Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ключова проблема вирішення конфлікту на Донбасі

Ключова проблема вирішення конфлікту на Донбасі

Укрінформ
Цілком очевидно, що питання контролю над українською ділянкою кордону з Росією – це ключова проблема Мінських домовленостей і врегулювання конфлікту на Донбасі.

Всі інші пункти так чи інакше прив’язані до кордону, адже доки Київ не контролюватиме його, український суверенітет не буде відновлено, тоді як у разі повернення контролю постраждає геополітичний інтерес Росії. Відтак на сьогодні дана проблема полягає у конфлікті базових інтересів, а тому її вирішення зайшло в глухий кут.

Як відомо, Путін заявив, що Україна не поверне свою юрисдикцію на кордоні до тих пір, поки не ухвалить змін до Конституції з обговоренням останніх з представниками «ЛНР/ДНР». Це означає, що по факту кордон Україні не віддадуть в жодному разі, оскільки конституційними змінами, особливим статусом, місцевими виборами та амністією бойовиків Москва домагається одного – зробити так, щоб вказаною частиною кордону легально керували місцеві сателіти Кремля. По іншому бути не може, так як контроль Києва ізолює сепаратистський анклав на Сході і позбавить Росію можливості фізично управляти наразі окупованим Донбасом.

Тому зміни до української Конституції, в який би спосіб вони не ухвалювалися – парламентом чи на референдумі – все це другорядності, які насправді мало що вирішують. В будь-якому разі залишається суто практична проблема – реальний контроль над Донбасом, від якого Росія нізащо не відмовиться і який неможливий без фізичного контролю над кордоном. Щоб впливати на центральну владу в Україні через маріонеткові псевдореспубліки, Росії необхідно мати серйозні інструменти стримування на їх території, насамперед, зброю, яка не потрапить туди в разі перекриття кордону. І це вже не кажучи про фінансові потоки, вивіз до РФ вугілля і донбаських підприємств. А зробити Донбас «чистим» від російської фізичної присутності і покластися виключно на політичні засоби впливу на Київ Росія не може, бо політичний влив проросійського регіону вже ніколи не буде в Україні вирішальним.

Зрештою, найкращим свідченням того, що Москва в ультимативній формі не допускає можливості відновлення Україною фактичного контролю над своїм кордоном, є останні пропозиції бойовиків і російської сторони щодо змін в Конституцію України. Буквально вчора, за півгодини до завершення переговорів Тристоронньої контактної групи, представники «ДНР/ЛНР» надали іншим учасникам діалогу документ, в якому, з-поміж інших нереалістичних тез, міститься вимога про передачу у відання місцевих сепаратистів прикордонної служби на вказаній ділянці кордону. Виходячи з цього, ухвалення змін до Конституції на тих умовах, які пропонує Київ, - це не більше, ніж жест порядності України перед Заходом і знак неухильного дотримання Мінська-2. Навіть якщо ці зміни прийняти, їх однак не виконуватиме Росія і підконтрольні їй бойовики.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-