Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Росія підтвердила розграбування музеїв Криму

Росія підтвердила розграбування музеїв Криму

Укрінформ
Російська Федерація фактично підтвердила вивезення цінних експонатів із кримських музеїв.

27 листопада 2015 року під час виступу на Генеральній асамблеї Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва щодо боротьби з незаконним використанням культурного надбання в регіоні ЧЕС, як керівник української делегації, я навела факти підтвердження Росією вивезення цінних експонатів з музеїв Криму.

Нагадаю, під час засідання Комітету ПАЧЕС з культури, освіти та соціальних питань, яке відбулося 19 жовтня ц.р., я повідомила про те, що громадяни України з інформаційних джерел дізнаються про вивезення в Ермітаж колекцій з Криму, в тому числі унікальних колекцій з Херсонеса Таврійського, Судака, Центрального музею Тавриди в Сімферополі.

Після цього, 22 жовтня, на сайті Херсонеса Таврійського з'явилося спростування цієї інформації, а в російських ЗМІ також з'явилося спростування з посиланням на представників Ермітажу.

Однак, хочу поінформувати, що при цьому було анонсовано проведення виставки в Ермітажі «На землі грифона. Антична археологія Ермітажу в Криму» з 24 жовтня 2015 року до 24 січня 2016 року, яка включає предмети з колекції Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника. Ця інформація і зараз розміщена на сайті Ермітажу.

Ми не маємо заперечень проти співпраці в розкопках пам'ятників Херсонеса, спільного створення Візантійської експозиції, спільних досліджень. Проте, озвучена інформація говорить не просто про співпрацю, а підтверджує факт вивезення цінних експонатів з Криму.

Також особливе занепокоєння викликає інцидент, який стався вночі з 16 на 17 листопада цього року в Судаку. Там, за інформацією ЗМІ, обвалилася частина давньої вежі Генуезької фортеці. З посиланням на джерело, близьке до Республіканського комітету з охорони культурної спадщини Криму, повідомляється, що причиною події є той факт, що пам'ятнику світового значення не приділяють достатньо уваги. Реставраційні роботи, так само як і дослідження технічного стану об'єктів фортеці, не проводяться.

Наша країна жорстко засуджує варварське захоплення та пограбування Російською Федерацією культурних, матеріальних і духовних історичних цінностей України.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-