Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Всі країни Чорноморського басейну - під загрозою

Всі країни Чорноморського басейну - під загрозою

Укрінформ
Жертвами російської агресії стали вже кілька країн Чорноморського басейну, а потенційними жертвами є всі без винятку.

Як Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва, виступила на засіданні Генасамблеї ПАЧЕС під час загальної дискусії «Виконання Цілей сталого розвитку в регіоні ЧЕС: участь парламентаріїв».

Я підкреслила, що Чорноморський регіон стоїть перед безпрецедентними викликами. Окрім політичної та економічної нестабільності, маємо потужну загрозу безпеці як у самому регіоні, так і на його кордонах. Йдеться про російську агресію в Україні та терор Ісламської Держави.

Це не тільки перешкоджає процесу міжнародного співробітництва та реалізації інтеграційних проектів. Виклики безпеки змушують нас переорієнтувати свої ресурси не на розвиток, а на оборону і політику стримування. Вони руйнують відчуття стабільності, і, відповідно, розробку планів на майбутнє.

У результаті окупації Росією українського Криму і російської агресії на Донбасі Україна отримала більше 1,5 мільйонів переселенців. Це абсолютно нове явище для нас, що вимагає додаткового врегулювання і витрат. Це додатковий тиск на економіку. З дещо іншими проблемами, але теж пов'язаними з погрозами, на цей раз на Близькому Сході, зіткнулися й інші держави регіону. На сьогодні криза біженців – проблема номер один в Європейському Союзі.

Під час виступу я поінформувала членів делегацій держав-членів ПАЧЕС, що у результаті російської агресії Україна втратила близько 1/5 свого економічного потенціалу, а кожен день війни на сході коштує нашій державі близько 5 млн. доларів США. Їх слід було б вкладати в процес сталого розвитку та необхідні державі реформи. Однак ми змушені захищати територіальну цілісність і суверенітет від ворога. Зовнішня агресія призвела до появи в Україні нової форми бідності – раптової або несподіваної. Це відбувається, коли людина має все необхідне для життя, будує плани на майбутнє, але раптово з'являються іноземні танки, і через мить вона та її родина опиняються без майна, на вулиці та в страху за своє життя.

Проте, незважаючи на зовнішню агресію та пов'язані з нею проблеми, Україна продовжує цілеспрямовано працювати над виконанням Цілей розвитку тисячоліття. Вони повністю відповідають шляху реформування України. А сьогоднішні успішні реформи так само життєво важливі для існування нашої держави, як і стримування російського солдата на Сході.

Звертаючись до делегацій з 12 держав-членів ПАЧЕС та представників міжнародних організацій, я підкреслила, що загострення геополітичної ситуації в регіоні ЧЕС не повинно залишатися без уваги Організації. Як і інші авторитетні міжнародні інститути, ми повинні належним чином реагувати на будь-який виклик, який загрожує реалізації ключових цілей ОЧЕС. Без цього синергія наших зусиль не має сенсу, а подальший розвиток регіону – перспектив. Ігноруючи виклики, перед якими стоїть регіон, ми ігнорує саме існування та цілі Організації.

Своїми агресивними діями Росія порушила не тільки загальновизнані принципи міжнародного права, а й статутні принципи Організації ЧЕС.

Подальша реалізація за участю України окремих важливих економічних проектів ЧЕС, зокрема, в галузі транспорту та туризму, можлива тільки після відновлення її територіальної цілісності та суверенітету над тимчасово окупованими територіями.

Сьогодні жертвами російської агресії стали вже кілька країн Чорноморського басейну, а потенційними жертвами є всі без винятку. Це не гучні безпідставні заяви з мого боку. Це звичайна констатація факту, якщо брати до уваги непередбачуваність і ненадійність Російської Федерації в якості партнера і гравця на міжнародній арені, і те, що відбувається зараз на окупованому нею Кримському півострові. Маю на увазі активне перетворення захопленої нею української землі на військову базу і розміщення в Криму ядерного озброєння. Над цим варто замислитися кожному, хто ще не усвідомив загрозу, і почати спільну роботу для припинення цих небезпечних процесів.

На завершення свого виступу я нагадала один із принципів ОЧЕС, а саме, діяти в дусі дружби і добросусідства, зміцнювати взаємоповагу і довіру, діалог і співробітництво між державами-членами.

На мою думку, зараз настав час почати діяти відповідно до цього принципу і стимулювати тих, хто забув про нього, поважати ключові принципи мирного співіснування і добросусідства. Тільки консолідованими зусиллями ми зможемо розвинути наш регіон і повернути в нього мир, безпеку і процвітання.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-