З покращенням ділового клімату вінничанам допоможе USAID

З покращенням ділового клімату вінничанам допоможе USAID

Укрінформ
Впроваджувати вагомі сталі реформи у сфері малого та середнього бізнесу на Вінниччині місцевим урядникам допоможе USAID у рамках програми «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ).

Відповідний Меморандум про співпрацю у вівторок підписали керівництво ОДА та згаданої програми USAID.

Мета цієї програми – покращити діловий клімат шляхом втілення вагомих та сталих реформ у сфері малого та середнього бізнесу на центральних та регіональних рівнях. 

««Вінницька область - одна з шести областей України, яка була відібрана Фондом Східна Європа для реалізації Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Лідерство в економічному врядуванні». Для нас це дуже важливо, адже малий та середній бізнес на Вінниччині сьогодні – це більше 85 тисяч платників податків, тож на зміни, які відбуваються у податковому законодавстві, у переформатуванні малого та середнього бізнесу ми покладаємо великі надії .Підписання цього меморандуму має на меті покращення умові діяльності підприємців та дасть їм можливість дізнатися яким чином товари можуть експортуватися до ЄС», зазначив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. 

За його словами, це дуже актуально для малого та середнього бізнесу Вінниччини, котрий активно долучається до всеукраїнських реформ. А підписання угоди з «ЛЕВ» сприятиме полегшенню функціонування бізнесу та підвищить мотивацію підприємців.

У свою чергу Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях визначив основну мету Програми - покращення середовища для ведення бізнесу, об’єднання зусиль орієнтованих на реформи організацій громадянського суспільства та урядових інституцій для необхідних змін політики, підготовки та реалізації законодавства і забезпечення конкретних інституційних реформ у сфері сприяння розвитку малого та середнього бізнесу.

«Ми прагнемо зосередити фокус на роботі в регіонах,забезпечуючи конструктивний діалог між ними та органами центрального управління»,- зазначив він.

 За словами директора Програми USAID «ЛЕВ» Тамари Соляник, на Вінниччині помітні конкретні результати руху до реформ, котрі підтримує ЄС. Сама жпрограма покликана  визначити правові, нормативні та адміністративні заходи, які покращують бізнес-середовище для МСП в Україні, а також надати підтримку на центральному та місцевому рівнях у підготовці, просуванні та впровадженні ефективного законодавства, регулювання та процедур, що базуватимуться на результатах аналізу основних правових, нормативних та адміністративних бар’єрів.

«ЛЕВ» також допоможе координувати та підтримувати ініціативи бізнес-спільноти для просування економічно обґрунтованих та фіскально-відповідальних реформ.

 Заступник директора «ЛЕВ» Наталія Слинько детально розповіла про етапи впровадження програми на практиці та перші результати в контексті реформування державної підтримки малого та середнього бізнесу, а також про спрощення системи оподаткування і реформи адмінпослуг на регіональному рівні.

«Вже передано уряду рекомендації щодо формування сприятливої для бізнесу податкової політики, а також стимулювання публічного обговорення спрощеного оподаткування», - зазначила Слинько. Також в ході впровадження «ЛЕВ» передбачається моніторинг ефективності законодавства та підтримання сталого діалогу між приватним сектором, владою та громадянським суспільством.

Загалом пріоритетними напрямками програми на 2015 рік є реформування адміністративних послуг, впровадження державної підтримки малого та середнього бізнесу, вирішення питання оподаткування та доступності комунальних послуг, а також сприяння експортній діяльності. 

Довідково. Програма USAID «ЛЕВ» впроваджується за підтримки міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа», ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій», «Центром соціально-економічних досліджень «CASE-Україна» та ГО «Київський економічний інститут».

Антоніна Мніх

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-