Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

#Кока-Кола_наш

#Кока-Кола_наш

Укрінформ
Якщо вгамувати емоції щодо скандалу з Кока-Колою та #Кримнаш, то можна зауважити доволі цікавий парадокс російської свідомості.

Напій «Кока-Кола» вважається одним з символів американського способу життя. Аж настільки символом, що при відкритті другого фронту в Європі під час Другої світової війни американська армія привезла за собою 10 заводів з виробництва цього напою.

На перший погляд доволі дивно, що росіяни, які б не проти стерти США в «радіоактівнийпєпєл», так спраглі ворожого напою. Аж так спраглі, що компанія мусила піти на поступки політичного характеру, аби не втратити потенційний ринок. Згідно з нашою логікою, варто було б очікувати бойкоту зі сторони росіян, раз хтось сказав, що «Кримнєнаш». Втім…

Як вчить історія, нема нічого нового під Місяцем. Солдати німецької кайзерівської армії, виховані на зневазі до французів, на перших порах війни вишукували у французьких окопах збірки начебто дегенератів Рабле і Рембо.

Зрештою, варто памятати, що за совєцьких часів «Кока-Кола» для пересічних гомосовєтікус, як і джинси «Лєві Штраус» були аж надто недоступні. Певно, тому демократичні перетворення  в СРСР, та і в єльцинській Росії обмежились розгортанням виробництва вказаного напою на території однієї сьомої суші. Втім, як і «Макдональдсів».

Один з парадоксів російської свідомості полягає у тому, що «вєлічієстрани» у них пов`язується з доступністю благ родом з країни, яку прийнято ненавидіти. Як свідчать результати моніторингу російського сегменту Інтернету, в тамтешніх просторах не вигадали кращого засобу виховання патріотизму, аніж заохочення «айфонами» в якості призів.

Певно, ненавидіти тих, що живуть краще – є природнім рефлексом для людини. За умов, якщо вона живе при постійному дефіциті необхідного. Думаю, ніхто не стане заперечувати, що дефіцит – явище, притаманне комуністичному минулому. Як і стверджувати, що у хижацтві росіян, як і в агресивності, винен Путін та його пропаганда. Путін ще тоді був ніхто, і звали його ніяк, коли совок щосили доїдав мозок його жертвам. А також ніхто не стане сподіватись, що росіяни після падіння режиму Путіна стануть одразу цивілізовані, білі та пухнасті.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-