Еко-проект РАЕС сприяє підвищенню рівня життя населення регіону

Еко-проект РАЕС сприяє підвищенню рівня життя населення регіону

Укрінформ
У регіоні розташування Рівненської АЕС триває реалізація еко-проекту Європейського Союзу «Розбудова сільськогосподарської діяльності за рахунок підтримки регіональних програм покращення ґрунтів і просвітницької діяльності серед населення». РАЕС активна учасниця проекту ЄС та вдало втілює його у своїй зоні спостереження.

В рамках проекту ЄС, задля підвищення урожайності Поліського краю, з 2014 року вапняний шлам РАЕС, який утворюється від очищення і пом’якшення води р. Стир, активно використовують у сільському господарстві Рівненщини та Волині. Він незамінний при рекультивації земель та при будівництві. Вапнування ґрунтів покращує їхню урожайність та підвищує якість сільськогосподарських продуктів. Сировина пройшла дослідження столичними екологічними центрами та держреєстрацію «Технічних умов», що є підтвердженням її безпечності та ефективності.

Використання вапняного шламу є екологічно безпечним методом утилізації відходів виробництва для Рівненської АЕС. За словами заступника начальника хімічного цеху РАЕС Івана Затірки,  надвисока дисперсність цього меліоранту забезпечує повну нейтралізацію надлишкової кислотності ґрунтів. «Дослідження доводять, що вапнування земель дає можливість підвищити продуктивність культур сівозміни до 82%, а його застосування у комплексі з системою удобрення дозволяє зменшити потрапляння радіонуклідів в урожай до 5 разів», - говорить Іван Затірка. Зокрема фахівець наголошує, що для успішного і екологічно-безпечного господарювання аграріям рекомендується періодичне внесення вапна в ґрунти, відповідно кожні 3-5 років.

Пілотний проект ЄС, який реалізує Рівненська АЕС сприяє економічному розвитку регіону та покращенню здоров’я населення, адже забезпечує вирощування високого та сталого врожаю екологічно-чистої продукції. На сьогоднішній день на Рівненській АЕС накопичено понад 150 тисяч тонн вапняного шламу. Аграрії регіону скупили більше 20 тисяч тонн сировини, велику частку якої придбали ТОВ «Захід Агропром» та ТзОВ «Хайберрі». Також на сьогодні, за кошти ЄС, закуплена техніка для хімічної меліорації ґрунтів на полях сільгосппідприємств Маневицького та Володимирецького районів, зокрема навантажувачі та розкидувачі мінеральних добрив. Реалізація проекту триватиме до березня 2017 року. Ціна шламу складає 6 гривень за тону, разом з ПДВ. Стосовно питаннь придбання вапняків можна звертатися за адресою: Рівненська обл., м. Кузнецовськ, ВП «Складське господарство», ДП НАЕК «Енергоатом» та за тел.(03636)6 10 51.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-