Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Нова Вінницька облрада: сіль, перець і трішки отрути

Нова Вінницька облрада: сіль, перець і трішки отрути

Укрінформ
Вінницька обласна рада оновилася на 80%. З обраних 84 депутатів лише тринадцять працювали у раді минулого скликання.

Відтак, на першій сесії - купа нових облич, "коридорним шустрилам" при владі незнайомих. Чула, як шепталися в кулуарах: "Піди знай, хто воно таке і які в нього "хотєлки".

Цим лобістам місцевого розливу і справді сумно. Адже немає тієї гомогенності депутатської братії, яку попри різну партійну приналежність в області і поза її межами називали "Партією Вінничан".

Це були чиновники різних рангів, діючі і відставні, наближені до влади за усіх часів бізнесмени, партійні функціонери і авторитетні люди з районів, - керівники сільгосппідприємств тощо.

Перша постмайданна облрада геть інша.

По-перше, в раду зайшли аж вісім політичних партій. Найбільше голосів вінничани віддали за БПП "Солідарність" - 29,09%, що дало змогу партії отримати в облраді 27 мандатів. На другому місці - ВО "Батьківщина" з 18,52%, що гарантувало депутатство 17 висуванцям партії. А набрані 10,16% голосів виборців дозволяє мати в облраді своїх 9 депутатів Радикальній партії Олега Ляшка.

Партія "Самопоміч" провела до органу обласної представницької влади 7 депутатів за рахунок набраних 7,47%. По шість депутатів у Вінницькій облраді мають партії "Свобода" - 6,85%, "Аграрна партія" - 6,67, "Опозиційний блок" - 6,19% та "Укроп" - 5,90%.

Цікаво, що місцеві вибори до облради здебільшого стали провальними для партійних функціонерів. Власне, до ради потрапили "неспалимі" перші номери партійних списків, вони ж зазвичай лідери місцевих партосередків(у БПП - голова ОДА). А решту народ здебільшого "прокатав".

Партійні бонзи з такими втратами переважно змирились, усі - окрім "Опоблоку". Тут щоб провести у раду четвірку потрібних людей, "попросили" відмовитись чотирьох уже зареєстрованих депутатів і 48(!) кандидатів із партійного списку. Словосполучення "народні обранці" стосовно них можна вживати з великою натяжкою.

Утім, мова не про те.

Що це не та, своя, колишня тусовка, яка усе розуміє і з якою одразу можна про все домовитись, застосовуючи звичні механізми, стало зрозумілим напередодні установчої сесії. Попри лідерство БПП, яка має найбільшу фракцію і взагалі-то резонно претендувала на посаду голови облради для свого однопартійця - екс-губернатора Анатолія Олійника, в облраді ледь не склалася більшість без "Солідарності". З ініціативи "Батьківщини" чотирьом партіям було запропоновано підписати меморандум про об'єднання в облраді. А саме, "Свободі", "Укропу", "Самопомочі" та "радикалам". Окрім декларації високої мети - співпраці на користь розвитку регіону - в меморандумі йшлося і про речі цілком конкретні. Себто, про питання кадрові.

Зрозуміло, про Олійника як голову облради в цьому об'єднані не могло бути й мови. Громадські активісти та згадані партії не могли йому пробачити події 6 грудня 2014 року, - штурм облради через відмову впустити народ на сесію. Силовий сценарій боротьби за демократію тоді обернувся  юридичними наслідками для його учасників, - принаймні, неоднозначний активіст "Батьківщини" Януарій Шостак досі в розшуку, а молодий радикальний лідер Юрій Павленко (Хорт) - у СІЗО та під судом.

Утім, не склалося. Першою відкололась "Самопоміч", потім - ляшківці. Загалом, негласно наводити порядок у президентській області і повертати БПП статус політичного хазяїна регіону довелося народному депутатові Олексію Порошенку. Вочевидь, переговори були складними, але з "Батьківщиною", судячи з усього, домовились - має посаду першого заступника голови в особі очільниці облорганізації партії Людмили Щербаківської.

Спікери від партії офіційно і неофіційно заявляли, що головною поступкою, яку виторгували за підтримку Анатолія Олійника, стала обіцянка звільнити з-за грат та припинити "переслідування" силовиками низки громадських активістів. Зокрема, згаданого вже Хорта.

"Радикалам" перепала посада заступника голови.

Посаду ще одного заступника пропонували "Свободі", але в партії від неї відмовилися. За словами лідера обласної організації Олексія Фурмана, вони під час голосування за голову облради Олійника не підтримали. Але це не означає демаршу: обіцяли бути конструктивною опозицією.

Амбіції націоналістів поширилися хіба що на керівництво постійною комісією з питань зміцнення законності, правопорядку, боротьби з корупцією, охорони прав і свобод громадян, яку мав би очолити один із найбезкомпромісніших свободівців Андрій Вигонюк. Він відомий своїми "люстраційними" походами до керівників установ та організацій. Маючи ж посадові повноваження, вочевидь, стане тим іще головним болем для місцевих посадовців.

Подейкують, що "Самопоміч" за свою лояльність претендує на постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Поза розподілом ласих портфелів може залишитися "Укроп". На знак протесту проти домовленостей учорашніх імовірних співкоаліціянтів, депутати від партії на сесію не прийшли. З'явились на пленарне засідання аж у кінці дня, коли йшло таємне голосування за заступників голови облради. Причому, принесли у фірмовому пакеті поховальний вінок зі штучних квітів із написом "Політичному трупу", який збиралися вручити Анатолію Олійнику.

Проте "укропівцям" задумане не вдалося. Перед входом до сесійної зали пакет із вінком із штучних квітів з рук партійця вирвав представник "радикалів". Через це керівники облорганізацій обох партій мало не побилися.

Власне, така от коротка "стенограма" постфактум. У п'ятницю, 4 грудня, установча сесія свою роботу продовжить. Хто до якого табору приб'ється за цей тиждень і чи складеться у Вінницькій облраді більшість, спроможна адекватно голосувати за важливі для регіону питання, - побачимо.

Людмила Щербаківська, перша заступниця Анатолія Олійника, свого часу за спільної роботи в ОДА була звільнена ним з посади заступника. Але після обрання вони навіть "на публіку" поцілувалися. Чи стане це прологом нехай непростої, але співпраці двох найпотужніших фракцій в облраді - невідомо. Або ж у Вінницькій облраді буде замість цього сіль, перець і трішки отрути.

Антоніна Мніх, Вінниця.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-