Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Що можна почути від Донбасу?

Що можна почути від Донбасу?

Укрінформ
Здається, коли свята, то не на часі ставити такі питання. Втім, меседжі про «необхідність почути Донбас» звучать часто і неочікувано. В плані спікерів та часу постановки питання. 

Спочатку персонаж Євромайдану співачка Руслана, в той час, коли ще вважалось, що сепаратистський шабаш на Донбасі – лише реакція на події Євромайдану. Одіозна адвокатка Монтян та волонтер Мочанов – в часи важких боїв та болючих втрат. І, раптово, письменник Жадан, якому свого часу тітушки харківської «Новоросії» проломили голову та журналістка Станко, яка, здається, була в полоні бойовиків «ЛеНеРе».

Думаю, після її заяв люди здорового глузду вже ні в чому певні не будуть. Зрештою, наші законодавці мають аж надто мало часу (до 2 лютого), аби законодавчо втілити деякі пункти Мінських домовленостей, втім як і переконати своїх виборців у доцільності таких рішень. Та необхідності «його почути».

Звісно, що коли мова йде про Донбас, то стереотипно мають на увазі його люмпенізовану частину, яка жадає патерналізму та видовищ. Стереотипно – бо до окупації, як я нещодавно дізнався, доволі успішно вели свою діяльність доволі потужні як на регіон осередки «Свободи», а рахувати  кількість вихідців з регіону, що ведуть збройну боротьбу за повернення у рідні домівки, нікому нецікаво.

Аж ніяк не хочу сказати, що нема чого переймати і про що говорити з жителями окупованої частини Донбасу. Хоча б тим же інтелектуалам – думаю, їхні донбаські опоненти мають багатий матеріал спостережень щодо реалізації на практиці концепції німецького філософа Ернста Юнгера щодо тотальної мобілізації як інструменту перемоги.

Є питання й менш глобальні. Наприклад, роль Церкви як соціального інституту за умов розвалу суспільства. Або як працювати бізнесу за умов майже нульової купівельної спроможності населення. Зрештою, навіть вчителі шкіл «Новоросії» зможуть швидко і ефективно навчити своїх українських колег, як всією своєю поведінкою заперечувати факт існування Української держави.

Втім, у всій цій конструкції є одне слабке місце. Концепція тотальної мобілізації передбачає, що все має працювати на перемогу. І зі сторони «ЛеНеРе-ДеНеРе» так воно і є. 

Тотальна мобілізація передбачає в плані дискурсу лише розмову гармат, і в кінці чийсь монолог – «Горе переможеним».  

Боюсь, що аж надто намагаючись почути Донбас, ото лиш почуємо артилерійську канонаду біля своїх вікон.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-