можуть мати політичний підтекст. 

Зараз, звісно, нічого не можна говорити напевне. Коли знаєш, наприклад, цікавий історичний факт, що ОЗГ «Любери» родом з 90-х було єдиною бандою на усьому пострадянському просторі, в якій не було учасників війни у Афганістані. Втім, і коли знаєш, що за дивним і прикрим збігом обставин за гратами опиняються люди доброї волі з активною громадянською позицією. Особливо, коли відповідальності уникають «регіонали» та їхні поплічники.

Подібні конструкції викликають настільки великий вал питань без відповідей, що його достатньо, аби делегітимізувати будь-яку еліту, яка, зрештою, не спромоглась легітимізувати свої дії в очах громади. 

Все ж сподіваюсь, що до повторення історії з судом над прихильниками Босси та такого завершення не дійде. А якщо і дійде, то політологи все ж вигадають новий термін – «прецедент Босса» і будуть ним попереджати всіх «власть імущих», котрі лінуються надати легітимності своїм діям.

До речі, якщо хто не знав, то термін «популізм» народився з великого прагнення правих авторитарних режимів Європи 20-30-х рр. XX сторіччя надавати своїм діям видимості всенародної підтримки.

Ну і наостанок ще про популізм, або які речі здатне творити несправедливе судочинство.

Німецьких військових злочинців судили не тільки в рамках Нюрнберзького трибуналу, але й окремішно окупаційні адміністрації. У тому числі й американська, уже на території США. І вирішили якось американці провести суд над офіцерами танкової дивізії СС «Мертва голова» на території Техасу – штату, де жило багато німців. Як би це дивно не звучало, але вирішили провести суд у порушення усіх можливих норм, наприклад, без ґрунтовних доказів. Що і збурило громадську думку Техасу, чим і скористався,мабуть найбільший популіст у світовій історії Джон Маккарті. І таке судочинство створило диво – в найдосконалішій у світі американській демократії виправдали офіцерів СС. Бо найдосконалішій у світі американській демократії було лінь проводити процес, як і належно демократіям.

А що, ви теж не знали про цю історію?...

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-